LA CURSA ELECTORAL BLAUGRANA

Un futur entre Koeman i Xavi

  • El nom de l’entrenador del Barça no figura en el debat electoral per atraure votants

  • Joan Laporta aposta per Koeman i s’allunya de Xavi, l’eix de la candidatura de Víctor Font

  • L’expresident es nega a donar noms, mentre que l’empresari ja té un organigrama treballant

Un futur entre Koeman i Xavi
2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El nom de l’entrenador del Barça no és carn de debat electoral. Ni un ganxo per atraure votants. És una de les novetats de les eleccions convocades el 2020 que es consumaran el 2021. El retard de la convocatòria del president de la Gestora, més el segon retard forçat per les restriccions de la pandèmia han garantit el lloc a Ronald Koeman fins a final de temporada. Més enllà que la tasca del tècnic holandès hagi sigut encomiable, revitalitzant veterans i reforçant els joves.

Un altre assumpte és el que passi l’1 juliol. La identitat del futur entrenador gravita en dos noms: Ronald Koeman i Xavi Hernández. Els caps visibles dels projectes.

Reforç indirecte

Joan Laporta ha reforçat la seva aposta pel tècnic holandès. No tant per les paraules de recolzament que va expressar cap a l’heroi de Wembley com pel punt de distància que va marcar amb Xavi. «En la meva proposta no hi és», va sentenciar. Hi és en la de Font, que enarbora la bandera de l’exjugador de Terrassa des del primer dia, i que el situa a la cúspide de l’organigrama. Primer com a entrenador; després, al comprovar la positiva evolució de l’equip, va rectificar, col·locant-lo com a mànager general, ampliant el crèdit de temps de Koeman. 

«Amb el Màquina [sobrenom de Xavi, pel molt que utilitza ell aquesta expressió] la relació és molt bona, més enllà que sembla estar en un altre candidatura tot i que he vist desmentits a mitges. Una altra cosa és que pensi que a curt o mitjà termini ha de ser l’entrenador del Barça», va explicar Laporta en el programa El món a RAC-1. 

El mateix pensen en la candidatura de Toni Freixa. «Xavi compleix tots els paràmetres per ser entrenador del Barça», entén Lluís Carreras, el seu director de futbol, que només dubta del moment en què el cervell blaugrana pugui tornar al club.

Carreras va avalar al desembre i avala ara la continuïtat de Koeman fins a final de temporada i li garanteix el màxim recolzament. «Si entrem, la nostra estructura l’ajudarà i ell ha de deixar-se ajudar pel departament metodològic, de captació i el director esportiu» per establir les bases de la reconstrucció ideològica del Barça.

Avaluació a Koeman

«Koeman sap que l’avaluem», afirma Carreras. «A ell i a tots», necessita com a preparació que la cursa electoral doni un tomb. El favorit, segons les enquestes, veu en Koeman la reencarnació de Frank Rijkaard el 2003. Koeman no va ser fitxat llavors per la impossibilitat de pagar l’Ajax per alliberar-lo del seu contracte. 

Notícies relacionades

«Rijkaard va establir les bases i Pep Guardiola va aconseguir després l’excel·lència», evocava Laporta, verbalitzant el paral·lelisme que dibuixa. Ara el club necessita «experiència» i Xavi hauria de cobrir «una mica més de recorregut» com a tècnic. Tampoc va voler pronunciar-se sobre Jordi Cruyff, un altre dels puntals de Font. «No tinc compromisos amb ningú ni vull tenir-los», va dir, defugint l’ús dels noms com a reclam electoral.

Font, en canvi, té dissenyat l’organigrama –ja el va presentar– amb noms i cognoms que estan treballant a l’ombra, preparant-se per quan arribi el 8 de març.