ELS PUNTS SOBRE LES IS

Abidal hauria fitxat Neymar i Pochettino abans que Griezmann i Setién

  • L’exsecretari tècnic trenca el silenci per desmarcar-se d’algunes decisions clau de la seva responsabilitat

  • Afirma que havia cessat Valverde un any abans (desembre del 2018) i que Bartomeu va optar per renovar l’entrenador

  • Abidal atribueix el rebuig de Neymar per les demandes judicials i el de Pochettino pel seu passat periquito

  • «Vaig tenir una conversa forta amb Messi, però no hi va haver cap problema perquè cal ser transparent», explica

Abidal hauria fitxat Neymar i Pochettino abans que Griezmann i Setién
4
Es llegeix en minuts

Éric Abidal ha volgut posar els punts sobre les is respecte a les seves últimes decisions que va prendre en el Barça abans de la crisi que va desencadenar la seva marxa l’agost de l’any passat. Va ser una altra de les víctimes de la catàstrofe del 2-8 davant el Bayern. Ho ha fet, l’exjugador i exdirector esportiu blaugrana, en el diari The Telegraph. I ha assegurat que les eleccions per les quals ell va apostar no van ser les que va adoptar el club. Abidal afirma que va negociar la tornada de Neymar, però que Josep Maria Bartomeu va lligar Antoine Griezmann, i que el seu favorit per substituir Ernesto Valverde, al qual havia rellevat un any abans, era Mauricio Pochettino abans que Quique Setién.

El paper d’Abidal en el club va començar a debilitar-se arran d’un comentari sobre la presumpta desídia dels futbolistes en els entrenaments per argumentar l’acomiadament de Clemente el gener del 2020. Aquest comentari el va enfrontar públicament a Lionel Messi, que el va emplaçar a donar noms. Abidal continua opinant que la plantilla «necessitava entrenar més dur», negant que els jugadors influïssin en la destitució del tècnic.

Entrenar fort, com deia Guardiola

«Guardiola et deia que si volies el millor havies d’entrenar com els millors. Que ho guanyaries tot si feies tot el treball durant la setmana. Això va ser el que vaig dir», afirma Abidal, abans d’explicar com va ser la seva xerrada amb Messi. Va ser «una conversa forta». «No hi ha cap problema perquè cal ser transparent. Estava molt còmode perquè era l’únic jugador que em parlava així, l’únic. També entenc que era el capità i volia defensar la plantilla».

Aquesta xerrada es va produir després de la destitució de Valverde, el gener del 2020. Abidal admet que ell va recomanar el relleu de Valverde un any abans, el desembre del 2018 i que Bartomeu no només no s’hi va atrevir –«em va contestar que no era tan fàcil»–, sinó que va decidir renovar l’entrenador poc després. L’any següent, la situació va tornar a repetir-se. Abidal, màxim responsable com a secretari tècnic, apostava per Pochettino.

«Volia el millor i ell era un dels millors. Era el millor entrenador per a la nostra situació, amb un projecte real», explica, assumint que el passat del tècnic com a exjugador i exentrenador de l’Espanyol era un hàndicap. «Sabia que hi havia un problema de política perquè li vaig donar el meu argument a la directiva i les respostes estaven centrades en l’Espanyol i no en la part tècnica. El que va dir que se n’aniria abans a l’Argentina que entrenar el Barça va ser un problema d’ego per a algunes persones que van dir que no estava respectant el club».

Viatge a Qatar, viatge a París

Pochettino era el primer de la llista, i els següents eren Setién, Maximiliano Allegri (descartat per car) i Xavi Hernández, que va renunciar al càrrec després d’una entrevista amb Abidal i Òscar Grau a Qatar.

Abidal tampoc havia sigut escoltat l’estiu anterior malgrat haver sigut elegit, el 2018, el màxim responsable esportiu del Barça. El rebuig a Neymar es devia a les causes judicials creuades amb el futbolista brasiler arran de la seva tempestuosa marxa a l’estiu del 2017.

«Deu dies abans del tancament de mercat, vaig anar a París per parlar amb Leonardo juntament amb el CEO del Barcelona. Vam parlar de Neymar. Si va venir el CEO és perquè podíem fitxar-lo. Si no, hauríem fitxat Griezmann abans. Crec al 100% que podríem haver tornat a fitxar Neymar perquè necessitàvem un extrem i ell era increïble. No es tracta de qui és millor, era la posició que necessitàvem. L’equip necessitava un extrem de veritat. El president va decidir fitxar Griezmann», relata Abidal.

«Deu dies abans del tancament de mercat, vaig anar a París per parlar amb Leonardo de Neymar. Si va venir el CEO és perquè podíem fitxar-lo. Si no, hauríem firmat Griezmann abans»

Éric Abidal / exsecretari tècnic del Barça

Vergonya pels comptes

Notícies relacionades

Abidal assegura que ja era coneixedor dels greus problemes econòmics del Barça i que va buscar una empresa britànica, que no cita, per invertir en el Barça, i que les dues entitats han estat negociant fins al mes de novembre passat sense pactar un acord. Entén, l’ex-executiu esportiu, que el Barça no va ser transparent a l’exhibir la seva situació econòmica. «Entenc que faci vergonya mostrar-ho a la gent i admetre que no estàs gestionant bé el club. Però aquestes persones volien ajudar a administrar-ho bé, així que els havien d’haver brindat la informació. Però a Barcelona tothom volia protegir-se».

El futur d’Abidal sembla encaminar-se cap a la Premier. Reconeix contactes amb el Leicester i no amb el Barça malgrat que el nou president, Joan Laporta, comptava amb ell en les eleccions del 2015. «Pot ser bo per al club perquè coneix com funciona», aprova l’exfutbolista francès, que també desitjaria la continuïtat de Messi en el club blaugrana.