"SORTIU I DISFRUTEU"

Una nit per al Johan

El Camp Nou va celebrar en gran el pas a semifinals unit al de l'Ajax a Torí en un fil purament cruyffista

rpaniagua47787968 barcelona  16 04 2018   deportes                   la grada 190417000048

rpaniagua47787968 barcelona 16 04 2018 deportes la grada 190417000048 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Messité paraula. Més del que sembla. Té paraula futbolística i té, a més, compromís. A l’agost, amb motiu del trofeu Joan Gamper, el nou capità del Barça, després de la marxa d’Iniestaal Japó, es va posar seriós. No va prometre la Champions, però sí que va dir que farien tot el possible per reconquistar “la copa més maca i més desitjada” al Camp Nou. Encara no ho ha fet. Però està en camí, ja que Madrid està avui molt més a prop que fa una setmana. Va ser una nit cruyffista en la seva màxima expressió. Des d’abans fins i tot d’iniciar el partit, perquè una frase del Johan presidia la tribuna principal: "Sortiu i disfruteu".

Sofriment a l’inici

El Barça va sortir i va patir els primers 10 minuts. Va sortir i va disfrutar després ambMessimarcant els dos gols que van transformar el temple blaugrana en un paradís. No únicament per la transcendència dels gols, sinó perquè tenia un aire històric, ja que l’equip deValverdeva aconseguir, a la fi, traspassar aquesta maleïda barrera dels quarts de final. Un mur amb què va topar els tres últims anys.

El Barça de Messi havia tingut massa caigudes havia fins que va esquivar la frontera dels quarts

Primer va ser l’Atlètic del Cholo el que va frustrar el segon any de Luis Enrique i va deixar el Barça sense opció de defensar la corona conquistada a Berlín-2015. Després, va ser la Juventus que va deixar en inútil i estèril la més gran remuntada de tots els temps ambaquell 6-1 al París SG, i va invalidar així l’inoblidable gol de Sergi Roberto. Un gol que no va valer, al final, per a res.

Massa caigudes per al Barça de Messi. Massa perquè el temps també corre en contra d’un equip la columna vertebral del qual ja està per sobre dels 30 anys. Massa ensopegades per a un grup de jugadors, torturats especialment peldrama de Roma. Ni ells saben encara què diantre va passar a l’estadi Olímpic italià. D’aquí, que el Camp Nou decidís, després de l’angoixa inicial, convertir la nit en una cosa espectacular. En un peculiar homenatge al Johan, l’home que va transformar la veritable història d’aquest club.

Celebrar el gol de l’Ajax

I no només amb paraules, com aquest eslògan que il·luminava la tribuna principal de l’estadi. Amb fets, canviant la mentalitat perdedora, dotant-lo d’una idea de joc, amb matisos i evolucionada ara, però fidel a uns principis. Unsideals cruyffistesque venen d’Amsterdam, la ciutat on viu un grup de nens irreverents que no van entendre mai de místiques.

El Camp Nou va celebrar l’1-2 de l’Ajax com si fos el quart gol del Barcelona unit en el més genuí esperit cruyffista

Ni al Bernabéu on van acabar amb el tricampió d’Europa deixant una exhibició per al record. Però no en tenien prou els adolescents de l’Ajax, un d’ells (De Jong) ja pertany al Barça i qui sap si un altre (De Ligt), entossudits com estaven a demostrar que el futbol pertany gairebé sempre als agosarats, capaços com són també d’acabar amb el mite de Cristiano Ronaldo a la Champions.

“Sortiu i disfruteu”, va dir Johan abans de la final de Wembley el 1992, l’inici d’una epopeia que l’acosta ara a Madrid, el territori on regnaven fins fa pocZidane i Cristiano. Ara, no. “Hem donat una imatge espectacular, hem demostrat el que som”, va explicar Messi. Però encara així l’estrella blaugrana va voler ser autocrític al màxim. "En els primers cinc minuts hem entrat freds i nerviosos. Després, hem fet un futbol espectacular”, va afegir Messi, recordant que no es poden cometre aquestes errades. “En cinc minuts o 10 et poden fer fora. Ja tenim l’experiència de Roma”, va confessar.

Fort, l’1-0; sort en el 2-0 

Notícies relacionades

Després, a preguntes de Ricardo Rosety, el 10 va analitzar també els seus dos gols. “M’ha sortit fort en el primer; després, el segon, ha sigut de sort”, va explicar abans d’intentar llançar un missatge de prudència després d’una nit embogidament alegre per al Camp Nou. Va guanyar el seu Barça i es va ficar en les semifinals. Va guanyar el seu Ajax, l’altre equip, l’origen de tot.

“Estem contents pel triomf i, sobretot, per com ho hem fet.Però no podem sortir així a un partit de Champions, no podem sortir tan freds ni tan nerviosos”,va recalcar Messi, que va explicar que “l’eliminació de la Juventus davant l’Ajax ja t’ho diu tot. Qualsevol et pot guanyar. ¿Un triplet? No, no, hem d’encarrilar la Lliga i no relaxar-nos, i preparar-nos per a la Champions com es mereix”.