«NO HE VIST RES IGUAL»

Ansu Fati, el nen que sorprèn diàriament

El jove davanter del Barça, de 17 anys, col·lecciona elogis per la seva espectacular irrupció amb la selecció espanyola

marcosl54812215 ansu fati of spain looks on during the nations league footba200907110643

marcosl54812215 ansu fati of spain looks on during the nations league footba200907110643 / AFP7 via Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Va haver d’anar a la casa del Madrid, i vestit amb la samarreta vermella d’Espanya, perquè, amb 17 anys i 311 dies, el descobrissin de veritat. Ansu Fati, un jove nascut a Guinea Bissau, bressolat al poble sevillà de Herrera i criat a La Masia –es va jugar a l’estadi Alfredo Di Stéfano de la ciutat esportiva de Valdebebas i no al Bernabéu– perquè tots es posessin les mans al cap. 

Ansu Fati, en el duel contra Ucraïna. / AP / BERNAT ARMANGUE

Ansu va destrossar, un a un, tots els registres de precocitat, tant al Barça com a la selecció espanyola

Van quedar sorpresos al veure una cosa irreal, un jugador diferent. Una aparició descomunal. Però el Camp Nou, quan el públic culer podia assistir al futbol prepandèmia, ja sabia que Ansu era el golejador més jove d’Espanya, que va trencar un rècord de 95 anys, i el més jove del Barça en la Lliga i en la Champions. El que és, i, sobretot, el que pot arribar a ser. 

Valverde li va obrir la porta

Desproveït del populisme i propaganda que acompanyen altres joves, portats del Brasil (Vinicius i Rodrygo són els casos més representatius), el futbol d’Ansu diu més que les seves paraules. 

Valverde saluda Ansu Fati. / JORDI COTRINA

Ha anat destrossant, un a un, tots els registres de precocitat des que un dia d’agost del 2019 va rebre la trucada de Valverde. Injuriat per molts, el ‘Txingurri’ va veure abans que ningú, aconsellat pels tècnics del club, cosa que ara sí que detecten i després pregonen orgullosos els altres. Llavors tenia 16 anys, però el seu joc alegre i juvenil el convertia en un adult.

070920 ansufati records ep 169 / periodico

Fills del cadet B

Valverde va tenir coratge. El mateix coratge de Luis Enrique, que ja coneixia Ansu Fati quan compartia equip, entre d’altres, amb Eric Garcia, que diumenge també va debutar amb Espanya.

«Està arribant una generació de jugadors increïble, espectacular, del cadet B, espero que això no ho escoltin els seus agents», va proclamar l’asturià fa gairebé cinc anys anys, encara a la banqueta del Camp Nou dirigint el trident Messi-Neymar-Suárez. Luis Enrique estava admirat pel futbol que desprenia l’atractiu equip de Cristian Catena, en què destacava Nico, el fill de Fran, el mite del Deportivo.

Ansu Fati inicia una jugada d’atac davant Ucraïna. / AFP / OSCAR J. BARROSO

Va començar jugant de ‘fals 9’ fins que va cavalcar per la banda esquerra sense perdre l’idil·li amb el gol

Allà hi havia Ansu, jugant llavors de fals nou, com va acabar contra Ucraïna, prova de la seva extraordinària ductilitat tàctica, interioritzada en els seus anys d’aprenentatge a La Masia, tot i que la seva increïble qualitat va trencar tots els passos intermedis. 

«No és normal que amb aquesta edat tingui aquesta desimboltura», va admetre Luis Enrique, ja seleccionador espanyol, feliç perquè la seva profecia del 2015 es va complir. «No he vist res igual. Als dos minuts, túnel, se’n va contra el central, provoca el penal...».

Del juvenil al Camp Nou

Ansu és així. Té pressa. És directe i no s’embolica en accions demagògiques. Li importa poc si arrenca des del flanc esquerre o si s’instal·la a l’eix de l’atac.

Ansu Fati es disposa a llançar un córner davant Ucraïna. / reUTeRs

Aquest estiu va canviar d’agent: va deixar Rodrigo Messi (germà de Leo) i es va posar en mans de Jorge Mendes

És descarat, llegeix bé el joc i el gol és gairebé una rutina per a ell. Va volar directament del Juvenil A al primer equip sense trepitjar l’estadi Johan Cruyff. Ni va jugar al filial. Ni a Segona B.

Notícies relacionades

Abans de posar-se la samarreta d’Espanya, el Barça el va renovar tres vegades en cinc mesos (de juliol a desembre passat) i va elevar la seva clàusula de rescissió de 100 milions a 170 i serà de 400 quan firmi el seu primer contracte professional. Aquest estiu va canviar d’agent.

 Va deixar Rodrigo Messi, germà de Leo, i es va posar en mans de Jorge Mendes. I el United volia pagar una fortuna per Ansu, a qui tots creuen descobrir quan el veuen jugar. Però arriben tard. El nen ha passat abans.