ENTREVISTA A L’EXPRESIDENT DE LA GESTORA

Tusquets «Al Barça dius una cosa i s’interpreta de 10 maneres diferents»

L’expresident de la Gestora tanca una etapa després d’elaborar un informe detallat de les finances del club i les decisions a prendre agrupades en 14 carpetes

Tusquets «Al Barça dius una cosa i s’interpreta de 10 maneres diferents»
4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Carles Tusquets esgota les últimes hores sota els focus. «Espero poder-me dedicar a treballar en les meves coses a partir d’ara», explica per telèfon. Encara atén trucades. L’expresident de la junta gestora coneix millor que ningú l’estat catatònic dels comptes del FC Barcelona que hereta Joan Laporta, per això es busca el seu testimoni. Abans d’anar-se’n, va deixar a les oficines 14 carpetes amb documentació que el nou president ha d’abordar immediatament per redreçar l’economia del transatlàntic.

¿Són 14 carpetes com a picada d’ullet còmplice a Laporta?, se li pregunta. «¿Pel 14 de Cruyff? No, no, té gràcia però és pura casualitat», respon rient Tusquets, que nega que deixi la primera fila estressat.

«Ho he portat sense estrès ni preocupació, he gestionat empreses grans i bancs, crec que tinc criteri per gestionar aquest tipus de coses. El que sí que canvia i és una cosa fora del comú és el nivell de repercussió que té el Barça»

Carles Tusquets / Expresident de la Gestora del Barça

«Ho he portat sense estrès ni preocupació, he gestionat empreses grans i bancs, crec que tinc criteri per gestionar aquest tipus de coses. El que sí que canvia i és una cosa fora del comú és el nivell de repercussió que té el Barça. Dius una paraula i s’interpreta de 10 maneres diferents. Això és el que descol·loca més, sincerament».

Tusquets, marcat per la maleïda frase que organitzaria les eleccions tan aviat com fos possible (i va acabar sent una altra cosa, certament) i per la seva observació que a la tresoreria del Barça li hauria anat bé la venda de Leo Messi, sembla ara disposat a girar full d’aquesta intensa fase de la seva vida.

Ajudar en les decisions

Amb Laporta hi ha hagut una tibantor durant la campanya que ara prefereix aparcar. «El conec des de fa anys, més de 30, i fins i tot ens presentem junts a unes eleccions amb Bassat. O sigui, el conec molt bé. Suposo que ha utilitzat les seves tècniques electorals, però jo tinc molt bona relació amb ell independentment del que semblin les formes, i jo abans que res sempre he volgut defensar el club».

Les 14 carpetes han sigut elaborades, diu, perquè ajudin la junta entrant a prendre les seves decisions. ¿El contingut? «És molt senzill d’entendre. Les carpetes bàsiques són les que es refereixen a la situació econòmica. Que estigui clar l’estat de la tresoreria, la situació de les relacions amb els bancs i creditors, les ofertes que hi ha respecte al Barça Corporate, contractes que ha de firmar una junta i no una gestora, qüestions de contractació de l’Espai Barça... Hi ha informes sobre totes les àrees del club, que coneguin les despeses per departament i com es poden millorar... En fi, facilitar i ajudar en la seva arribada».

Sobre els contraavals

Tusquets, economista de 70 anys, va mostrar en declaracions a altres mitjans la seva perplexitat pel ‘thriller’ nocturn en què es va convertir l’obtenció de l’aval. No té ganes d’incidir en això. Només llança una advertència respecte als contraavals externs, que com se sap destaquen les aportacions de José Elías, d’Audax, i Jaume Roures, de Mediapro, tot i que aquest va aclarir que ho fa a través d’una altra de les seves empreses.

«Jo espero que la pretensió dels avaladors sigui recuperar l’aval l’abans possible, cosa que significarà que el club ha donat beneficis i poden, per tant, retirar la seva aportació»

Carles Tusquets / Expresident de la Gestora

«Jo espero que la pretensió dels avaladors sigui recuperar l’aval l’abans possible, cosa que significarà que el club ha donat beneficis i poden, per tant, retirar la seva aportació, amb la qual cosa jo estaria encantat». ¿Intueix conflictes d’interessos futurs? «No em correspon a mi valorar-ho. Hi ha prou òrgans de control dins el club», remarca.

L’expresident de la gestora assenyala que els 300 milions d’euros que es deixen d’ingressar es poden pal·liar si es reuneixen una sèrie de condicionants que figuren a les seves 14 carpetes. Dependrà de si torna el públic a l’estadi i el museu, de si es consuma alguna de les quatre ofertes pel Corporate, de més de 200 milions cadascuna, de la venda de jugadors... «No es tracta d’apostar a guanyar beneficis en aquest exercici en què no hi ha hagut ingressos, si no de mirar al futur».

¿Fitxar Haaland?

D’aquesta combinació dependrà que sigui més aviat que tard que es pugui tornar a licitar per una megaestrella, tipus Haaland. De moment, la massa salarial, sumant amortitzacions, arriba al 90% del pressupost, d’uns 650 milions. Vaja, que s’està amb l’aigua al coll.

«Des del minut 1 Koeman es va posar a la nostra disposició i ens va dir que li paguéssim quan poguéssim. És un culer profund»

Carles Tusquets / Expresident de la Gestora

Notícies relacionades

Amb els jugadors, com se sap, es van ajornar pagaments per als pròxims quatre anys. I en aquest sentit de ningú parla millor que de Ronald Koeman. «Des del minut 1 es va posar a la nostra disposició i ens va dir que li paguéssim quan poguéssim. És un culer profund».

¿Pot parlar igual de bé dels jugadors? ¿Són especials de tracte? «Bé, hi ha persones que saben relacionar-se amb gent especial. Laporta, per exemple, se sap relacionar molt bé amb els jugadors», diu. I no diu res més. «Intento no ficar-me a cap jardí».