EL MISSATGE NADALENC

Valverde «El normal és això, una Lliga igualada, no guanyar-ne dues a l'abril»

El tècnic demana al Barça que sigui «més fi» per no cometre els errors de la primera fase de la temporada

«Griezmann cada vegada s'està integrant millor i De Jong, també. Tot i que encara pot donar més», diu

valverde

valverde

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

En el seu tradicional missatge nadalenc, Ernesto Valverde ha volgut remarcar el treball que ha fet el Barça en les dues Lligues anteriors («les vam guanyar a l’abril, això no és el normal», ha precisat) mentre es mostrava exigent amb el joc del seu equip. «Hem de ser més fins. No ens poden fer dos gols en un minut o en poc temps, com ha passat en alguns partits», ha dit l’entrenador blaugrana en una entrevista, de gairebé 40 minuts, que ha concedit a Barça TV. 

«Per als entrenadors, que vivim el dia a dia, la Lliga té una cosa diferent perquè culmina el treball d’un equip durant tota una temporada», ha admès Valverde. «Quan la guanyes amb molta diferència i tothom espera que la guanyis sembla que perd el sabor», ha afegit després. «Té més bon gust quan la guanyes en l’últim minut de l’últim partit i per només un punt de diferència. ¡Què hi farem! Hem guanyat dues Lligues l’abril, amb molta diferència sobre els que venien per darrere. És un gran èxit que hem disfrutat», ha comentat.

Ara, en canvi, tot és diferent. «Ara la classificació està molt igualada, amb tots molt a prop. Hem perdut punts, el normal és que les Lligues siguin igualades i estiguin tots així. Llavors, mires cap enrere i veus l’altre. El normal és això, no l’altre cas», ha dit Valverde en al·lusió als dos títols conseguits a l’abril amb molt marge gràcies que el «Barça va imprimir un ritme que els altres no van poder seguir».

«A Anfield vam tenir dos minuts fatídics. Va ser un cop, és veritat que vam abaixar el cap. Va ser duríssim, vèiem que teníem a la mà arribar a la final» [Valverde].

En aquest balanç, el tècnic del Barça ha volgut explicar, o almenys intentar-ho, el que va passar a Anfield, una derrota europea que perdurarà pels segles dels segles. «Fins aquell moment portàvem una Champions increïble. Érem el millor equip de la competició, no havíem perdut cap partit. Portàvem, a més, un marcador ampli des de casa, vam fer tres gols i en vam poder marcar algun més», ha recordat.

El fantasma de Roma

Però després vam arribar a Liverpool i tot va canviar. «Vam repetir el mateix equip de l’anada. La idea era marcar algun gol. Vam tenir ocasions en el primer temps, però vam encaixar l’1-0 massa aviat. Se’t passa des del punt de vista psicològic el que ens va ocórrer a Roma. Però ens vam refer. Pot ser que no passi res, però ells ens van penalitzar. Vam tenir dos minuts fatídics, ens van fer dos gols, ens vam desequilibrar. Va arribar el quart, que va ser un cop, és veritat que vam abaixar el cap. Va ser duríssim. Realment vèiem que teníem a la mà arribar a la final. Va ser un dels moments més durs de l’any i en molt temps de molta gent», ha confessat Valverde.

«Griezmann ens dona moltíssimes coses. No només la seva capacitat per fer gols sinó per ajuntar-se en la línia de mig camp i ajudar al lateral» [Valverde].

Després, va arribar la final de Copa perduda amb el València. «Hi vam arribar tocats, encara que no ho vulguis reconèixer, però la realitat va ser aquesta». I el Barça del nou curs es va consolidar sobre dos fitxatges estructurals: Griezmann i De Jong. «A Griezmann el veig que cada vegada es va integrant menys. No és fàcil per a un jugador que ve d’un estil totalment diferent ficar-se en la dinàmica d’entrenaments i de partits del nostre equip. Ens dona moltíssimes coses. No només la seva capacitat de fer gols o de donar assistències sinó el seu treball per ajuntar-se en la línia de mig camp perquè sap que, en determinats moments, ha d’ajudar en el lateral», ha indicat el tècnic del Barcelona.

«De Jong és un jugador jove que té cames. Té, a més, gran desplegament i gran replegament. Va cap endavant i cap enrere, té capacitat d’organització a l’hora de rebre el joc. Si el contrari tira la pressió alta, ell la pot salvar amb una conducció. Està rendint a un gran nivell», ha dit Valverde. Però no es conforma amb el que li està donant l’excentrecampista de l’Ajax. «Encara ens pot donar més, jugar més ràpid, tenir més participació en els últims metres, fer gols i fer passades de gol; pot millorar i ens pot ajudar», ha afegit.

«Ansu i Carles Pérez són una gran notícia per a tothom, per a ells, per al club. L’aparició de Carles és més natural, però la irrupció d’Ansu ha sigut inesperada» [Valverde].

Valverde ha admès que la lesió de Messi en el tram inicial de la temporada va afectar molt el Barça. «Ens faltava aquesta espurna, aquesta màgia de Messi. És impossible no enyorar-lo», ha dit després de recordar que el 10 té un talent tan clar que el veu tothom. És tan net a l’hora de jugar que no et fa una passada normal. Ell fa passade perfectes».

Lesió «especialment cruel» de Dembélé

Notícies relacionades

Tot i que la baixa de l’estrella va obrir la porta a joves com Ansu Fati o Carles Pérez, joves que han arribat per quedar-se al Camp Nou. «És una gran notícia per a tothom, per a ells, per al club...», ha dit Valverde. «En el cas de Carles ha sigut més natural perquè venia del B. Però Ansu ha sigut una irrupció inesperada per l’edat que tenia quan va debutar. Han demostrat que poden jugar aquí, que poden tenir minuts, no s’arruguen. No només pensem en ells per al futur sinó també per al present».

Després el tècnic ha abordat la nova lesió de Dembélé. Una altra de muscular. «Aquesta ha sigut especialment cruel perquè ell estava molt mentalitzat, molt posat, treballant bé». Però va arribar aquest contratemps i el Barça es queda sense un jugador diferent. «Ha sigut una aturada important per a ell des del punt de vista anímic. Però ara ja el veiem entrenar, ja el veiem recuperant-se. Està entrenant fort, tant de bo sigui una oportunitat perquè puguem comptar amb ell d’una manera continuada i puguem disfrutar de tantes coses que el veiem fer»