L'ACTUALITAT BLAUGRANA

El Barça mira de paralitzar la moció de censura amb una denúncia a la Guàrdia Civil

La directiva força i perd una votació a la mesa per aturar el procés de la moció fins que s'aclareixi la investigació

El cos policial investiga un suposat frau en les firmes relacionat amb una causa per revenda de carnets d'abonats

marcosl54978403 17 09 2020 los promotores de la moci n de censura al preside201001154215

marcosl54978403 17 09 2020 los promotores de la moci n de censura al preside201001154215 / NOU IMPULS FCB

6
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Albert Guasch

La moció de censura contra la directiva de Josep Maria Bartomeu topa amb ombres projectades reiteradament des del club que semblen destinades a ajornar el referèndum. A la carta sanitària que el club té sobre la taula, com ja ha fet amb l’assemblea de compromissaris, ara n’ha jugat una altra: la policial. La Guàrdia Civil ha obert una investigació sobre presumptes irregularitats en algunes de les paperetes aportades. Ho ha fet després que el Barça denunciés sospites sobre l’autenticitat d’algunes firmes. El Barça va intentar frenar el referèndum fins que s’acabés la investigació però va perdre el partit 3-2 a la mesa del vot de censura.

Segons ha avançat la cadena SER i ha constatat aquest diari, la Guàrdia Civil, al veure indicis d’irregularitats, ha reclamat al club més documentació, que derivarà en un atestat i si veu elements delictius ho elevarà al jutge. Fonts del Barça indiquen que no es tracta d’una denúncia formal i que es limita a informar d’indicis fraudulents en unes 300 paperetes. La Guàrdia Civil és la policia judicial del jutjat número 1 i és per això que l’afer ha caigut a les seves mans.

Els serveis jurídics del Barça assenyalen que alguns números de carnets coincidirien amb els que figuren en la investigació que se segueix al jutjat numero 1 de Barcelona per la borsa de frau detectada en la revenda d’abonaments de 2.800 socis. L’operació es va portar a terme durant el clàssic davant el Reial Madrid, el maig del 2017.  

Vot forçat

En la comunicació a la Guàrdia Civil el club alerta d’indicis de caràcter penal que s’escapen de la mesa i demana la investigació. Falta veure ara fins on arriba la policia judicial, però el Barça ha intentat alterar els terminis i, fins i tot, paralitzar per complet la moció de censura. Aquesta mateixa tarda la directiva ha forçat una votació a la mesa per mirar de suspendre la moció fins que s’aclarissin les investigacions policials. La votació l’ha perdut per 3-2. «Volen guanyar als despatxos el que no han guanyat al camp», ha sentenciat Josep Triadó, que acompanya Jordi Farré a la mesa de censura.

Els dos representants del club han quedat en minoria davant els dos membres dels promotors i el president de la mesa, Josep Maria Vallbona, que ha inclinat la balança «en vista dels resultats i que no hi ha cap requeriment d’una autoritat superior que ordeni la suspensió del procediment», segons consta en l’acta a què ha tingut accés aquest diari. És més, al final d’aquesta acta es demana que es requereixi a la junta del Barça com és que, tenint constància que hi havia firmes falses, no ho va posar en coneixement de la mesa i com pot ser que sense la seva autorització la junta tingués en el seu poder 300 paperetes falsificades».

Els representants del club han expressat la seva «total disconformitat amb les al·legacions tan greus» de Vallbona. Cal recordar que el Barça ja va enviar una carta a la Federació Catalana de Fútbol (FCF) queixant-se del comportament de Vallbona, a qui va acusar de «no utilitzar mitjans de validació de les paperetes que puguin garantir la correcció, la legalitat i, per damunt de tot, l’autenticitat». 

En l’escrit de l’entitat blaugrana a la Guàrdia Civil s’indica, com a exemple de sospita, que un grup de cinc paperetes, malgrat estar firmades per diferents socis, presenten una cal·ligrafia semblant, i aporta el testimoni de pèrits grafològics. La qüestió del frau dels abonaments ha comportat des del 2010 l’obertura d’expedient a uns 10.000 socis, dels quals 2.800 van tenir una derivada penal.

«Allargar l’agonia»

Els promotors de la moció van tardar poques hores a reaccionar. «Voreja el ridícul. Si el problema són 300 firmes és que ens sobren», ha ironitzat Marc Duch, portaveu de Més que una Moció. El recompte de firmes ha acabat amb 19.380 de validades, més del doble que les obtingudes per Oriol Giralt el 2008 (1.088 de nul·les i 219 de dubtoses). Els impulsors de la iniciativa creuen que Bartomeu està «intentant allargar l’agonia tant com sigui possible» i s’han preguntat «què guanyen allargant-ho, què han d’amagar».

A més de posar en dubte les firmes, la junta sap que la carta amb més pes per intentar evitar el plebiscit és la sanitària. En aquest sentit Jordi Cardoner ha negat que haguessin rebut cap comunicació de la Generalitat sobre si la pandèmia permetia o no el plebiscit sobre la continuïtat de Bartomeu. «Es pot celebrar, no ho estic negant, però s’ha de celebrar amb garanties de salut i estructurar els protocols». ¿Si la situació sanitària ho permet, garanteix que se celebrarà? «La primera premissa és necessària, però la segona no la puc assegurar».

De moment la carta de la pandèmia ha servit per ajornar l’assemblea de compromissaris del 25 d’octubre, que semblava com la més complexa per a Bartomeu, en ple procés de moció de censura, després de presentar 97 milions en pèrdues, amb el Barçagate encara sota investigació i la marxa fallida de Messi en l’aire.  «En la junta vam acordar, de mutu acord amb la Secretaria General de l’Esport i la Secretaria de Salut Pública, ajornar l’assemblea per motius de salut pública. Esperem poder celebrar-la en els pròxims mesos», va assenyalar Cardoner.

Notícies relacionades

La Generalitat recomanava fer de manera telemàtica aquest tipus de reunions en entitats esportives, extrem que el club no veu factible. Des del Camp Nou s’argumenta que no es podria garantir la participació dels compromissaris (en l’última n’hi havia 4.529 de convocats, dels quals hi van acudir 504). El vicepresident blaugrana va explicar que la mitjana d’edat dels 4.000 compromissaris és de 60 anys i la dels 1.000 senadors de 88 i que no volien posar en perill «població de risc».

Majoria silenciosa

El vicepresident va apuntar que en la junta que es va fer dimarts per prendre aquesta decisió (i que no havia sigut anunciada ni feta pública) no s’havia parlat de la moció ni de dimissions. Cardoner, que va dir que se n’anirà del Barça quan se’n vagi Bartomeu, va assegurar que veu la directiva més unida que mai, malgrat tenir 19.000 firmes en contra. «Bartomeu està fort i la junta directiva està unida. Es troba en un gran estat de salut. «Hi ha 19.000 persones que han firmat per la moció, però també n’hi ha 90.000 que no ho han fet», ha dit apel·lant a una majoria silenciosa.

19.380 firmes validades, 1.088 de nul·les i 219 de dubtoses

19.380 firmes validades. El procés de validació de la moció de censura es va tancar amb 19.380 firmes validades, 1.088 de nul·les i 219 de dubtoses, i van superar en gairebé 3.000 les rúbriques necessàries per forçar el referèndum sobre Bartomeu. Els impulsors de la moció es van felicitar al veure que el 95% de les paperetes havien sigut validades. Una vegada acabat l’escrutini, el club hauria de convocar la cita amb les urnes abans del 2 de novembre si la pandèmia o la dimissió del president no ho impedeixen. 

L’exemple de l’Athletic

L’Athletic de Bilbao va anunciar aquest dijous que celebrarà la seva assemblea de socis el pròxim 15 de novembre. Perquè es puguin respectar les distàncies de seguretat, ho farà a l’estadi de San Mamés. En l’assemblea de l’any passat hi van acudir 600 compromissaris, un centenar més dels que van anar a la del Barça. El club blaugrana, en lloc de fer-ho al Camp Nou, ha optat per suspendre la cita del 25 d’octubre i descartar també l’opció telemàtica.