L'ANÀLISI

Les claus tàctiques del Barça-Liverpool: Leo, Marc, Jordi....

El Barça va governar les àrees amb el tresor d'un valuós Alba

marcosl47977702 barcelona 01 05 2019 semifinales champions fc barcelona live190502015713

marcosl47977702 barcelona 01 05 2019 semifinales champions fc barcelona live190502015713

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

1.- Quan el lateral esquerrà és la gran arma ofensiva

El desmarcatge de Luis Suárez en l’1-0 va ser una lliçó que serà estudiada a l’escola d’entrenadors. Igual que la mitja hora final de Messi, que va ser capaç de governar el partit en tota la seva extensió. Va exercir fins i tot de lateral dret, robant pilotes al costat de Piqué, impulsant un equip que no trobava el seu lloc. Estava una mica desorientat perquè no entenia què li passava. Van ser moments de descontrol quan va emergir la figura descomunal de Jordi Alba.

Alba s’avança a Salah. / AFP / JOSE JORDAN

No només va obrir la porta del triomf amb la seva meravellosa assistència a Suárez, sinó també amb les seves correccions defensives

No només per la seva gran assistència quan va detectar el desmarcatge de l’uruguaià, sinó perquè abans va protagonitzar una correcció defensiva estel·lar per evitar el gol de Salah. Aquesta mena de jugades que després s’obliden amb l’enèsima exhibició de Leo.

Però el lateral va sostenir amb energia l’equip, especialment ajudant Lenglet, que va estar sobri, a més de sortir a l’atac per sacsejar un Liverpool que no entenia res. Sabia que Alba entraria per allà. Ho va fer tot perquè no passés. Però va passar. 

Messi celebra el 3-0 contra el Liverpool, el seu gol 600 amb el Barça, amb el Camp Nou, . / Albert bertran

2.- Un 4-4-2 cosit just a temps

Per una raó o una altra, els dos entrenadors van triar el vestit més defensiu i conservador que tenien a l'armari. Valverde va escollir Arturo Vidal per modificar el seu tradicional sistema tàctic. Si poses el xilè i fas seure Arthur el missatge és clar. El partit entrava, així, en l’intercanvi de cops que tant li agrada al Liverpool. Però també Klopp va mirar cap enrere perquè va optar per omplir el centre del camp, a més de col·locar Joe Gomez abans que Arnold.

Valverde gesticula durant el Barça-Liverpool al Camp Nou. / JORDI COTRINA

Va posar Semedo de lateral, va avançar Sergi Roberto al mig del camp i l’equip es va equilibrar

No volia que Jordi Alba guanyés l’esquena a la seva defensa, però el tècnic alemany no va aconseguir ni així, col·locant centímetres i força física, contenir l’allau de futbol ofensiu que va projectar el lateral esquerre blaugrana. La nit no va tenir ni un segon de pausa.

Va ser llavors quan Valverde va notar que el seu equip estava tan descosit que va agafar fil i agulla. Va treure Coutinho i va col·locar Sergi Roberto al el centre del camp per disfrutar de la velocitat de Semedo. Llavors, va ser un altre equip, molt més coherent defensivament, capaç d'arribar a la casa d’Alisson sembrant el caos.

Ter Stegen rebutja el xut amb l’esquerra de Salah des de fora de l’àrea. / REUTERS

3.– Les mans d’acer de Ter Stegen

Al principi va resultar fonamental pel seu exquisit joc amb els peus, capaç de superar la pressió del Liverpool. Valverde i Klopp van entendre que el centre del camp era simplement una zona de passada. Només això. Res de tocar i tocar. Era pur vertigen, producte, a més, de la pressió asfixiant que va proposar l’equip anglès des del començament. Va ser llavors quan Ter Stegen va esquivar tots els obstacles gràcies a la seva precisió en les passades. Ja fos en curt. O en llarg. Així anava esquivant el Barça la pressió ferotge de l'equip anglès.

Ter Stegen rebutja el xut de Milner a la segona part. / REUTERS

Va esquivar la pressió del Liverpool amb les seves passades precises i, després, amb tres aturades superbes.

Notícies relacionades

En aquesta fase del partit el porter alemany va ser una peça imprescindible en atac. On no arribava l’assistència dels centrecampistes, peces gairebé marginals en un partit embogit, emergia la calma de Ter Stegen per aconseguir trobar les línies de passada que tant necessitava per fugir de l’embolic.

Això va ser en la primera meitat. En la segona part, el porter blaugrana va demostrar que té unes mans d’acer amb tres parades monumentals, especialment la que va fer en el xut amb l’esquerra de Salah.