A 4 PUNTS DE L’ATLÈTIC

Messi lidera la caça del Barça a la Lliga

  • El Barça, que no perd des del 5 de desembre passat, ha sumat 45 punts dels 51 últims possibles

  • Leo ha recuperat l’eficàcia perduda a l’inici i ha aconseguit 17 gols en les 15 últimes jornades

  • L’equip, després de colar-se a la final de Copa i perdre la Champions, ha retallat vuit punts de renda a l’Atlètic en tres mesos

Messi lidera la caça del Barça a la Lliga
3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

El Barça estava atordit i desorientat. Anava camí de la perdició després de la seva derrota a Cadis, amb dos errors defensius tan grollers com imperdonables. Era la quarta caiguda en les 10 primeres jornades de Lliga que enviava el titubejant equip de Koeman al soterrani. Des d’aleshores, i guiat, com ja resulta habitual, per la tradicional inspiració de Messi, els blaugrana han viscut una profunda metamorfosi. 

Han volat a la Lliga amb una autoritat gairebé insultant recollint punts amb senzillesa (45 dels últims 51 possibles) fins a acostar-se a l’Atlètic, la tranquil·litzadora renda de 12 del qual ha disminuït fins a situar-se en els preocupants quatre. Simeone sent el vertigen que genera haver perdut aquest matalàs, que el col·locava com el número u per conquistar la Lliga, aprofitant la desídia blaugrana i la irregularitat del Madrid.

Continua sent l’amo del seu destí, però el Barça, en una persecució espectacular, ha retallat de tal manera aquesta renda que ni el Cholo viu tranquil, recordant, a més, que ha de visitar el Camp Nou en un dels partits que, potser, decideixin el campionat. Un torneig en què l’equip de Koeman havia dimitit tot just començar.

Pidolant per un lloc a la Champions

Només 14 punts de 30 de possibles era el seu trist balanç inicial. Havia guanyat tants partits (quatre) com els que havia perdut (Getafe, Madrid, Atlètic i Cadis), a més de cedir dos empats (primer al Camp Nou contra el Sevilla i després a Vitòria contra l’Alabès). El Barça no estava ni tan sols en posicions europees. Llavors pidolava per arribar a un lloc en la pròxima Champions perquè malvivia al setè lloc de la Lliga, a 12 punts de l’intractable Atlètic.

Tampoc hi havia cap rastre de Messi, submergit en un fosc dol esportiu. El capità només va firmar quatre gols en les 10 primeres jornades, símptoma del que semblava un desinterès definitiu amb el club després d’enviar el burofax per dir-li per escrit el que Bartomeu no havia volgut escoltar de la seva veu.

Se sentia estrany en un vestidor totalment nou, desposseït de Luis Suárez, el seu soci de l’atac. I el seu amic de l’ànima. Vivia envoltat de joves que ni coneixia i en mans d’un entrenador (Koeman), que respectava pel que va ser al Barça, al principi recelós del seu mètode. Van ser mesos de silenciós dol per a Messi.

Hivern per ressorgir

Hivern per ressorgirPassat el dol, va començar a l’agost i va emetre els primers senyals del seu final en els últims dies de desembre, el Barça, o Messi, va iniciar el camí de la resurrecció. Koeman va elegir diversos vestits tàctics després d’abandonar el 4-2-3-1 que marcava el seu full de ruta, es va entregar primer al 3-5-2 de forma experimental, va apostar després, i ja de forma decidida, pel 4-3-3 abans de retornar a la fórmula dels tres centrals, amb De Jong com a últim home. Sent el tècnic tan camaleònic com és ha acabat amb un 3-4-2-1, que acaba en Dembélé com a davanter centre.

«Messi és el jugador més important de la història del Barça. Encara bo que encara és amb nosaltres»

Ronald Koeman, tècnic del Barça

Notícies relacionades

Però res s’entén en aquesta transformació sense que Messi recuperés el somriure. Al camí el Barça va perdre la Champions, va arribar a la final de la Copa i, a més, ara lluita per la Lliga. «És el jugador més important en la història del Barça», va recordar Koeman després de la golejada a l’Osca, amb dos gols del capità. «Encara bo que encara és amb nosaltres», va respirar després alleujat el tècnic.

Les xifres així ho avalen: l’argentí va aconseguir quatre gols en les 10 primeres jornades, 17 gols va sumar en les 15 últimes. I Pitxitxi destacat. D’un gol cada 213 minuts a un cada 74. A l’Atlètic ja li tremolen les cames (13 punts de 24) al no poder seguir el ritme marcat per Messi en aquest Barça rejovenit (22 de 24, regalant només dos en aquell penal de Lenglet al Camp Nou contra el Cadis). El Madrid tampoc resisteix (17 de 24). «Sempre he dit que hi ha molta Lliga», va confessar Koeman. Leo fa mesos que ho diu al camp.