ABIDAL SEGUEIX EN EL CÀRREC

Bartomeu calma Messi i manté Abidal, de moment

El president apaivaga la crisi després de xerrar amb l'estrella diverses vegades i reunir-se amb el secretari tècnic per apagar l'incendi

La figura de l'executiu francès queda molt debilitada i no només per la seva polèmica amb Leo Messi sinó per la seva gestió aquest últim mes

barto / periodico

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Messi va aparèixer sol al camp d’entrenament. No compareixia, com és habitual, al costat de Luis Suárez, el seu amic de l’ànima, que s’està recuperant d’una greu lesió al genoll, ni tampoc amb Gerard Piqué, un altre dels seus tradicionals acompanyants. Potser és una metàfora de la combustió que sacseja el Barça des que Éric Abidal, el secretari tècnic, acusés els jugadors de treballar i córrer poc, provocant una immediata reacció de l’astre, via Instagram Stories, la modernitat portada al màxim en el missatge, per demanar-li que «donés noms» i així «no embrutar la resta». El president Josep Maria Bartomeu,  que era a Brussel·les, va avançar la seva tornada per pacificar el clima de crispació que amenaçava l’estabilitat del club. Abidal, segueix, de moment, i Messi s’ha calmat una mica.

Bartomeu va viatjar d’urgència  des de Brussel·les per intentar apaivagar la crisi, tot i que el francès segueix sota sospita 

Ja des dimarts a la nit, quan va esclatar el cisma, Bartomeu va intervenir directament, conscient que l’assumpte se li havia escapat de les mans a Abidal, l’executiu. Es va posar el vestit de bomber perquè les flames amenaçaven d’incendiar tot el club.

De moment, el secretari tècnic continua en el seu càrrec, tot i que no garanteix que continuï a partir del juny, pendent com està el president del desenvolupament de la temporada. Segueix, però la seva figura s’ha debilitat molt. I no només pel xoc amb Messi sinó per la seva erràtica actuació en el relleu de Valverde per Setién afegida al desastrós mercat d’hivern que ha deixat la plantilla minvada de recursos. Ara mateix, amb només 15 fitxes del primer equip i sense un davanter per suplir Suárez i Dembélé.

El futur de Leo Messi

Tots aquests arguments els considera Bartomeu des de fa dies, tot i que l’impacte de les declaracions d’Abidal acusant els jugadors multiplicat després per la resposta de Messi va provocar el cisma. Per això, el president va estar penjat del mòbil, bastint ponts de diàleg amb l’astre, l’únic amo del seu futur perquè si vol se’n pot anar al final d’aquesta temporada com recull una clàusula del seu contracte. Bartomeu, després de diverses trucades, va aconseguir apaivagar la fúria de l’estrella abans de reunir-se durant dues hores amb Abidal, però lluny de les oficines del Barça. En la cita també estava present Òscar Grau, el CEO del club.

Ponts de diàleg

Tot i que abans d’aquesta reunió vespertina de la cúpula del Barça (hi eren els tres homes que més manen) s’havien bastit els ponts de la reconstrucció per segellar, almenys momentàniament, la crisi. I sense deixar més ferits a la cuneta després de l’esclat que va suposar la furibunda resposta de Messi a Abidal, superior fins i tot a la que va dedicar el 2013 al llavors vicepresident econòmic Javier Faus.

El president va trucar  Messi en diverses ocasions per minimitzar el clima de tensió que havia esclatat dins el club

A ningú li interessava que hi hagués víctimes immediates. Ni a l’estrella argentina. Ni per descomptat a Bartomeu, conscient que llavors quedaria molt debilitada la seva autoritat. I tampoc a Abidal, el poder del qual caurà notablement després que el seu discurs hagués perjudicat les artèries vitals del vestidor, fins al punt que el capità es va veure obligat a sortir a defensar-se. I, de passada, a defensar el grup. 

Blindar al vestidor

El dia va estar ple de reunions privades i d’innombrables contactes telefònics, al màxim nivell. Tot just arribar a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí, Messi es va reunir amb els altres tres capitans de l’equip (Busquets, Piqué i Sergi Roberto), que li van oferir tot el seu suport.

Quique Setién, per la seva banda, només tenia un objectiu: aïllar l’equip de la polèmica.

«Hem parlat un minut sobre aquest tema. A mi, parleu-me de futbol, totes les altres coses no m’interessen» (Setién)

«Hem parlat un minut sobre aquest tema. A mi, parleu-me de futbol, totes les altres coses no m’interessen», va dir el tècnic per blindar el vestidor. Bartomeu, en canvi, no parava de parlar amb Messi per arribar a la cita amb Abidal amb l’incendi més o menys controlat.

Notícies relacionades

La força de les flames va baixar amb les hores, assumint tant el capità com el president que es corria un risc gravíssim. Llençar la temporada a les escombraries quan queden quatre mesos i tres títols en joc. D’aquí, que el president triés la via pacífica per guanyar temps i poder tancar bé una crisi tan monumental. Avui, Bartomeu i Abidal seran a la llotja de Bilbao. I Messi, a la gespa. Però res serà com abans.