L'actualitat blaugrana

El Barça estrena l'any entre el rondo i el mercat

Els rumors sobre entrades i sortides marquen el primer entrenament de l'equip de Valverde el 2019

zentauroepp46409756 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva luis suar190102203542

zentauroepp46409756 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva luis suar190102203542 / A MIGUEL RUIZ

3
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de la tornada dels jugadors afavorits amb un permís nadalenc especial (Leo Messi, Luis Suárez, Arturo Vidal, Malcom i Munir), la primera sessió d’entrenament del FC Barcelona el 2019 va transcórrer en horari vespertí i sota el signe de l’obertura del mercat hivernal de fitxatges. Un mal de cap afegit per a Ernesto Valverde, que, com tants altres entrenadors, estableixi una antipatia especial per aquells períodes d’interinitat en què la confecció de la plantilla es conjuga en mode condicional i tota planificació esportiva queda a compte del que passi als despatxos.

Una vegada lligada la incorporació del central colombià Jeison Murillo a finals de desembre, el tècnic blaugrana va apuntar en una recent trobada amb la premsa que el club no pensava donar per acabada la seva activitat al mercat abans que aquest obrís les seves portes i va advertir que seria necessari moure’s en el cas que alguns jugadors del primer equip decidissin escoltar ofertes d’altres equips i canviar d’aires.

No sembla un risc que rondi ara mateix les principals figures del quadre barcelonista, però sí a alguns futbolistes que, descontentaments amb les escasses oportunitats que els està donant Valverde aquesta temporada, prefereixen no esperar a l’estiu i busquen ja minuts lluny del Camp Nou. El cas més clar és el de Denis Suárez. El gallec, que està començant a deixar de ser una jove promesa (el pròxim diumenge compleix 25 anys), a penes ha participat en sis dels 26 partits oficials del curs i només ha sigut titular en els dos partits de Copa del Rei davant la Cultural Lleonesa, per la qual cosa ha demanat al club que escolti les possibles ofertes que arribin per ell. El Chelsea, l’Arsenal i el Milan són alguns dels equips que s’han interessat per Denis, el contracte del qual venç el juny del 2020 i la clàusula de rescissió del qual és de 50 milions d’euros.

Munir, adeu al juny

La situació de Munir El Haddadi és una mica diferent. L’hispanomarroquí tampoc compta per al tècnic (aquesta temporada ha jugat 392 minuts i ha vist com, en absència de Luis Suárez, Valverde preferia canviar el dibuix abans que alinear-lo a ell), així que, com Denis, té clar que vol sortir del Barça. Però el seu contracte expira el pròxim 30 de juny, per la qual cosa ja pot negociar lliurement la seva incorporació a un altre equip a l’estiu i assegurar-se així una prima de fitxatge, un privilegi a què no sembla disposat a renunciar a canvi d’avançar uns mesos el seu traspàs (de fet, amb aquesta finalitat s’ha negat a atendre les propostes de renovació que li ha fet el club).

Notícies relacionades

També el belga Thomas Vermaelen acaba contracte aquest any, tot i que en aquest cas tant la seva edat (33 anys) com, sobretot, l’escassa fiabilitat dels seus músculs i articulacions aconsellen al Barça no prolongar la situació i deixar-lo anar el juny amb la carta de llibertat.

Així les coses, si Denis és finalment l’únic jugador que deixa l’equip a l’hivern, Valverde no es planteja reclamar noves incorporacions en aquesta finestra de mercat, més enllà de donar d’alta al jove senegalès del filial Moussa Wague perquè pugui reforçar la posició de lateral dret en ocasions puntuals. L’única excepció seria l’arribada anticipada del centrecampista francès Adrien Rabiot: el PSG ja sap que el perdrà, i només aconseguiria ingressar alguns diners per ell si s’avé a traspassar-lo al gener. El FC Barcelona ha deixat clar que el futbolista li interessa i Rabiot vol vestir de blaugrana. Ara o a l’estiu. Només un gir inesperat dels esdeveniments pot evitar que tots dos es trobin. Però en el futbol abunden els girs inesperats dels esdeveniments. Continuarà.

Vuit partits en 25 dies

El gener és un mes tan exigent per a les cames dels futbolistes com per a les butxaques dels consumidors. Fins a vuit partits en només 25 dies hauran de disputar els jugadors del Barça en el cas que superin les eliminatòria de vuitens de final de la Copa del Rei que els enfronta al Llevant. És un ‘tour de force’ gens fàcil de gestionar, perquè es compon de duels que no tenen el glamur ni la tensió de les grans cites però en els quals poden quedar enterrades les opcions d’aixecar un parell de trofeus a final de temporada.