LES CLAUS TÀCTIQUES

Anàlisi tàctica del Barça-Celta: el nou onze de Valverde

El tècnic ha afinat l'equip amb canvis en l'alineació i algunes correccions per reprendre el camí dels triomfs

jdomenech46340446 barcelona    22 12 2018   deportes              dembele   fe181222210136

jdomenech46340446 barcelona 22 12 2018 deportes dembele fe181222210136 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

1. Dembélé i Vidal ja són intocables

Arthur i Coutinho eren titulars indiscutibles. El primer es va consagrar durant l’espectacular 2-4 al camp del Tottenham i el segon era un fix pel bon rendiment de l’any passat i la seva condició d’haver sigut el més car de la història.

Dembélé dispara a porteria en el tir de l’1-0. / JORDI COTRINA

Semblava que Valverde havia trobat l’onze ideal, i els resultats el rubricaven: els dos brasilers eren també en l’alineació que va apallissar el Madrid (5-1) i va derrotar elSevilla (4-2), que era el líder. Però tots dos es van lesionar, i aquests buits van ser aprofitats pels dos primers aspirants en la llista d’espera. Dembélé va recuperar la seva condició de titular del començament de temporada i l’impacient Arturo Vidal va poder sortir de la banqueta. Ara són ells els intocables i Arthur i Coutinho els suplents. El nou estatus dels quatre es va observar en els canvis davant del Celta i van ser els brasilers els reemplaçants.

“He volgut donar continuïtat al que fèiem últimament i veníem de guanyar 0-4 i 0-5 fora de casa", va exposar Valverde, en una nova versió que el que funciona no es toca. El tècnic es va cobrir l’esquena en futurs canvis: "La temporada és llarga".

2. El camaleònic i sofert Rakitic

Sempre és titular, i aquesta és la satisfacció més gran de qualsevol futbolista. Ivan Rakiticva ser un fitxatge de Luis Enrique, va ser un fix en aquelles alineacions, i l’arribada de Valverde no ha canviat la sevaprivilegiada posició. Potser l’ha alterat posicionalment en els últims temps.

Del carril dret s’ha vist desplaçat a l’esquerreper necessitats de l’equip. El canvi va en funció de qui és l’altre interior. Al sofert i camaleònicRakitic no el va alterar l’arribada d’Arthur. El nouvingut va haver d’adaptar-se a la banda esquerra si de veritat havia de ser el substitut d’Iniesta. A l’entrarArturo Vidal,el croat ha hagut de marxar de la dreta, cosa que li suposa una incomoditat més gran i participació en el joc. Sobretot, en atac.

Valverde ho va aclarir: el dispositiu defensiu es converteix en un4-4-2i el tècnic prefereix que Vidal, que és“més desordenat”, segons va dir, ocupi la banda dreta i Rakitic s’ajunti amb Busquets “perquè així tanquem millor el centre”. La línia de quatre la completa Dembélé, una mica més disciplinat que Coutinho en la seva voluntat de fer-se perdonar els retards.

3. Blindatge defensiu amb el quart zero

Piqué protegeix la pilota. / JORDI COTRINA

La quarta victòria consecutiva de la Lliga va anar acompanyada del quart zero a la porteria de Ter Stegen. El Barça ha corregit la sagnia defensiva que tants punts (quatre empats i dues derrotes) li estava costant. Una de les raons, a més de lamillora individual dels futbolistes –des de Ter Stegen a Dembélé–, resideix en la nova composició del centre del camp, segons va admetre Valverde.

Notícies relacionades

El Celta va rematar a porteria més vegades que el Barça (11 a 9). També va aconseguir fer-ho el Llevant (20 a 16). Però el quadro gallec només va dirigir una rematada entre els tres pals, i el va detenir Ter Stegen amb una excel·lent intervenció en l’enverinat xut deMaxi Gómez. Una acció d’aquelles que salven punts, ja que es va produir amb l’1-0. El Barça va tenirmés punteria,en situacions més clares i més fàcils, i de les cinc rematades bones dos van acabar en gol. Dembélé i Messi es van trobar mà a mà amb RubénBlanco.

Els quatre partits sense encaixar del Barça s’han completat amb 13 gols: 9 concentrats en les dues golejades fora. Abans del 0-5 al Llevant, hi va haver el 0-4 a l’Espanyol.