ALTA TENSIÓ AL CAMP NOU

Messi i Setién, una relació trencada

El capità del Barça revela que del «gener fins aquí», quan es va prescindir de Valverde, «tot va ser molt dolent»

El tècnic no sap si serà a la banqueta del Camp Nou durant la cita europea davant del Nàpols (8 d'agost)

marcosl54142079 soccer football   la liga santander   real madrid v villarre200717090626

marcosl54142079 soccer football la liga santander real madrid v villarre200717090626 / SERGIO PEREZ

5
Es llegeix en minuts
Marcos López / Joan Domènech

En la nit en què el Barça va perdre la Lliga, Leo Messi va parlar al camp. I va parlar a fora. Va parlar a dins sent l’únic que va tenir rebel·lia (va marcar un gran gol de falta, va fer 9 dels 18 xuts de l’equip, el 50%, i seus van ser els dos únics a porta) i després va parlar a fora per disseccionar la dimensió del tremend problema al qual s’enfronten tots. No va citar el capità en cap moment Quique Setién, el tècnic. Però tampoc era necessari. Va parlar també després a fora exigint fer «una autocrítica, començant, òbviament, pels jugadors. Però autocrítica global».

Però no hi ha química entre Messi i Setién, mentre el president Josep Maria Bartomeu, que esgota el seu últim any de mandat, ha de prendre decisions per reconstruir un equip que ho ha perdut tot aquesta temporada: primer la Supercopa d’Espanya contra l’Atlètic de Madrid, amb Valverde com a entrenador, i després la Copa contra l’Athletic i la Lliga davant el Madrid, ja amb Setién a la banqueta.

El Barça s’exposa a tancar un any en blanc, una cosa que no succeïa des del 2008

Per a Messi tot arranca al gener. El club va decidir prescindir de Valverde, va negociar amb Xavi, que no va voler venir, va contactar amb Ronald Koeman, tot i que el seu compromís amb la selecció holandesa li impedia fitxar, va negociar amb l’italià Massimiliano Allegri i fins i tot va pensar en Mauricio Pochettino. Al final, va arribar Setién.

«Necessitem una mica d’aire per netejar el cap perquè tot el que vivim des del desembre va ser molt dolent», ha dit el capità, qui al ser conscient del seu error després precisa: «ens anirà bé aquesta aturada per oblidar-nos de tot el que va passar del gener cap aquí, que va ser molt dolent». Va incidir el mes de «gener», el mes que, segons Leo, ho va canviar tot. I per malament.

«No volíem acabar d’aquesta manera», ha dit Messi sobre la derrota contra l’Osasuna. «Però marca com va ser tot l’any. Vam ser un equip molt irregular, molt feble, que el guanyen per intensitat, per ganes. Que ens creen molt fàcil i ens fan gol», ha denunciat l’estrella apuntant directament a l’origen del problema esportiu.

«Vam ser un equip molt irregular, molt feble, que el guanyen per intensitat. Que ens creen molt fàcil i ens fan gol» (Messi)

23 gols i 20 assistències de Messi

En aquest aspecte, hores abans del duel contra l’Osasuna, Setién va qualificar Messi de «jugador estratosfèric», admetent, això sí, que «potser hi ha registres que no està complint respecte a altres anys». Amb tot, sense arribar a aquestes xifres, l’argentí suma 23 gols (és el Pitxitxi de la Lliga) i 20 assistències, intervenint en més del 50% dels gols de l’equip. I amb la seva aportació, tampoc «va arribar» per renovar el títol. 

Messi, preocupat després d’encaixar el segon gol de l’Osasuna. / JORDI COTRINA

Setién no sap com es mesura la intensitat a la qual al·ludeix Messi

«¿Intensitat? No sé com es mesura això», ha respost Setién al ser qüestionat sobre les queixes de l’astre. Amb Valverde, el Barça era líder de la Lliga. Amb Setién, en canvi, ha vist com el Madrid li arrabassava la corona amb set punts d’avantatge.

La química entre Setién i Messi mai ha existit. I menys ara quan el capità, després d’una autocrítica ferotge, exigeix prendre solucions per tenir alguna opció en la Champions. «Estic d’acord amb Leo en algunes coses. Però l’autocrítica ha de ser de tots», ha replicat el tècnic càntabre, que també va ser criticat per Suárez després de l’empat contra el Celta a Balaídos, provocant-se després reunions de molta tensió. Tant a Vigo com a la ciutat esportiva del Barça a Sant Joan Despí.

Setién, per la seva banda, no sap si hi serà el 8 d’agost davant del Nàpols. Abans del duel contra l’Osasuna, va dir convençut: «Per descomptat que em veig entrenant el Barça la temporada que ve» Després de la derrota contra l’equip navarrès va perdre tota aquesta convicció: «Espero ser l’entrenador de la Champions, però no ho sé», va dir defensant, en tot moment, «la feina» que havia fet.

A Bartomeu li queda poc marge de maniobra. Es troba a mig juliol en el mateix escenari que el gener passat. Llavors, no va poder portar la primera opció (Xavi). Ni a la segona (Koeman). Ara només li quedaria mirar al filial i rescatar de manera desesperada García Pimienta, a qui va renovar el 30 de juny, últim dia del seu contracte, en cas que decidís prescindir de Setién. Però l’entrenador del Barça B està a punt d’iniciar el ‘play-off’ d’ascens a Segona A.

«La sensació de l’equip és que ho intenta i no pot. Deixa molt a desitjar en molts partits» (Messi)

Va ser allà quan Messi va ser molt més precís en el missatge incidint en les claus del nou ensorrament. «El Madrid va fer la seva feina. Té molt mèrit no perdre cap partit després de l’aturada, però nosaltres ajudem i molt», ha recordat el davanter.

El Barça va entrar en confinament amb dos punts d’avantatge. I ara n’ha cedit nou en les 10 últimes jornades. «Està bé que el Madrid guanyi tots els partits, però nosaltres som el Barcelona. La sensació de l’equip és que ho intenta i no pot. Deixa molt a desitjar en molts partits».

Avís seriós per a Europa

Fa temps que Messi ve dient que «el Barça jugant així no li arribava per guanyar la Champions», una cosa que li va costar una resposta de Setién. «Va quedar demostrat que ara no li arriba ni per a la Lliga», ha dit després de perdre amb l’Osasuna. «Si volem guanyar la Champions hem de canviar moltíssim perquè si no el partit contra el Napoli el perdrem també», ha afegit generant encara més incertesa.

Notícies relacionades

Si el Barça cau a Europa tancaria una temporada en blanc, una cosa que no succeeix des del 2008 quan es va tancar el cicle de Frank Rijkaard al Camp Nou en la denominada era de l’«autocomplaença» perquè aquell equip liderat per Ronaldinho va donar mostres de decadència final. Va arribar Guardiola i va prescindir del brasiler, a més de Deco i també va voler fer fora Etoo, a qui van mantenir els seus companys durant una temporada més.