TORNADA A LA COMPETICIÓ

Aquesta Lliga passa per Getafe

El Barça tindrà l'oportunitat d'estrenar l'any augmentant l'avantatge respecte a algun dels seus perseguidors

zentauroepp46431739 graf4741  barcelona  05 01 2019   el entrenador del fc barce190105194653

zentauroepp46431739 graf4741 barcelona 05 01 2019 el entrenador del fc barce190105194653 / Andreu Dalmau

4
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet / Emilio Pérez de Rozas

El primer partit del FC Barcelona el 2019 (al Colosseu Alfonso Pérez de Getafe, a partir de les 20.45 hores) dona avui a l’equip d’Ernesto Valverde  l’oportunitat de proclamar-se de manera matemàtica campió d’hivern (aquest títol honorífic que no serveix per a res) i, sobretot, d’augmentar l’avantatge respecte a algun dels seus perseguidors més immediats. Líders en solitari amb 37 punts, els blaugranes saltaran a la gespa hores després queal Sánchez Pizjuán hagi acabat el xoc entre el Sevilla (tercer classificat, amb 32 punts) i l’Atlètic de Madrid (segon, amb 34), del resultat del qual, sigui el que sigui, el Barça podrà fer una lectura positiva.

La jornada d’avui pot, doncs, determinar si aquesta Lliga que està a punt d’arribar a l’equador és cosa de dos o si seran més els equips implicats en la baralla. Valverde no va saber ahir gaire bé què dir quan en la trobada amb la premsa prèvia al partit se li va preguntar si preferia una cosa o una altra. “No sé, no ho tinc clar, encara que si nosaltres seguim a dalt no m’importa quants aspirin a guanyar el títol”, va comentar el Txingurri, que va insistir que el Reial Madrid manté també les seves opcions malgrat la distància de set punts que el separa del cap. “Continuo pensant que no s’han de descartar en absolut, per descomptat, perquè queden encara 21 jornades i les distàncies no són tan grans. Dos partits i mig és poca diferència”.

Un equip incòmode

Clar que per poder continuar mirant els rivals des de dalt, el Barça ha de resoldre amb victòria la seva visita al camp del Getafe de José Bordalás, un equip dur com una pedra i estireganyós com un xiclet de pop que aspira aquest any als llocs europeus. “És un equip fort, que et pressiona molt i bé, que et llança la pressió a dalt amb intensitat i convenciment –va apuntar Valverde–. No serà gens fàcil, perquè et lluiten totes les pilotes, especialment les dividides, i juguen perquè tu no estiguis còmode ni puguis fer el teu futbol”.

Els blaugranes hauran, a més, de fer front a la maledicció que els persegueix des d’aquella ominosa derrota a Anoeta, el 4 de gener del 2015, que va canviar el signe de l’etapa de Luis Enrique i va acabar provocant la sortida d’Andoni Zubizarreta. Mai des d’aleshores ha pogut el Barça guanyar el primer partit d’un any natural: va empatar el 2016 amb l’Espanyol a Cornellà-el Prat, va caure davant de l’Athletic de Valverde en partit de Copa el 2017 i va empatar amb el Celta a Balaídos el 2018, també en un duel coper.

Murillo, en la convocatòria

Conscient del perill de la cita i de la importància dels tres punts, el tècnic blaugrana recorrerà amb tota seguretat al seu equip de gala per enfrontar-se al Getafe. La gran novetat en la llista de convocats és la inclusió del nouvingut Jeison Murillo, que tindrà ocasió de vestir per primera vegada de blaugrana en partit oficial, tot i que res fa pensar que el central colombià desplaci Piqué o Lenglet de l’onze inicial. Tornen també Sergi Roberto i Malcom, tots dos amb l’alta mèdica. I es queda fora de la convocatòria Munir, una circumstància que probablement es repetirà amb freqüència en la segona meitat de la temporada després que l’hispanomarroquí hagi comunicat al club que no pensa renovar el seu contracte per poder negociar lliurement el seu futur lluny del Camp Nou.

Qui sí que figura en l’expedició és Denis Suárez, que ha demanat al Barça que li obri la porta si arriba alguna oferta acceptable per ell al mercat d’hivern. Al gallec li ve de gust provar-se en la Premier i són alguns els clubs anglesos que s’han interessat pels seus serveis, tot i que l’únic que fins ara ha fet el pas en forma d’oferta ha sigut el West Ham. Denis Suárez va ser precisament l’autor del gol que va permetre als blaugranes encarrilar la remuntada en la seva última visita al Coliseo Alfonso Pérez, en un partit molt complicat que es va acabar resolent amb un gol de Paulinho i en el queal Ousmane Dembélé es va lesionar de gravetat. “Recordem el que ens va costar guanyar allà”, va remarcar ahir Valverde.

El futur del tècnic

Notícies relacionades

Però a més de la trobada davant del Getafe, un altre assumpte va acaparar l’atenció en la compareixença de l’entrenador barcelonista: el seu propi futur. Les paraules del Txingurri en l’entrevista nadalenca amb Barça TV van sembrar, diuen, de dubtes el món culer, quan Valverde no va fer altra cosa que recordar que hi ha temps, que té contracte i que el futbol és molt canviant, ja que tot depèn dels resultats.

Així que quan se li va demanar que aclarís el sentit de les seves declaracions, va tornar a ser caut, precís, assenyat i professional: “Tinc contracte amb el Barça, de dos anys més un tercer opcional. I ni tan sols som en l’equador de la segona temporada. Així que ja ens citarem més endavant per parlar de la meva continuïtat, però hi ha, i sempre hi ha hagut, molt bona sintonia per les dues parts”. I va afegir: “Vosaltres ja sabeu com van les coses en el futbol, no només aquí. Ja sabeu com és la vida dels entrenadors. Si la cosa va bé, tothom està content i, quan estàs una setmana sense guanyar, com ens ha passat a nosaltres, posen preu al teu cap”.