El futbol base blaugrana

Valdés, és hora de tornar a casa

El llegendari porter del 'Pep Team' negocia amb Bartomeu la seva tornada al Barça per entrenar el Juvenil A

zentauroepp24792284 fc barcelona s goalkeeper victor valdes attends a training s190716203919

zentauroepp24792284 fc barcelona s goalkeeper victor valdes attends a training s190716203919 / Manu Fernandez

2
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A començaments de juliol, en ple incendi de l’àrea esportiva del club després de la dimissió del vicepresident Jordi Mestre, Josep Maria Bartomeu va revelar que havia mantingut una conversa telefònica amb Víctor Valdés en la qual el porter del Pep Teamli va preguntar: "Presi, ¿no creus que és hora que torni al Barça?". Pendent d’escometreuna profunda reestructuració del futbol formatiu blaugrana, Bartomeu li va obrir a Valdés les portes de l’entitat i li va demanar uns dies per dissenyar una proposta a mida. Ja la té sobre la taula. I l’ha acceptat. Víctor Valdés, pilar del FC Barcelona més triomfal de la història,tornarà aquesta temporada al club de la seva vida per dirigir el Juvenil A.

Ha passat un lustre des que el porter de Gavà va abandonar el Camp Nou per la porta posterior, enfrontat amb la directiva i amb una part de l’afició per no haver acceptat una renovació del contracte i convalescent d’una greu lesió que va acabar frustrant el seu somni de reinventar-se a la porteria del Mònaco. Es va retrobar, per a la seva dissort, amb Louis Van Gaal al Manchester United i va acabar perdut a la Lliga belga, defensant els colors de l’Estàndard de Lieja. Va tornar a la Premier de la mà d’Aitor Karanka en el modest Middlesbrough, però la cosa va acabar malament i VV,el porter que mai va voler ser porter, va decidir penjar els guants als 35 anys.

De Moratalaz al triomf

Aleshores, Valdés jahavia començat a sentir-se entrenador, una inclinació que el va portar a compartir curs amb il·lustres excompanys com ara Xavi Hernández, Xabi Alonso i Raúl González. Mentre assistia a classe per obtenir el títol d’entrenador amb llicència UEFA Pro, el ja exporter es foguejava a les banquetes començant per baix:la direcció del juvenil del Moratalaz madrileny. Un modest equip de barri al qual va convertir en campió de la Lliga regional i de la Copa de Campions de la Comunitat de Madrid (després de batre el Reial Madrid).

Notícies relacionades

En aquella primera temporada a les banquetes, Valdés va destacar per les seves innovadores idees i perl’obsessiva dedicació amb què preparava els partits. A tal efecte va dissenyar fins i tot un mètode d’orientació tàctica, batejat com a Futtack, que li permetia abordar totes les accions que havien d’exercir els jugadors sobre el camp i les diverses possibilitats que cada una d’aquestes accions generava. Sembla complicat, però els joves futbolistes del Moratalaz ho van captar a la perfecció.

La seva bona campanya no va passar desapercebuda per a Bartomeu, ques’ha implicat personalment en la tornada d’aquest fill pròdigque va abandonar el club després de conquerir tres Champions, dos Mundials de clubs, sis Lligues i dues Copes del Rei. La incorporació de Valdés forma part, a més, d’una operació més àmplia amb quèel president del Barça vol guanyar control sobre el futbol basea fi de blindar la filosofia de joc que s’ha convertit en bandera del club. I és, en aquest sentit, altament significatiu que VV arribi per ocupar la plaça de Denis Silva, la continuïtat del qual al capdavant del Juvenil A havia sigut defensada pel mànager general esportiu, Pep Segura.