INVESTIGACIÓ

La fiscalia estudia demanar la reobertura de la investigació sobre el trasplantament a Abidal

20180705-atlas-la-fiscalia-contra-abidal / periodico

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Fiscalia de Barcelona està estudiant demanar a la jutge que reobri la investigació que va arxivar sobre el trasplantament de fetge a què es va sotmetre el 2012 l’exfutbolista Eric Abidal i que reiteri la comissió rogatòria a França perquè s’interrogui el cosí de l’esportista que va fer de donant.

Segons ha avançat la Cadena SER i han confirmat a Efe fonts de la fiscalia, el ministeri públic es planteja ara demanar a la titular del Jutjat d’Instrucció número 28 de Barcelona que reobri el cas, que va arxivar a començaments d’any amb l’informe favorable del fiscal, al no trobar indicis de delicte.

La jutge va obrir l’any passat una investigació sobre la suposada compra il·legal d’un fetge per trasplantar-lo a l’exdefensa francès del FC Barcelona, arran de les escoltes policials a l’expresident del club Sandro Rosell, però va arxivar les diligències mesos després, ja que no van permetre definir cap il·lícit penal ni al presumpte autor.

Comissió rogatòria a França

Una vegada ha transcendit públicament el cas, després que 'El confidencial' difongués el contingut de les escoltes a Rosell, la fiscalia planteja ara demanar a la jutge que reiteri la comissió rogatòria a França per prendre declaració al cosí d’Abidal, que al seu dia va ser presentat com el seu donant.

Les fonts consultades han detallat que la fiscalia també té dubtes sobre l’informe de l’Hospital Clínic, que va practicar el trasplantament, ja que malgrat que tota la documentació està en regla faltaria la còpia del passaport del donant.

En les escoltes policials a què va ser sotmès Rosell en el marc de la investigació sobre blanqueig de capitals, per la qual és a presó per ordre de l’Audiència Nacional, se l’escoltava parlar amb un tal "Juanjo", el qual comentava amb l’expresident blaugrana que li "van comprar un fetge il·legal" a Abidal quan va recaure del càncer, perquè li fos trasplantat l’abril del 2012.

Fetge al Clínic

Abidal va ser sotmès el 10 d’abril del 2012 a un trasplantament de fetge d’un donant viu, que des del primer moment el club i el jugador van assegurar que es tractava del seu cosí, a l’Hospital Clínic de Barcelona.

Notícies relacionades

Després de rebre el maig de l’any passat la inhibició de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, la titular del Jutjat d’Instrucció número 28 de Barcelona va practicar diverses diligències que no van donar resultat, per la qual cosa va acabar arxivant l’assumpte a començaments d’aquest any.

Al transcendir el cas, l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) va anunciar que obria una investigació interna per revisar tot el procediment que es va seguir en la donació i posterior trasplantament de fetge a Abidal, tot i que aquest organisme assegura que té "la certesa" que el trasplantament es va realitzar conforme a la legislació i els protocols existents.