MADRID, 6.137 GOLS - BARÇA, 6.136

Messi guia el Barça a una altra gesta

L'astre blaugrana ha situat el Barça a només un gol de superar el Madrid com l'equip més realitzador en la història de la Lliga

La producció del capità ha retallat la diferència de gols adversa des de 1962 però, sobretot, ha retallat la de títols

jdomenech51558905 entreno del fc barcelona 02 01 2020 web del bar a200102205440

jdomenech51558905 entreno del fc barcelona 02 01 2020 web del bar a200102205440

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Leo Messi va tornar als entrenaments del Barça, acompanyat de Luis Suárez (com sempre) i d’Arturo Vidal.  Eren els últims tres jugadors que faltaven per incorporar-se a la plantilla pels dies extra que havia concedit Ernesto Valverde als qui van viatjar a Sud-amèrica. Dues sessions (dijous i divendres) amb prou feines per posar-se a to i poder batre l’Espanyol, el primer repte comú de tots. Després, cada un tindrà el seu particular. 

El de Vidal, per exemple, no se sap encara si és seguir al Barça o marxar a l’Inter de Milà després de conèixer-se, en primer lloc, l’interès del club italià –Antonio Conte, l’entrenador, el va tenir a les seves ordres abans a la Juventus– i, després, la denúncia al Barça pel suposat impagament de 2,4 milions en les variables de partits jugats.

Amb els gols, els títols

Els reptes de Messi, en plural, són majúsculs perquè marquen l’esdevenir del club. No és una exageració: el Barça ha conquistat 10 de les últimes 15 Lligues, així de rellevant és l’actual capità blaugrana. Una influència que es trasllada a partir de la bestial quantitat de gols que marca. A partir d’aquí, brollen els títols.

Suárez, Messi i Griezmann festegen un gol a l’Alabès al Camp Nou en el comiat del 2019. / JORDI COTRINA

La influència de Messi es nota a la sala de trofeus: amb ell, el Barça ha guanyat 10 dels últims 15 títols

«Cada vegada que surto a la pista, surto menys mentalitzat a fer gol i més en el joc», va explicar fa uns dies en una entrevista a LaLiga per commemorar el 90è aniversari del campionat espanyol. Del qual és, per descomptat, el màxim realitzador. 

Des que Messi va ascendir al primer equip, el Barça ha retallat la diferència històrica de gols marcats que el separava del Madrid fins a situar-se a només un de distància: 6.137 del Madrid per 6.136 del Barça. L’avantatge blanc ha anat disminuint de manera gradual però imparable des del 2004, quan el jove Leo va debutar, fins a col·locar-se a tret dels blaugranes. Amb ell s’han marcat 81 gols més que el Madrid.

Els 15 de distància que hi havia abans de començar el vigent torneig s’han reduït a la mínima expressió. A un. El Barça es podria posar per davant del seu etern rival en aquesta faceta per primera vegada des de 1962.

Messi, Suárez i Neymar, l’antic trident, en el seu últim retrobament, el 27 de desembre a la festa del davanter uruguaià. / EFE

Baixada sense Cristiano

La presència de Cristiano Ronaldo servia al Madrid per conservar un marge favorable. Amb el portuguès al Bernabéu, l’equip va anotar més de 100 gols en vuit temporades consecutives. Des que se’n va anar, va descendir a 94 i 63 en la campanya passada. El Barça va mantenir la seva capacitat productiva (99 i 90 gols) després d’haver traspassat la barrera dels 100 gols set vegades.

El Madrid va superar vuit vegades el centenar de gols amb Cristiano; a la passada Lliga es va quedar en 63

L’anàlisi més simple es pot sustentar en el fet que el màxim golejador de la història del Barça segueix al club (432 gols en 465 partits de Lliga, 618 gols en totes les competicions) i el del Madrid va marxar a la Juventus. Cristiano en va aportar 311 en nou temporades vestint de blanc. El que més.

Més ben acompanyat

El portuguès només va poder celebrar dues Lligues, la qual cosa indica que no va estar tan ben acompanyat (ni dirigit) com Messi. Karim Benzema i el Madrid el troben a faltar.  Sobretot, perquè Gareth Bale ja ha desconnectat emocionalment –«Gal·les, golf i Madrid» són l’ordre de prioritats, segons va pregonar en una pancarta– i Eden Hazard encara no s’ha connectat entre tanta lesió.

Cristiano lamenta una ocasió fallada amb la Juventus davant del Sassuolo a la Sèrie A. / ALESSANDRO DI MARC (ap)

Al costat del capità blaugrana segueix el seu inseparable Luis Suárez, amb qui va tornar de les vacances nadalenques. Antoine Griezmann mira d’apagar la nostàlgia que senten per Neymar, que voldrien recuperar el pròxim estiu.

El repte de Suárez és continuar marcant i el de Vidal, que també va tornar a la feina, no se sap si és continuar o anar-se’n a l’Inter de Milà

Notícies relacionades

Suárez sí que juga mentalitzat a marcar gols i no tant en el joc. És la seva missió. És el davanter centre de l’equip. El seu passat acredita que no té altres reptes que el de continuar sumant dianes. És ja el tercer en el rànquing de golejadors de Lliga del Barça després d’haver superat Ladislao Kubala i el persegueix en el còmput global sumades altres competicions. Li falten quatre gols.

És el seu repte immediat. La Supercopa d’Espanya, que es jugarà a l’Aràbia la pròxima setmana, i la Copa del Rei, la següent, l’ajudaran a aconseguir-ho més aviat.