CANVI DE CICLE AL CAMP NOU

Koeman pren el poder i Bartomeu truca al pare de Messi

El president paga quatre milions d'euros pel tècnic, que pilotarà una remodelació «dràstica» en la qual es veuran afectades les 'vaques sagrades'

El dirigent va voler calmar el capità i el qualifica d'«intransferible juntament amb Ter Stegen, Lenglet, Semedo, De Jong, Dembélé i Griezmann»

marcosl54541063 soccer football   ronald koeman arrives at barcelona airport200818183536

marcosl54541063 soccer football ronald koeman arrives at barcelona airport200818183536 / ALBERT GEA

5
Es llegeix en minuts
Marcos López

El que no va voler pagar Joan Laporta el 2003 a l’Ajax per emportar-se Ronald Koeman ho ha acabat fent Josep Maria Bartomeu 17 anys més tard per desvincular-lo de la selecció holandesa. Va arribar ahir l’heroi de Wembley a Barcelona, la ciutat que va embogir el 1992 amb el seu golàs de falta que va donar la primera Copa d’Europa al Barça, amb tot el poder a les seves mans per fer una profunda remodelació en un equip que va deixar d’existir divendres passat a Lisboa quan el Bayern de Múnich, com si fos el Dream Team a Atenes-94, li va posar l’epitafi definitiu.

El poder que li ha concedit Bartomeu, conscient que és el que necessita més que mai per superar «una crisi esportiva, que no institucional o de club», com es va encarregar de reiterar en diverses ocasions. Estava arribant Koeman a l’aeroport del Prat, procedent d’Holanda en un vol privat, i, alhora, Abidal, segons la versió del president, li comunicava que no volia continuar com a secretari tècnic. «És una decisió personal d’ell i l’hem d’acceptar», es va limitar a dir Bartomeu, que ha vist desfilar en cinc anys per aquesta cadira elèctrica Zubizarreta, Robert Fernández, Pep Segura i Abidal. Ramon Planes, que era l’ajudant del francès, ocuparà ara aquest despatx.

«Si res es torça»

En menys de 24 hores, el Barça ha desintegrat la vella estructura esportiva que es va estavellar a Lisboa. Primer, va acomiadar Quique Setién amb un comunicat tan breu com fred, sense cap gest de complicitat. Amb Abidal, el segon que abandona el club, sí que hi va haver més carinyo. Però ara arriba Koeman, el nou cap del Camp Nou.

«Coneixem bé com treballa Koeman, la seva filosofia i la seva experiència com a tècnic. Va ser el primer a qui vam trucar el gener» (Bartomeu)

«Si res es torça serà l’entrenador del Barça. Coneixem bé com treballa, la seva filosofia i la seva experiència com a tècnic. Va estar en el Dream Team de Cruyff», va dir el dirigent per emparentar-lo immediatament amb el llegat de Johan. «Va ser el primer a qui vam trucar al gener. Sabem que és un somni per a ell», va confessar Bartomeu.

Larsson, ajudant de Ronald

Però Koeman no es presenta sol al Camp Nou. Arriba juntament amb Alfred Schreuder, que serà el segon entrenador, una funció que va exercir a l’Ajax amb Ten Hag. A més, vol incloure al seu cos tècnic Henrik Larsson, l’exdavanter del Barça de Rijkaard (2004-06), que va ser decisiu en la conquesta de la Champions de París ja que va assistir primer a Etoo en l’1-1 i després a Belletti en el decisiu 2-1 perquè Puyol aixequés el trofeu després de 14 anys d’espera.

Koeman arriba a l’aeroport del Prat a Barcelona. / REUTERS / ALBERT GEA

Bartomeu pagarà quatre milions d’euros pel tècnic, que es converteix en el primer per qui s’inverteix en un traspàs

Bartomeu dona a Koeman tot el que demana. Fins i tot, com va revelar ahir el diari La Vanguardia, pagarà entre quatre i cinc milions d’euros a la federació holandesea per aconseguir-ne la desvinculació, tot i que el club afirma que serà deduït del salari que percebi l’entrenador en els seus dos anys de contracte.

Laporta no tenia el milió d’euros que li demanava l’Ajax el 2003 i ara Bartomeu segueix el camí traçat pel Madrid, que va invertir quatre milions a treure Pellegrini del Vila-real i vuit per obrir-li a Mourinho la porta de l’Inter. Però cap president del Barça havia transitat abans aquest camí.

Núñez no va pagar per Cruyff ni per Robson, ni per Van Gaal. Ni Gaspart per Serra Ferrer, Rexach o el retorn de Van Gaal o Antic. Laporta tampoc va desemborsar un euro per Rijkaard, per això Koeman es va quedar a l’Ajax quan va començar a girar el cercle virtuós, ni per Guardiola. I Rosell igual amb Tito Vilanova i Tata Martino.

«Messi és el pilar del nou projecte de Koeman. No, no he parlat amb ell, però sí amb el seu pare» (Bartomeu)

Bartomeu no va obrir la caixa per Luis Enrique, Valverde i Setién. Però sí que ho ha fet per Koeman, a qui li permetrà que executi la remodelació que ja es va plantejar fa un any després de la debacle d’Anfield. Però va decidir ajornar-la. «La secretaria tècnica i el nou entrenador prendran mesures dràstiques i afectaran a determinats jugadors que cal acomiadar amb tots els honors», va sentenciar Bartomeu confirmant la notícia avançada per EL PERIÓDICO que Koeman anava a decretar el final de les ‘vaques sagrades’ de l’equip.

Piqué, Alba, Busquets, Suárez, en l’aire

En la llista d’intransferibles, feta pública pel mateix Bartomeu, figuren «Messi, Ter Stegen, Semedo, De Jong, Lenglet i Dembélé. I el mateix Griezmann». No va citar, en cap moment, Piqué, Busquets i Jordi Alba. Ni tampoc Luis Suárez, Arturo Vidal, Rakitic i Umtiti, tots ells inclosos en la relació de baixes. «Ansu Fati té gran mercat, però és intransferible», va repetir el dirigent, abans de revelar que havia agafat el telèfon per trucar a Jorge Messi, temorós pel futur del ‘10’.

Una renovació tan profunda com sigui necessària

Notícies relacionades

«Messi és el pilar del nou projecte de Koeman. No, no he parlat amb ell, però sí amb el seu pare», va admetre Bartomeu, que va admetre que aquestes «mesures dràstiques» provocaran que s’acomiadin «jugadors llegendaris amb tots els honors».

Obrint, si el nou tècnic vol, també la possibilitat que Coutinho retorni al Camp Nou en el marc d’«una renovació que ha de ser tan profunda com sigui necessària». Tot i que tot pendent del que, finalment, digui Messi, a qui li queda un any de contracte (expira el 2021). «No tinc cap dubte que en el nou projecte de Koeman es compta amb Messi de totes, totes...», va remarcar el president del Barça, tot i que qui porta diversos dies manant de veritat és Koeman.