BARÇA- BETIS (5-2)

zentauroepp55787846 barcelona s french midfielder antoine griezmann celebrates h201107174551 / JOSEP LAGO

Messi surt des de la banqueta per firmar la golejada del Barça

El capità, que va ser suplent en la primera part, va impulsar l'equip en una tarda en què Griezmann es va torturar per la seva falta d'encert

4
Marcos López

Messi va caminar. Va caminar per ser decisiu quan el Barça ho necessitava després de descansar durant els primers 45 minuts. Era assegut a la grada del Camp Nou veient un partit que va retratar el que ara mateix és l’equip de Koeman. És bondadós, extremadament bondadós amb els seus rivals. Els perdona a la seva àrea i els regala gols a casa. És incapaç de tenir una tarda tranquil·la, ni tan sols tenint el Betis amb 10 jugadors per l’expulsió de Mandi.

És tan tendre i inexpert que transforma els partits en muntanyes russes, sense personalitat per imposar-se. Ni a través del joc. Ni de l’ofici. El Barça de Koeman no té res d’això, sotmès a una tempesta d’emocions en què sempre deixa moments dramàtics a la defensa. Fins que apareix Leo Messi per acabar amb debats populistes i plens de demagògia.

Messi observa la primera part del Barça-Betis des de la grada. / JORDI COTRINA

Camina amb ràbia. Només fa falta veure els seus dos gols, amb dos xuts violents, gens messiànics. No hi havia cap dolçor en aquestes definicions. En el penal, com que no es fiava de Bravo, un vell conegut del Barça i les Copes Amèrica amb la samarreta de Xile, va fer un xut fort a l’escaire. I en el segon, el primer de jugada, va repetir el mètode fins i tot amb més virulència.

Amo de l’atac

Després, un cop va transformar el paisatge del partit, va començar a caminar, malgrat que una plàcida tarda de tardor es va convertir en un terrible malson per a Griezmann. Jugava on volia. Al lloc que va deixar buit Messi. Per darrere el davanter. Se sentia, i amb raó l’amo de l’atac blaugrana, començant totes les accions, connectant amb Dembélé, a qui va donar l’assistència de l’1-0, i parlant el mateix llenguatge que Ansu Fati, un prodigi de davanter.

Griezmann marxa abatut després de ser substituït / JORDI COTRINA

Però arribava Griezmann a l’àrea i se li apagaven els llums. Es va quedar a les fosques, portant tot el Barça a un territori ple de penombres. Un equip que jugava sense Messi. El focus que l’ha il·luminat durant tres lustres. I el francès anava malgastant ocasió rere ocasió fins que es va plantar al punt de penal, una pena màxima provocada per la velocitat i astúcia d’Ansu Fati, que va deixar enrere Mandi.

Leo Messi no hi era i llavors li va tocar al francès, que havia fallat tres oportunitats, col·locar la pilota als 11 metres. Se li van aparèixer llavors tots els dimonis que ha anat acumulant des que va aparèixer pel Camp Nou fa gairebé any i mig. I els dimonis el van derrotar. Un cop més.

Griezmann, l’autèntic, el jugador que marcava diferències, es va quedar a Madrid. Mai va agafar l’avió. O, almenys, no ha arribat, torturat com està amb si mateix perquè davant el Betis tot el que va fer previ a la rematada final va tenir sentit, futbol, intel·ligència tàctica i, sobretot, dinamisme. Però quan xuta no és ell. És un altre. Antoine Griezmann, que feia de la definició un art, s’ha convertit en un jugador vulgar.

Messi al rescat

El Barça, que es protegia amb un 4-4-2, no va saber, no obstant, descodificar el perill que suposava la fràgil banda dreta de la seva defensa. Sergi Roberto estava sempre sol davant Tello, el seu extrem, i Álex Moreno, el lateral que pujava amb calma davant la desídia de Dembélé. Per aquí es va dessagnar l’equip de Koeman. I la prova no era el gol de Sanabria, que va tenir la crueltat del temps afegit, sinó el catàleg d’ocasions prèvies en què l’equip blaugrana no va detectar la profunditat de la seva ferida.

Messi marca el 3-1 de penal. / JORDI COTRINA

El Barça va quedar atordit. I ja en el descans Messi es va quedar escalfant. Va sortir a la segona part i la tarda va canviar. Alba va començar a galopar per l’esquerra, De Jong ho va descobrir a casa i Messi va tramar llavors l’assistència que és, en realitat, un gol. Leo va deixar passar la pilota entre les seves cames i va aparèixer Griezmann per no fallar. No podia fallar. No va fallar. Amb el capità a la gespa, el partit va entrar en una nova dimensió. Per al Barça, per al Betis i, per descomptat, per a Griezmann.

Assistència, que gairebé era gol seu, per al francès, crea la jugada que provoca el penal i expulsió de Mandi després del xut de Dembélé. I perquè no hi hagués dubtes va xutar amb tanta fúria que gairebé trenca la xarxa de Claudio Bravo. El seu penal contenia molts més missatges que un simple i tranquil·litzador 3-1. Ni així van deixar tranquil Leo Messi, que es va haver de posar altre cop en marxa després del 3-2 de Loren. ¿Com? Amb una altra fuetada perquè no hi hagués dubtes. I se’n va anar caminant, mentre Pedri s’afegia a la golejada amb el cinquè gol. Però el Barça de Messi que ha de ser el Barça amb Messi va acabar necessitant Messi