EL NOU PRODIGI BLAUGRANA

L'erupció del volcà Pedri

El jove canari, que va provar amb el Madrid i que el Barça va fitxar per només cinc milions, s'ha convertit en peça fonamental per a Koeman

Ha jugat tots els partits i, després de ser titular en el clàssic, va fer una exhibició al camp de la Juventus

pedribo

pedribo

5
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A poc més d’una hora amb cotxe de Tegueste, el poble de Pedri, s’erigeix el Teide. L’última erupció del volcà de Tenerife va ser fa més d’un segle, el 1909. La perla canària, en canvi, ha explotat al Camp Nou amb tan sols 17 anys i després de només set partits com a blaugrana.

El seu debut europeu la setmana passada va ser ja sonat. Va marcar contra el Ferencváros i, al costat d’Ansu Fati, va convertir el Barça en el primer equip de la història de la Champions amb dos golejadors menors de 18 anys. La seva imatge a la sortida del Camp Nou, amb les coses en una bossa de plàstic i tornant amb taxi, va xocar en un món del futbol professional en el qual hi acostuma a haver més luxe i ostentació. Com que no arribarà a la majoria d’edat fins al mes que ve, no pot conduir el Cupra que regala el Barça als seus jugadors. El seu germà Fer (que estudia per a cuiner i viu amb ell) tampoc té carnet, per això l’entitat ha posat a Pedri un xòfer a la seva disposició.

La seva segona trobada de Champions, ni més ni menys que a Torí, va ser la confirmació del talent que atresora aquest jove forjat a Tegueste, que fins ara era conegut per ser planter de lluitadors canaris. Messi només havia jugat nou partits oficials amb el Barça quan va deixar al·lucinada la Juventus, en aquell Gamper en el qual Fabio Capello va demanar a Frank Rijkaard que l’hi cedís. En el seu setè partit com a blaugrana i també contra l’escaire italià, Pedri també va enlluernar la ‘Vecchia Signora’. El ‘piccolo bambino’ va fer un recital de joc fent ballar un Cuadrado que gairebé li dobla l’edat (el colombià té 32 anys) i va deixar tothom sorprès, des de la premsa italiana (la ‘Gazzeta’ parlava aquest dijous de la «sorpresa Pedri») fins a Ronald Koeman. «La seva personalitat i tranquil·litat són impressionants malgrat ser tan jove; serà un gran jugador per al Barça», va sentenciar el tècnic holandès, que ha apostat fort per ell, que ha provat les tres posicions de mitjapunta.

El centrecampista de Tenerife ha jugat tots els partits d’aquesta temporada, cosa que només poden dir Messi, De Jong, Ansu Fati, Neto i Busquets, i ja havia sigut titular davant el Getafe i davant el Madrid. Tot i que en el clàssic no va acabar d’estar tan còmode, Koeman va mantenir la seva aposta per ell contra la Juve, on va jugar els 90 minuts per primera vegada aquesta temporada. A més d’estar molt segur en el partit (només va fallar dos de 41) i efectiu en el regateig (va desbordar en quatre dels cinc que va intentar), es va aplicar en defensa (va recuperar sis pilotes) i va fer jugades de fantasia com una ruleta estel·lar. Des de l’entorn del jugador, en què destaquen la «tranquil·litat i naturalitat» amb què Pedri ho està portant tot, expliquen que després del partit contra el campió italià «estava als núvols». «¡Quina gran nit! Increïble», va tuitejar després d’un xoc en el qual, per sobre de tot, va evidenciar una maduresa inaudita per a un jove que va jugar el seu primer partit professional fa 14 mesos.

Notícies relacionades

Cinc milions va costar només el fitxatge més il·lusionador del Barça aquesta temporada. I que podria haver-se vestit de blanc si no fos per una providencial nevada va torçar la seva prova al Madrid, perquè va provocar que se suspengués el primer entrenament. Després de la decepció a Valdebebas i el rebuig del Tenerife, Deportivo i Vila-real, el de Las Palmas no va fallar el xut. Advertit del potencial d’aquest juvenil canari, el Barça va ser ràpid i se’l va apropiar fa un any, deixant que s’acabés de formar a Las Palmas, on va trobar la mà sàvia de Pepe Mel. «El Barça va ser més valent que el Madrid», va dir la setmana passada el seu exentrenador. Durant la temporada passada ja va deixar rastre del seu potencial a Segona, però ningú esperava que arribés tan ràpid a l’onze titular.

Hi ha qui creu que s’assembla Iniesta, d’altres a Valerón. «Pedri ha de ser Pedri», concloïa Fernando, pare del jove abans que fes cap al Camp Nou. Els seus pares, que van anar a Barcelona per veure’l el cap de setmana del seu primer clàssic, segueixen al capdavant de la taverna Fernando, que és també la seu de la penya barcelonista de Tenerife-Tegueste, fundada per l’avi de Pedri i que actualment presideix el pare del jugador. La família intenta portar l’eclosió del seu Pedri amb la mateixa naturalitat amb què ho fa el nou prodigi barcelonista, raig de llum que crea el Camp Nou en aquests temps incerts i tenebrosos.

Confirmada la lesió de Ronald Araujo 

L’eix de la defensa continua sent la zona més vulnerable de la plantilla blaugrana.  Koeman va viatjar a Torí amb només dos centrals davant la sanció de Piqué i els clàssics problemes físics d’Umtiti. Araujo va caure lesionat en la primera meitat i les proves realitzades van confirmar que  tenia una lesió al bíceps femoral de la cama dreta. A l’espera de com evolucioni, el tècnic holandès viatjarà a Vitòria per enfrontar-se dissabte amb l’Alabès també amb només dues centrals del primer equip: Piqué y Lenglet.
La sortida de Todibo i Cuenca en un mercat en el qual al final no va arribar Èric Garcia van deixar Araujo com a única alternativa a la parella titular, ja que la fragilitat d’Umtiti fa que no sigui una opció fiable, com passava al seu dia amb Vermaelen. En aquest context, De Jong es perfila com el quart central. El centrecampista holandès, que ja havia jugat en aquesta posició a Holanda, va passar a ocupar aquesta demarcació a Torí en la segona meitat després de la lesió d’Araujo. I va rendir a un molt bon nivell, de manera que es planteja com a recurs d’emergència, almenys fins al mes de gener.