FRUSTRANT TANCAMENT DEL MERCAT

El Barça no fitxa Eric Garcia ni Memphis Depay

El club blaugrana no aconsegueix tancar cap venda per poder donar a Koeman els únics reforços que havia demanat: el central i el 'nou'

Rafinha se'n va gratis al París SG i la directiva tanca la cessió de Todibo al Benfica per 2 milions i la de Miranda al Betis

jdomenech47106458 soccer football   ligue 1   as monaco v olympique lyonnais  201005225053

jdomenech47106458 soccer football ligue 1 as monaco v olympique lyonnais 201005225053 / JEAN-PAUL PELISSIER

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Acabar tard la temporada anterior, substituir l'entrenador, acomiadar jugadors veterans, no tenir liquiditat, tenir molt alta la  massa salarial i patir més que altres clubs la crisi de la pandèmia han fet que el Barça s'arrossegués pel mercat fins a última hora, comptant euro a euro, per perfilar la plantilla. Apressat per totes aquestes urgències, i pressionat per les altes expectatives derivades de la seva grandesa, el club no podia tancar cap dels dos fitxatges que demanava Ronald Koeman: el central i el davanter centre. Els fitxatges s'han reduït a ascendir al primer equip  Riqui Puig i Ronald Araujoy , que cobriran les  baixes de Rafinha i Jean-Clair Todibo.

Les novetats, al final, són els ascensos al primer equip de Riqui Puig i Araujo, que deixaran de jugar amb el filial

Les novetats

Ja se sabia qui eren els reforços. Amb noms i cognoms. La recerca havia acabat fa dies. No hi havia alternatives possibles ni temps per esgarrapar cap rebaixa. El central era  Eric Garcia  i el davanter  Memphis Depay.  Amb els dos hi havia un acord. Amb l'Olympique de Lió també, en el cas del davanter holandès.

El Manchester City no va tenir pietat i continuava ancorat en els 20 milions que demanava pel defensa, que acaba contracte el 2021. No es va conformar amb els 16 de l'última oferta blaugrana. El  fair play  financer obligava el Barça a tancar algun traspàs. El conegut  abans d'entrar deixin sortir.

Rafinha en el seu últim entrenament amb el Barça, aquest dilluns. / AFC BARCELONA

Regal al PSG

No n'hi va haver cap. I la que hi va haver no mereix ni dir-se venda. Va ser d'un valor impropi per al Barça. Fins a cert punt feridor. Va vendre -és un dir- Rafinha al París SG: perdó, el va regalar. El club que va menysprear Bartomeu quan va voler negociar per Verratti el 2017, el que va taxar Ángel Di María a un preu prohibitiu, el que es va emportar Neymar sense donar la cara per negociar.

Malgrat els afronts, el Barça es va asseure amb el PSG i va alliberar Rafinha, per qui demanava 16 milions d'euros i a qui li quedava un any de contracte, sense cobrar res. El club blaugrana va informar de l'acord, passada la mitjanit, però sense donar xifres, tot i que només va poder esgarrapar 3 milions en variables i el 35% d'una futura venda del centrecampista, de 27 anys.

Delectant-se amb Memphis

Aquesta era una de les sortides perquè poguessin venir Memphis i Eric. Koeman ho donava per fet. Eren les seves úniques peticions, justificades per entendre que eren dues posicions «febles», sense recanvis. I es fregava les mans. 

«Memphis és un jugador que aguanta la pilota, guanya els duels i ofereix rendiment. Ja he treballat amb ell i per això crec que pot tenir èxit al FC Barcelona», explicava Koeman unes hores abans a la cadena holandesa NOS per argumentar l'elecció pel seu exdeixeble sense ser un nou dels tradicionals.

Eric Garcia, amb Luis Enrique i Fati en la selecció espanyola. / PABLO GARCÍA

Todibo, més avantatjós

D'Eric Garcia, Koeman tenia menys coneixements perquè no l'havia tractat. Se'n fiava, no obstant, del cos tècnic per haver-lo triat com a recanvi per als centrals: Piqué, Lenglet i Araujo. Umtiti seria el quart, però el club no té confiança en la seva recuperació ni vol pagar-li la seva inassumible fitxa. Jean-Clair Todibo, el cinquè, era des del retorn de la cessió al Schalke, un futbolista amb qui obtenir aquests diners tan necessaris en un club que ha admès  97 milions en pèrdues.  Davant d'Umtiti i Todibo s'ha col·locat Araujo.

Todibo era el més cotitzat dels jugadors oferts. Presumptament. També era de domini públic amb quins futbolistes propis comerciava el Barça, cosa que el col·locava en una posició molt feble. En cas d'especular-se amb una venda al Fulham per 18 milions, es va passar a una cessió al Benfica de dues temporades per 2 milions i una opció de compra de 20 milions. Una operació més avantatjosa.

Riqui Puig, en un entrenament. / FC BARCELONA

Dembélé es queda

Ousmane Dembélé  va estar a l'aparador tot el dia. El  Manchester United  l'havia temptejat sense sort. El Barça l'empenyia a Old Trafford. També sense sort. Necessitava la seva plaça i la seva fitxa per donar-les a Depay. Però Dembélé es troba còmode a Barcelona. Tot i que no hagi jugat ni un minut. Tot i que Koeman li hagi dit que, de moment, està per darrere d'Ansu Fati -i darrere Pedri i Trincao, que han jugat abans- i, potser, sigui l'últim de la fila. No es va negociar el traspàs. No es va avenir ni tan sols a una cessió amb una ampliació de contracte afegida.

Notícies relacionades

El Barça sí que va poder concretar operacions menors com la venda de Rafinha i la cessió de Todibo. Ahir a la nit es gestionava l'enviament de  Juan Miranda al Betis.  Després d'una cessió al Schalke 04 (va ser per dues temporades, però només en va complir una), el lateral esquerrà andalús encadena un altre préstec per tenir minuts a l'elit i poder demostrar la seva vàlua. Fitxat del club verd-i-blanc en categoria cadet, el jugador, als 20 anys, torna on va ser casa seva.

De casa no s'ha mogut  Riqui Puig , malgrat que Koeman li va aconsellar que es busqués un equip on jugar més. El migcampista de Matadepera va preferir esgotar les seves opcions i, amb el pas dels dies, ha rebut una alegria: tenir un dorsal amb el primer equip. Tenir minuts ja és una altra qüestió. 

Temes:

Rafinha Futbol