ESPAI BARÇA

Així estan els terminis de l'Espai Barça: el Camp Nou, per al 2024

El club blaugrana ultima l'estructura financera per sufragar el cost de les obres

aguasch29550363 barcelona   barcelones  04 05 2015   sociedad    barrio les 190923191759

aguasch29550363 barcelona barcelones 04 05 2015 sociedad barrio les 190923191759

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch

La demolició del Miniestadi començarà ben aviat, i amb això caurà una nova fitxa al dòmino de l’Espai Barça. La segona més visible després de la construcció i inauguració de l’Estadi Johan Cruyff  a Sant Joan Despí. Sobre el forat que generi la demolició d’un estadi inaugurat el 1982 creixerà el nou Palau, un petit pavelló adjacent i una pista de gel. En els nous terminis, aquestes instal·lacions estaran acabades a mitjans del 2022. I l’obra més gran, la del Camp Nou, s’estima que es podrà finalitzar a finals del 2024. Llavors faltarà només la urbanització exterior.

El FC Barcelona entra ara en la fase d’adjudicar els contractes d’obres. Hi ha quatre paquets (el Camp Nou, el Palau, la urbanització i els aparcaments) per als quals s’han seleccionat cinc empreses constructores. Es licitaran de manera individual, una per cada paquet. El vicepresident i responsable del’Espai Barça, Jordi Moix,  va revelar que no hi ha gaires empreses a Espanya capacitades per abordar la reforma del Camp Nou, per exemple, i una, va dir irònicament, s’havia de descartar «per raons òbvies», va dir en al·lusió al grup ACS de Florentino Pérez.

Les obres del Camp Nou començaran l’estiu vinent. S’estima que durin quatre anys. «Si ens n’haguéssim anat a jugar a un altre estadi, com va fer el Tottenham, els terminis s’haurien escurçat a poc més de la meitat, però és una cosa que es va descartar», va comentar Moix. El nou Palau Blaugrana es començarà a construir tot just acabar la demolició del Mini. La inauguració es preveu per al 2022.

Els terminis s’han anat demorant per aquestes qüestions de burocràcia local des que el pla va ser aprovat pels socis el 2014. El retard ha permès al club repensar el model de finançament de l’espai i treballar en una fórmula que no quedés obsoleta al cap de pocs anys. El cost de l’obra total és ara de 685 milions, segons va precisar recentment el president, Josep Maria Bartomeu, dels quals ja se n’han gastat uns 80.

Acord financer

Com ja va avançar aquest diari al juliol, Moix va dir que el club planeja finançar el cost Espai Barça a través dels ingressos futurs que generarà el Camp Nou, entre els quals s’inclouen els ‘title rights’, l’anomenat cognom de l’estadi, però sense creuar les línies vermelles d’avalar amb el patrimoni ni amb els ingressos que genera el club, els famosos mil milions.

Moix va assenyalar que pròximament revelarà els detalls de l’acord amb les entitats financeres, amb les quals ha mantingut reunions al llarg de l’estiu a Londres i Barcelona i, aprofitant en alguns casos la gira blaugrana pels EUA, a Nova York i Miami. Va avançar, però, que els ingressos pels ‘title rights’ no entraran en joc fins que acabi l’obra. «El 90% dels nous estadis han firmat els ‘title rights’ amb les obres ja finalitzades», va comentar Moix.

«Ritme imparable»

Notícies relacionades

L’imminent, en qualsevol cas, és la demolició del Miniestadi, que començarà el mes vinent i es farà de manera mecànica i no per explosió com es va fer a Sarrià. El club pretén d’aquesta manera afavorir el reciclatge del 80% dels materials, segons va informar Moix, i evitar les molèsties acústiques i de pols per als veïns.

La demolició inclou també el desmantellament de les instal·lacions contigües de la Barça Escola i de la passarel·la que connecta el Miniestadi amb el Palau. També s’ha tingut en compte la fauna que s’ha instal·lat amb els anys a l’estadi, com els nius de ratpenats i la colònia de gats. «L’Espai Barça avança a un ritme imparable», va sentenciar Moix. Aquest dimarts hi haurà un acte de comiat del Mini abans del Barça - Vila-real.