ACORD ‘IN EXTREMIS’

Laporta aconsegueix l’aval

  • El president aconsegueix ‘in extremis’ el suport financer per desbloquejar l’últim tràmit per a la investidura

  • Audax desencalla el contraaval de gairebé 75 milions per arribar als 124,6 que ha de presentar en LaLiga

Laporta aconsegueix l’aval
3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

L’obtenció dels avals s’havia convertit en una contrarellotge per a Joan Laporta. Dilluns, abans de veure des de la llotja del Camp Nou com Messi arribava a un nou rècord en el Barça-Osca, semblava haver obtingut el contraaval de gairebé 75 milions que li faltaven per als 124,6 que ha de reunir per poder començar oficialment aquest mandat. Però després del partit va haver de continuar negociant després que es compliqués l’acord amb Audax, el vicepresident del qual, Eduard Romeu, seria el responsable econòmic del club després de la sortida de Jaume Giró. Després que les negociacions semblessin trencades dilluns i Laporta comencés a estudiar alternatives, aquest dimarts els contactes amb Audax s’han reprès i la situació s’ha desbloquejat, per la qual cosa ja té l’anhelat aval.

Els estatuts del club assenyalen que una vegada celebrades les eleccions el guanyador té 10 dies per presentar un aval del 15% del pressupost. Un termini que acaba aquest dimecres. En cas de no presentar-los o no ser aprovats per LaLiga, s’hauria de començar tot el procés electoral de nou. Una cosa que ningú volia imaginar. Després de l’estira-i-arronsa, a primera hora de la tarda diversos directius explicaven a aquest diari que es dirigien a firmar l’aval davant notari.

El factor Audax

Una de les claus de la configuració de la nova directiva era algú que no en formarà part: l’amo, fundador i primer accionista d’Audax Renovables, José Elías Navarro, «Audax no pot posar diners al Barça al ser una empresa cotitzada, és totalment impossible –comenta a aquest diari–. No té sentit que posi els meus diners en un projecte que no controlo o en què no participo. Puc ajudar pel que fa a gestió o coneixement, però materialment no puc entrar en la junta del Barça, perquè no tinc l’antiguitat necessària».

La via americana

Tot i que formalment no hi posés diners de la seva butxaca ni estigués a la junta, va parlar amb Laporta per cedir-li la seva mà dreta després de la fugida de Giró. La situació financera actual del Barça requereix solucions creatives que desbloquegin la paràlisi d’ingressos. La solució Audax venia a ajustar-se de manera adequada a la situació, amb l’experiència de Romeu en contractes de futurs. «Romeu aporta el seu patrimoni i és capaç d’avalar la seva part dins de la junta, el problema és que no tots els integrants de l’equip de Laporta poden avalar amb els seus diners el projecte», explica Elías Navarro. En la junta ampliada després de la sortida de Giró, en la qual hi haurà gairebé una vintena de directius, no tots avalaran i entre els que ho facin, no tots avalaran el mateix.

Notícies relacionades

A última hora de dilluns s’havia encallat el pacte entre l’Audax i el Barça, posant en l’aire l’entrada la figura de Romeu com a vicepresident econòmic i obligant Laporta a buscar altres alternatives per completar el contraaval de 75 milions que reclamava el Banc de Sabadell (el patrimoni aportat pels directius arribava als 50 milions). Una alternativa era el fons d’inversió americà HPS Partners, que com a contrapartida cobraria una comissió de més del 5%. Però Audax era la prioritat i al final ha sigut la solució. Ara falta que la LFP doni el seu vistiplau a l’aval.

Investidura al Camp Nou

A més de Romeu, vicepresident d’Audax, l’altre nom nou en la directiva previst entre les firmes de l’aval és el de Joan Soler, el president del Vilafranca FC. El dirigent va figurar a la precandidatura de Jordi Farré. Desbloquejat aquest dimarts el nus gordià de l’aval, dimecres se celebrarà la presa de possessió de Laporta, que es realitzarà a les 18.00 hores al Camp Nou en un acte amb 350 convidats, amb familiars i pròxims als nous dirigents. Serà un parell d’hores després del traspàs de poders amb la gestora de Carles Tusquets i abans de començar a repartir-se les carteres en una cúpula on Rafa Yuste ocuparà la vicepresidència esportiva i Josep Cubells serà l’encarregat del bàsquet, com ja va ocórrer en l’anterior mandat de Laporta. El 2003 la junta va haver d’avalar 25 milions, 100 menys dels que ha de reunir ara.

Temes:

Barça