EL COMIAT DEL GOLEJADOR

Suárez, un 'nou' per a Simeone

El davanter desitja anar-se'n gratis del Barça, que li pagaria una part de la fitxa, i ultima el seu fitxatge per l'Atlètic

Bartomeu medita no reforçar un rival directe, però si es tanca l'adeu de l'uruguaià deixaria més sol Messi

marcosl38371505 sant joan despi    10 05 2017     deportes      perfil del j200921173949

marcosl38371505 sant joan despi 10 05 2017 deportes perfil del j200921173949

5
Es llegeix en minuts
Marcos López

Només queda Messi al Camp Nou. I queda sense voler quedar-se. Ni rastre de l’MSN sobre la qual el Barça, i Bartomeu, va edificar el 2015 el seu gran èxit esportiu (el triplet) i electoral (el trident). Luis Suárez és la segona peça d’aquest trio que deixa el Barça, camí de l’Atlètic per formar un tàndem volcànic amb el ‘Cholo’ Simeone. Pur foc a la banqueta; pur foc al camp. El 2013, el Barça va regalar Villa (2,1 milions d’euros); el 2020, deixarà anar gratis Suárez, assumint, a més, una part de la fitxa.

Tot i que aquesta operació encara no s’ha tancat. Les negociacions estaven encaminades, però el Barça no vol ara reforçar un rival directe en la lluita pel títol de Lliga. Per això, no s’ha oficialitzat cap acord entre els clubs, submergits ara en tenses converses, amb el jugador disposat fins i tot a quedar-se al Camp Nou si no el deixen anar-se’n a l’Atlètic

Fa tres anys es va escapar Neymar; ara marxa Luis. I Leo es queda sense voler quedar-se. L’últim vestigi de la temible i inoblidable MSN

Allà formaria l’atac blanc-i-vermell amb Diego Costa ja que Álvaro Morata marxaria cedit a la Juventus en aquest ball de ‘nous’ que ha acabat amb l’uruguaià, el tercer màxim golejador en la història del Barça, fent les maletes. Se’n va perquè Koeman no el volia. I així l’hi va dir des del primer moment. 

Però Suárez no se’n va al ‘calcio’ com a soci de Cristiano a la Juve sinó per establir-se a Madrid, el més a prop possible de Barcelona. Fa tres anys Neymar es va escapar deixant a la caixa del club els 222 milions d’euros que fixava la seva clàusula de rescissió, el principi del caos al Camp Nou sense que ningú –ni el president ni els directors esportius– ho detectessin.

Suárez, Neymar i Messi celebren un gol a l’Atlètic de Madrid el gener del 2015 / AP

Es passa de l’operació més cara de la història del Barça al regal, amb diners inclosos, de Suárez a l’Atlètic. Set anys després es repeteix la història de Villa. El ‘Guaje’ va marxar a l’estiu del 2013 al Calderón. Va tornar al Camp Nou el maig del 2014 per ser campió de Lliga contra el Barça de Tata, just abans que arribés Luis Suárez. Pel camí, el club blaugrana ha hagut d’executar, això sí, la clàusula de Griezmann (120 milions d’euros el 2019) i gairebé la d’Arda Turan, que era de 31, però en va pagar 35 més cinc en variables fa cinc anys. 

L’uruguaià, en canvi, no deixaria ni un euro. Un dels fitxatges més rendibles dels últims temps, tot i que la seva figura quedés erosionada per la decadència de l’equip, se’n va ara gratis. Tot i que, en realitat, és el club blaugrana qui ha d’assumir una important quantitat –estaria entorn del 50%– perquè el seu salari el primer any en l’Atlètic sigui idèntic al que tenia ja firmat fins al 2021.

Villa celebra al Camp Nou el títol de Lliga de l’Atlètic de Madrid / AP / MANU FERNÁNDEZ

Ha sigut un dels fitxatges més rendibles dels últims temps, però se’n va empès perquè Koeman li va deixar clar que no compta amb ell

Fitxat per Zubi fa sis anys en l’última reestructuració exitosa de la plantilla, l’exjugador del Liverpool volia seguir al Camp Nou. Sí o sí. Però va arribar Koeman i li va dir que no entrava en el seu full de ruta. Ho va fer en una breu trucada. I després amb l’argument dels fets: tres amistosos de pretemporades, tres descarts d’una àmplia convocatòria formada per 23 jugadors, i ni un sol minut a la gespa.

La trucada del ‘Cholo’

Pensava acabar a la Juventus. De fet, va fer un viatge exprés a Perusa la setmana passada per aprovar la prova B1 d’italià, requisit previ per convertir-se en comunitari i poder ser a la Serie A.Però la ‘Vecchia Signora’ va témer que no arribés a temps per inscriure’l a la Champions. El termini acaba el 5 d’octubre.

I Simeone, que necessita gol i empenta, va entrar en escena trucant al davanter per captar-lo per a la seva causa. Li ofereix, a més, un contracte fins al 2022. Si pogués el Cholo canviaria el seu atac completament. Amb Suárez com a cap si el Barça ho permet.

Luis Suárez dedica una samarreta a la ciutat esportiva del Barça a Sant Joan Despí. / JORDI COTRINA

Va voler el Barça el Kun Agüero, però va acabar fitxant l’uruguaià, que va deixar un gran rendiment

Koeman, a més, se surt amb la seva perquè el final que va imaginar per a les vaques sagrades es va complint. Amb més lentitud del que imaginava, diumenge arrenca la Lliga amb la visita del Vila-real al Camp Nou, però avança. Avança tant com la solitud de Messi, cada vegada més orfe, veient partir els seus amics.

Primer, Arturo Vidal. «El vestidor et trobarà a faltar», li va escriure Leo al xilè. Ara, el seu soci a la davantera, amic i veí, deixa buida durant un parell d’anys la casa de Castelldefels. Molt a prop de la de Leo, envaït ara per la nostàlgia del que va ser. I ja no tornarà a ser.

Nou cicle

Notícies relacionades

El nou que no havia de venir perquè el Barça inicialment volia el Kun Agüero, però els propietaris del Manchester City no el van vendre. Va arribar llavors Suárez, una inversió que vista en perspectiva (81 milions d’euros) ha sigut més que profitosa.

Luis Suárez, en una entrevista que va concedir a EL PERIÓDICO. / JORDI COTRINA

El nou antic que millor va entendre Messi. I Messi es va entendre amb ell com mai abans va fer amb un davanter centre. Fusionats tots dos amb Neymar van donar pas a l’atac més temible que es recorda. Un trio de llegenda, a qui el pas del temps, confereix encara més valor perquè van barrejar un argentí amb un uruguaià i un brasiler. Van barrejar i van congeniar. Se’n vol anar gratis un pistoler. No gaire lluny de casa seva, a la qual tornaria el 9 de maig de l’any vinent, ja vestit de blanc-i-vermell.