resultats econòmics

El Barça registra pèrdues per primera vegada en 10 anys

L'entitat tanca l'exercici 2019/2020 amb números vermells de 97 milions d'euros

El club incrementa el seu endeutament de 217 a 488 milions com a conseqüència de la Covid-19

rozas53066766 reunion ordinaria senado fc barcelona  bartomeu  foto  valen200413203344

rozas53066766 reunion ordinaria senado fc barcelona bartomeu foto valen200413203344 / A Valenti Enrich

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El FC Barcelona volia entrar a la lliga dels clubs amb pressupost per sobre dels 1.000 milions d’euros per primera vegada en la seva història en la temporada 2019-2020. Una xifra a l’abast només d’equips de l’NBA o la NFL i d’alguna privilegiada entitat del futbol europeu. Però la crisi sanitària de la Covid-19 no només ha impedit aquest somni econòmic, sinó que ha convertit el club en «un barco en una greu tempesta», segons les paraules utilitzades pel vicepresident econòmic de club, Jordi Moix. La temporada en curs acabarà amb pèrdues de 97 milions d’euros. 

Per primera vegada en els últims 10 anys es registraran números vermells. «Aquesta situació no passava des del 2010. Quan es va incorporar Rosell va arribar al club amb un desfasament patrimonial heretat de l’etapa anterior», ha comentat Moix. El vicepresident econòmic de Can Barça ha necessitat que en aquesta ocasió, els mals resultats no són atribuïbles a la mala gestió, sinó a l’efecte que la pandèmia ha tingut en les activitats esportives i particularment en el futbol. Es tracta de circumstàncies extraordinàries l’efecte de les quals no acaben, no obstant, aquest any. No sembla possible, en aquest moment, que la temporada 2020-2021 acabi amb números positius. «Encara no hem pogut tancar el pressupost de despeses de la següent temporada», ha comentat Moix. Però els números no són gaire difícils de fer a partir dels pressupostos d’ingressos que preveu el club: 791 milions d’euros d’ingressos, que si es comparen amb les despeses de la present temporada (959 milions d’euros) llançarien un dèficit d’explotació de 168 milions d’euros.

Estadi tancat al públic

Es desconeix, de moment, la previsions de despeses, tenint en compte que l’activitat a l’estadi segueix tancada al públic –el club estima que a partir del febrer podrien tornar els espectadors a les grades– i es mantenen negociacions amb els jugadors per rebaixar la massa salarial, com ja s’ha fet el 2019: 42 milions d’euros menys, un 6% del total. No obstant, les despeses no seran gaire lluny de les registrades aquesta temporada, malgrat la marxa de Suárez, Vidal i Rakitic, entre els jugadors que han contribuït a reduir la nòmina.

I els ingressos seran minvants, com ja ha passat a l’últim exercici. Davant els 1.047 milions d’euros somiats (pressupostats), el Barça ha recaptat 855 milions, un 18,3% menys. I davant una despesa de 1.007 milions, el saldo han sigut els 959 milions ja comentats, un 4,7% menys. En realitat, l’apartat que més creix és el del deute del club, que ha hagut d’estirar línies de finançament per poder gestionar la pèrdua de caixa. L’endeutament del club ha augmentat fins als 488 milions d’euros el 2020, davant 217 milions a l’exercici precedents. No obstant, Moix ha posat èmfasi que gràcies a la gestió realitzada, l’entitat ha aconseguit generar una «guardiola patrimonial» de 303 milions d’euros en 10 anys, que li permet afrontar la situació actual amb un saldo de 35 milions d’euros.

Notícies relacionades

S’ha de veure si seran suficients per compensar les possibles pèrdues que es generin aquest curs, i evitar l’acció de responsabilitat. El club està parlant amb el Consell Superior d’Esports (CSD) perquè, en cas de pèrdues, no es consideri responsable la junta directiva. Aquesta situació afecta quatre clubs que són societats anònimes (Reial Madrid, Barça, Osasuna i Bilbao). La petició de no haver d’avalar patrimonialment les pèrdues per part de la junta està feta, ha comentat Moix. «El sentit comú diu que no és culpa d’aquesta junta. No hem portat nosaltres aquesta pandèmia ni les set plagues d’Egipte. Cada un és responsable del que és», ha comentat.

Resultats compartits

Moix ha recordat que el Barça no és l’únic club que passa per un moment econòmic complicat, i ha recordat que la caiguda d’ingressos de les lligues europees supera els 4.000 milions d’euros, la venda d’entrades ha caigut un 26%, mentre que la massa salarial ha pujat un 7,2%. Clubs com la Juventus han registrat pèrdues de 71,4 milions, i el Manchester United presenta números vermells de 110 milions. I és aquesta situació la que genera els resultats d’explotació negatius, que en el cas del Barça, han ascendit a 100 milions