PIRLO, MARTÍNEZ, GALLARDO, XAVI....

El llarg i inacabat càsting de Laporta per trobar el relleu a Koeman

Fa 10 mesos que està buscant entrenador. Just quan va aparèixer en l’escenari preelectoral blaugrana. Després, com a candidat no va trobar tampoc el seu tècnic ideal. I des del 7 de març, ja com a president, tampoc

DEPORTES  COMBO  ANDREA PIRLO  ROBERTO MARTINEZ  MARCELO GALLARDO XAVI HERNANDEZ

DEPORTES COMBO ANDREA PIRLO ROBERTO MARTINEZ MARCELO GALLARDO XAVI HERNANDEZ

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Fa 10 mesos (30 de novembre del 2020) que Joan Laporta va anunciar oficialment la seva intenció de presentar-se a la presidència del Barça per tercera vegada des del 2003. Va guanyar en el primer intent, i va estar set anys a la llotja. Va fracassar en la segona contesa electoral quan va perdre les eleccions del 2015 davant Bartomeu.

Des de fa, per tant, 10 mesos, el llavors precandidat, que després es va convertir en candidat i finalment en president després de derrotar a les urnes Víctor Font i Toni Freixa (7 de març) ha anat buscant el seu entrenador ideal. Koeman ja era a la banqueta del Camp Nou, heretada de la gestió de Bartomeu.

Encara segueix Koeman, qui sap si aquesta nit ja viurà el seu últim partit, si bé des de la grada del Metropolitano, i el president encara no troba el candidat ideal per reflotar i pilotar el seu veritable projecte esportiu. 

Llista heterogènia

El càsting és tan llarg com variat, capaç de reunir en una mateixa escena tècnics tan diversos com Andrea Pirlo (breu i fracassat pas per l’elit a la Juventus), anònim en l’univers culer, o Xavi Hernández, el pilar del projecte de Font, a qui Laporta malgrat el seu extremat coneixement del Camp Nou li demana el recorregut i experiència que no veu com un problema en l’italià. Xavi coneix i domina l’entorn que l’envolta, un factor determinant en temps tan convulsos que ofeguen el club. I un Barça sense Messi.

En aquesta heterogènia relació d’aspirants que remena Laporta hi ha, a banda de Pirlo i Xavi, dos entrenadors més que tampoc tenen massa punts en comú. El pragmatisme i la solvència europea que irradia el treball de Robert Martínez, actual seleccionador belga, davant Marcelo Gallardo, que ha instal·lat amb èxit el seu mètode al River Plate argentí.

«La meva decisió és complir el contracte. Si han contactat amb mi o no, ¿quin sentit té? L’única cosa que et puc dir és que vull acabar el vincle contractual amb el River»

Gallardo, tècnic del River Plate

 «La meva decisió és complir el contracte. Si han contactat amb mi o no, ¿quin sentit té? L’única cosa que et puc dir és que el meu enfocament és el partit de diumenge i acabar el vincle contractual amb el River», va dir ahir el tècnic argentí, amb una relació que expira a finals de desembre.

A l’estiu Laporta ja va buscar una solució per prescindir de Koeman, però no la va trobar, atrapat per la greu crisi econòmica que asfixia el Barça. Va continuar el neerlandès. Fa un mes (1 de setembre) el president va revelar en una conversa amb un grup de periodistes que ja havia mantingut contactes amb Rob Jansen, agent del tècnic, per renovar-lo sempre que complís tres exigències: el 4-3-3 com a innegociable sistema tàctic, potenciar la figura de Riqui Puig i recuperar també Umtiti, a qui el club no va trobar cap sortida en el mercat estiuenc. Un mes més tard, Koeman està a punt de l’acomiadament, mentre les altres vies alternatives per succeir-lo es compliquen.

«No hi ha absolutament res, no hi ha contactes»

Robert Martínez, seleccionador belga

 «No hi ha absolutament res, no hi ha contactes», va sentenciar Robert Martínez al diari belga ‘Het Laatse Nieuws’. «La base de la meva amistat amb Jordi [Cruyff] és que separem l’àmbit privat del professional», va afegir el seleccionador. Martínez té ara la Lliga de les Nacions amb Bèlgica, tot i que hi ha una clàusula al seu contracte que li permet renunciar al càrrec previ pagament d’1,8 milions d’euros.

L’estrany ‘camí Pirlo’

Notícies relacionades

L’estrany ‘camí Pirlo’A més, el seleccionador belga no reuneix el retrat robot que reclama Laporta, enamorat ara de la inaccessible escola alemanya d’entrenadors. Inaccessible per diverses raons. És cara. El Bayern Múnich va pagar 25 milions al Leipzig per Nagelsmann. És cara i els millors estan ocupats.

Tuchel ha fet campió d’Europa el Chelsea amb el 3-5-2, Klopp governa sense discussió el Liverpool, Flick acaba de debutar amb la selecció i Rangnick, l’ideòleg d’aquesta llorigada, explora des del juliol passat nous talents al Lokomotiv de Moscou, quedant la possibilitat d’anar a buscar Löw, ara a l’atur. Laporta, mentrestant, explora inimaginables i estranys camins com el de Pirlo en un càsting sense fi.