la tornada més esperada

Messi: dia 1 amb Koeman

El capità finalment s'uneix al Barça després d'assegurar la seva continuïtat en un escenari radicalment diferent del que ha viscut en els últims anys

L'estrella es retroba amb el tècnic, que el desitja com a líder dels seus plans tàctics per emprendre la costosa reconstrucció

jdomenech54820439 07 09 2020 el jugador del fc barcelona leo messi en el entre200907192418

jdomenech54820439 07 09 2020 el jugador del fc barcelona leo messi en el entre200907192418 / FC BARCELONA

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

Era més fora que a dins, va confessar Leo Messi Ronald Koeman en la seva primera trobada del 20 d’agost. Després va estar fora en cos i ànima. Fins divendres. Però aquest dilluns, finalment, el capità –potser no el seu esperit, encara– creuava les portes de la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, el primer dia de la seva última temporada en el Barça. El principi del final.

Messi acudia a l’entrenament com ha fet durant 17 anys. Però res era igual. Ni ell. Va entrar al mig d’un passadís de càmeres com si fos el fitxatge estrella de la temporada –ho és, tenint en compte que se n’havia anat del Barça–, tot i que és el jugador més antic de tots.

Puntual i sol

Apareixia un altre Messi: va ser el primer en aparèixer, hora i mitja abans de l’entrenament, i sol, quan l’habitual era veure’l acompanyat de Luis Suárez. També va entrenar sol. L’uruguaià va arribar més tard, escenificant la separació que es consumarà ben aviat i que, aparentment, va ser l’espoleta que va activar la crisi. L’endemà que Koeman comuniqués a Suárez que no comptava amb ell, Messi enviava el burofax.

El primer dia va ser com el d’un fitxatge: va arribar sol, sense Suárez, i hora i mitja abans de l’entrenament

Suárez hi era i hi era Arturo Vidal, encara, les baixes dels quals simbolitzaran el nou entorn en què viurà Leo.  Sense ells, tot i que quedaran Piqué i Alba. Messi haurà de recosir la seva relació afectiva amb els altres companys, que ja no el miraran igual sabent que la seva presència té data de caducitat. Abans s’haurà de mentalitzar ell mateix per disfrutar de l’últim any i no contravenir la màxima que va segellar Koeman: «Només vull treballar amb gent que vulgui ser aquí».

El jugador, a la seva arribada a la ciutat esportiva. / STRiNger (aFp)

Material sensible

Koeman és conscient del material sensible que és Messi. Igual que Bartomeu. Però l’entrenador tractarà amb ell cada dia, i el president potser no se li acosti mai més. Koeman li deixarà temps i espai perquè es vagi reintegrant: el seu cos hi és, però no la seva ment.

El tècnic és feliç per recuperar la llibreta on havia escrit els seus plans al Barça amb l’argentí i que havia guardat en un calaix mentre començava a gargotejar un altre Barça sense ell. La continuïtat de Messi li permet, ja amb certesa, definir el seu dibuix tàctic, a l’espera de comprovar, en el camp d’entrenament i en els amistosos, si s’ajusta al que va idear.

El primer entrenament, en solitari. / FCB

Un Barça «diferent»

Perquè el primer signe d’identitat que exhibirà Koeman serà mostrar un Barça «diferent». Des de l’esquema tàctic, a la feina dels jugadors i el ritme de la pilota. Els canvis naixeran entorn de Messi: o per la nova ubicació de l’astre o pels rols dels altres. Leo va assegurar que la seva actitud «no canviarà». L’afició seguirà amb lupa les seves actuacions després del que ha passat.

«Donaré el millor. Sempre vull guanyar, soc competitiu i no m’agrada perdre en res», va garantir en el vídeo de la tornada. Un altre tema és que Koeman aconsegueixi, si això és el que pretén per a l’equip, que Messi participi en la pressió avançada que exercia el millor Barça conegut i que ha deixat de practicar en l’últim lustre.

Koeman recupera la llibreta amb els plans originals: amb Leo ja té el 10, només espera un altre 9

Al 10 el mesuraran els quilòmetres que corre amb Koeman per comparar-los amb els que corria amb Setién i Valverde. Tres entrenadors en nou mesos, tres va tenir en els primers deu anys: Guardiola, Tito i Martino. Dels gols que marcarà ningú té cap dubte. La voracitat golejadora de Messi no genera dubtes. 

Koeman, a l’entrenament de dissabte. / FCB

El punt de partida

Notícies relacionades

Però la primera gran decisió que ha de prendre Koeman és el punt de partida on situa Messi i com s’articulen els altres al seu voltant. ¿El 7 tancat dels orígens? ¿El 9 de referència alliberat de retrocedir? ¿El mitjapunta que gestiona totes les pilotes? 

Té Messi, «i és millor tenir el millor jugador del món del teu costat que no al davant», afirma Koeman, però, encara sent molt, no ho és tot. Continuarà faltant un nou (Griezmann, Ansu Fati, el mateix Messi poden exercir aquesta funció) i recuperar, sobretot, el 10.