FINAL DE LA INSTRUCCIÓ

La jutge Lamela proposa jutjar Sandro Rosell per blanqueig i organització criminal

La magistrada conclou la instrucció i ratifica que l'expresident del Barça va blanquejar 15 milions de la Confederació de Futbol Brasilera

La interlocutòria, que es dirigeix contra Rosell, la seva dona, Besolí i tres persones més, també el processa per cinc milions de comissions més per esponsorització

jdomenech32627288 madrid 01 02 2016 llegada a la audiencia nacional de rosell 180616164524

jdomenech32627288 madrid 01 02 2016 llegada a la audiencia nacional de rosell 180616164524

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela proposa jutjar l’expresident del Barça Sandro Rosell; la seva dona, Marta Pineda; l’advocat andorrà Joan Besolí, i tres persones més per delicte de blanqueig de capitals i organització criminal per l’anomenada ‘operació Rimet’. Al donar per conclosa la instrucció, la magistrada considera acreditat que tots formaven partd’una organització criminal a través de la qual es van apropiar de 15 milions d’euros de la Confederació de Futbol Brasilera (CBF) pels drets de retransmissió dels partits de la seva selecció, així com d’altres quantitats procedents del contracte de patrocini de Nike de la selecció brasilera de futbol.

En la interlocutòria de transformació a procediment abreujat (equivalent a la de processament en el sumari), la magistrada declara que els sis investigats formaven part d’una estructura estable, d’acord amb un repartiment de rols prèviament establert per Rosell i amb la inestimable intervenció de l’investigat Besolí, gestor de professió i titular d’un important nombre de societats i comptes bancaris a Andorra.

Tots dos estan a la presó des del maig de l’any passat i han sol·licitat sense èxit en nombroses ocasions la seva posada en llibertat. Amb la decisió d’aquest divendres de la magistrada el seu trasllat a presons catalanes és més pròxim mentre se celebra el judici oral. La fiscalia disposa de 10 dies per sol·licitar l’obertura de judici oral o, si escau, el sobreseïment. A més d’aquesta causa, Rosell s’enfronta a una petició fiscal de cinc anys de presó per estafa pel contracte de Neymar.

La jutge Lamela se centra en dues operacions, en què l’organització va procedir a amagar les quantitats il·lícitament desviades per l’expresident de la Confederació Brasilera de Futbol Ricardo Terra Teixeira: la venda dels drets de retransmissió de 24 partits amistosos de la selecció de futbol del Brasil i el contracte d’esponsorització firmat amb Nike, en què va intervenir la societat de Rosell Ailanto.

Partits amistosos

La jutge relata que el 2006 es va firmar un contracte per Teixeira amb una societat àrab domiciliada a les illes Caiman que tenia com a objectiu obtenir els drets de 24 partits amistosos disputats per la selecció del Brasil. Detalla com “es va imposar a la compradora el pagament d’uns fons dels quals en benefici propi es van apoderar" ell mateix i Rosell, “en perjudici de la CBF". D’aquesta manera Teixeira va rebre 8.393.328 euros i Rosell, 6.580.000, sense coneixement i en perjudici de la CFB.

Per donar aparença de legalitat a aquest cobrament van utilitzar un entramat societari i transferències bancàries ordenades des de societats que pertanyien al grup empresarial saudita, que figurava com a comprador en comptes d’Andorra, en què estaven autoritzats Rosell i Besolí. “Reflecteixen un moviment de flux de diners amb destinació al mateix Teixeira i persones del seu entorn que figuraven com a testaferros, en alguns casos de forma directa i en d’altres, indirecta, a través d’empreses intermediàries administrades i/o relacionades amb Besolí i el seu cunyat Pedro Antonio Ramos”.

La jutge xifra en 14.973.328 d’euros els diners procedents de la mercantil àrab que va acabar en comptes espanyols i andorrans del matrimoni Rosell, bé directament o a través de l’empresa Uptrend, establerta a Nova Jersey, "en perjudici dels beneficis deixats de percebre per la Federació Brasilera, que, a més, sembla que es van blanquejar a través d’aquest entramat empresarial i econòmic”.

Esponsorització

Notícies relacionades

Pel que fa al contracte d’esponsorització firmat entre la CBF i Nike, en què va intervenir una societat de Rosell, la jutge descriu les operacions realitzades entre el 2008 i el 2011 i que van culminar amb un ingrés de 5 milions d’euros en un compte andorrà vinculat a l’expresident del Barça, diners que, la defensa al·lega, era la devolució a Teixeira d’un préstec del 2008.

Però, segons la interlocutòria, aquesta explicació no s’ajusta a la realitat sinó que respon a un ajustament dels diners pagats per Nike "en relació amb el patrocini de la selecció de futbol del Brasil” que "va acabar en mans de Teixeira”. A Rosell, segons la resolució, li van correspondre 1,1 milions. De fet, la interlocutòria recorda que aquesta firma va ser investigada per les autoritats americanes com a presumpte pagador de comissions il·lícites a Teixeira perquè Nike obtingués el contracte de patrocini de la selecció brasilera de futbol.