eleccions a la presidència

Laporta proposa «alegria» i «valentia» per dirigir el Barça

«Volem que tornin les nits de glòria», afirma l'advocat, que defensa un projecte d'unió «sense retrets» en el qual caben «totes les ideologies»

«Messi donarà una oportunitat al Barça», diu l'expresident, confiat que el convencerà una altra vegada per renovar com ja va fer en el passat

jdomenech56043531 grafcat5281  barcelona  30 11 2020   el expresidente del fc 201130123532

jdomenech56043531 grafcat5281 barcelona 30 11 2020 el expresidente del fc 201130123532 / Alejandro Garcia

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«El repte més gran de la meva vida», per a Joan Laporta, és tornar a ser president del Barça, el càrrec que va ostentar entre el 2003 i el 2010.

Deu anys després, i després del fallit intent del 2015, en què es va presentar empès per trucades d’amics i jugadors», l’advocat barceloní es presenta de nou a les eleccions. Té l’entusiasme, la il·lusió i l’amor pel club, afirma. Més l’experiència viscuda i el coneixement adquirit. I assumeix aquest repte amb «alegria, optimisme i valentia», actituds positives i imprescindibles, al seu judici, per revertir la «dramàtica» situació econòmica del club i tornar l’equip «a la primera línia esportiva mundial». «Volem que tornin les nits de glòria», ha dit Laporta, l’únic president blaugrana sota el mandat del qual es van conquerir dues Champions League (2006 i 2009).

Laporta entén que la situació general del Barça el 2020 és molt semblant a la que es va trobar el 2003, només que amb magnituds pitjors. Gràcies a l’èxit de la seva primera etapa es projecta per poder recuperar «l’orgull» dels culers, perdut per una decadència que ha portat al triomf d’una moció de censura que no s’ha votat per la dimissió en bloc de la directiva de Josep Maria Bartomeu.

Convèncer Messi

Apressat per la crisi econòmica, de la qual té informació però que tem que serà pitjor del que es coneix, la prioritat serà cuidar la parcel·la esportiva. Laporta té un model esportiu en el qual la Masia és l’eix central com a base de supervivència econòmica i esportiva, però les urgències manen en el primer equip. L’advocat barceloní ha assegurat que respectarà el contracte de Ronald Koeman, «un gran de la història del Barça», i que espera ser capaç de convèncer Leo Messi perquè es quedi en el Barça. Almenys, que l’escolti en una conversa. El capità és lliure a partir de l’1 de gener per fitxar per qualsevol equip, mentre que el president elegit no prendrà possessió fins al dia 25 de gener.

«Messi estima el Barça, és indiscutible, i estic convençut que donarà una oportunitat al Barça (per renovar). Amb el respecte i amb l’estimació que ens professem, em veig capacitat per tenir una conversa i ajudar-lo a decidir el millor per a ell i per al Barça», ha promès Laporta, que va explicar: «El 2006 va venir Moratti (president de l’Inter) i ens pagava 250 milions per Messi i li donaven una brutalitat de diners. ¡El 2006! Allà vaig veure l’amor de Messi, el seu pare i la seva família pel Barça».

Laporta va convèncer primer el pare al garantir-li que continuar al Barça era la millor decisió que podia prendre i que seria la que adoptaria si Leo fos el seu propi fill. Al futbolista li va exposar el pla esportiu per convertir el Barça en el millor equip del món. La frase de Messi «sempre has complert el que has dit» és, per a Laporta, un aval amb què creu que podrà seduir-lo perquè renovi i acabi la seva carrera en el Barça.

La sala modernista Lluís Domènech i Montaner. / Albert gea (reuters)

Mirar endavant, no al retrovisor

No ha sigut l’única mirada al passat de Laporta en l’acte de presentació celebrat a la sala Lluís Domènech i Montaner del recinte de l’Hospital de Sant Pau. Se’l pren com a referència, no com una palanca per tornar vells afronts. «Em proposo mirar cap endavant i no el retrovisor: són tantes les energies que necessitem per redreçar el rumb del club que no vull perdre el temps mirant enrere».

Notícies relacionades

La frase tenia un missatge cap a Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, promotors de l’acció de responsabilitat contra Laporta i la seva junta: un com a promotor de la denúncia i l’altre com el president que ha deixat el club en la situació en què està. Des del principi ha afirmat Laporta que gestionarà el club «sense retrets» i amb «optimisme i alegria», descartant per als seus successors el mateix tracte rebut.

«Com que he patit una acció de responsabilitat, no vull que ningú la pateixi. Governar des del rancor no porta enlloc i acaba perjudicant fins i tot qui la interposa. No porta enlloc, només a fer mal i nosaltres no som així».