EL BARÇA, PENDENT DE LA SEVA ESTRELLA

Messi, el debat sense fi

  • El Barça juga davant l’Eibar sense el capità, embolicat en la inacabable incògnita sobre el seu futur

  • L’astre té tot el que vol a Barcelona, excepte l’equip competitiu que l’acompanyi en els anys finals de la seva carrera

  • Els precandidats saben de la neutralitat de l’estrella, que espera un gest del nou president per decidir si executa la decisió que va prendre fa un any de deixar casa seva al Camp Nou

  • El club no té diners per assumir la fitxa de Leo

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

El Barça juga aquest dimarts contra l’Eibar. I juga sense Messi, que disposa de «dos dies més de vacances», segons va revelar Koeman perquè «tenia unes molèsties al turmell», que van retardar el seu retorn de l’Argentina.

Potser l’equip ja s’ha de començar a acostumar a viure sense Leo, el jugador que ha sostingut el club durant anys i anys. Potser, d’aquí a sis mesos ja no estigui vestit de blaugrana. A partir de l’1 de gener és l’amo del seu destí. L’únic amo en un Barça orfe de lideratge perquè tres setmanes després (24 de gener) busca el nou president.

Ell, mentrestant, esperarà al successor de Bartomeu abans de comunicar la decisió més transcendent de la seva vida. Però per si de cas ja va preparant l’escenari de l’adeu deixant, tot i que sigui de forma petita, una escletxa a l’esperança de la continuïtat culer si veu el que ara no veu. Per això, ja se n’ha anat, estrany i desemparat com està en un vestidor on ni es reconeix. Ni ell reconeix.

Any de «transició»

Mentre Messi debat on anirà al final de temporada executant la decisió que va prendre ara fa pràcticament un any, el Barça viu, com va recordar ahir Koeman, «un any de transició». Complexa i delicada transició cap a no se sap ben bé quin lloc perquè el club està «realment malament, molt malament», segons va confessar Messi a Jordi Évole.

De l’agost, quan va enviar el burofax, al desembre, no ha canviat res per a l’argentí, excepte la desaparició de Bartomeu, el president que li va impedir anar-se’n quan volia. L’escenari continua sent el mateix i el temps li cau a sobre. 

Ruïna al voltant

Hi ha un equip ple de joves il·lusionants, com Pedri i Ansu Fati, que reclamen el seu lideratge gairebé paternal. Però al seu voltant veu un club en ruïnes, sense un euro, amb la caixa buida, incapaç de donar a Messi el que reclama («dos o tres jugadors importants, però calen diners») i incapaç també d’assumir el que costa Messi, per molt que ell estigués disposat a adequar-se al nou mercat postpandèmia.

A Barcelona, Leo té tot el que necessita la seva família. Tot, excepte l’equip competitiu que requereix per triomfar en la recta final de la seva carrera, cansat ja que la seva Champions envelleixi plena de pols. Fa cinc anys que li va fer un petó. Des d’aleshores, el no-res.

No és només que Messi es vulgui quedar, una cosa que continua sent un dubte, malgrat la seva sincera declaració d’amor cap al club que el va acollir des que era «un nen», sinó que el Barça post-Bartomeu es pugui permetre tenir Messi un any o dos més abans que faci les maletes per viatjar als Estats Units com a destinació vital.

Miami seria la parada final ideal per als Messi-Rocuzzo i l’Inter, club on Marcelo Claure, l’empresari bolivianonord-americà, és copropietari, amb David Beckham, esperarà ansiós. Potser seria la franquícia adequada de la MLS (Major League Soccer) per tornar a coincidir amb Luis Suárez, el seu amic de l’ànima, que ara va fent gols a l’Atlètic.

L’agost passat, Claure va aconseguir el 35% de les accions del Girona, participant de la gestió amb el City Football Group. Que el vincula, per tant, de manera directa a Pep Guardiola, «un dels millors entrenadors que he tingut, amb Luis Enrique», com va dir Messi.

Una decisió de «família»

Tot i que Koeman, que es va mostrar «agraït per les paraules de Leo», afirmi que en la decisió final no influirà cap tècnic. Ni ell. Ni tampoc Guardiola. O Pochettino. «Messi decidirà el seu futur sense dependre d’un entrenador o un país», va arribar a dir l’actual preparador del Barça.

Notícies relacionades

«És una decisió que cadascú pren amb la seva família. No crec que un entrenador pugui influir en la seva destinació», va apuntar Koeman, submergit com tots en aquest inacabable mar de dubtes que arrossega Leo des del gener passat, coincidint amb el tumultuós acomiadament de Valverde.

Els precandidats ja saben que Messi serà neutral en aquesta campanya de reconstrucció d’un club que necessitarà anys per «tornar on érem», com va recordar el capità. I també saben que només la veu de Koeman té certa autoritat davant l’argentí. Tampoc hi ha més veus que el puguin seduir en un club arruïnat.