POLÈMICA ARBITRAL

Mateu Lahoz destarota el Barça

El peculiar àrbitre valencià xiula un penal inexistent i no expulsa el porter del Las Palmas per unes mans fora de l'àrea

zentauroepp42358695 las palmas fc barcelona180301233929

zentauroepp42358695 las palmas fc barcelona180301233929 / SANTIAGO FERRERO

2
Es llegeix en minuts
Jordi Tió

El peculiar Mateu Lahoz va trasbalsar el Barça a Gran Canària. Ho va fer amb decisions puntuals però sobretot a l’assenyalar un penal inexistent que va permetre als canaris igualar el marcador. De fet, per més que es miri l’acció, és difícil d’endevinar què va veure l’àrbitre per assenyalar la pena màxima, la primera contra els blaugranes en dues temporades. Però lluny de ser un penal clar (unes possibles mans de Digne, potser), va ser una acció que ni amb el VAR seria fàcil de resoldre. I estant Mateu pel mig, molt menys.

«No sabem encara què ha xiulat. Jo no ho sé, no sabem qui ha fet el penal, estem desxifrant a veure qui ha sigut, però ho deu haver tingut clar», va manifestar amb cara llarga Valverde després del partit. No només per aquesta jugada sinó també per la claríssima mà fora de l’àrea del porter Chichizola abans del descans, evitant que Suárez es quedés sol amb la pilota i a porta buida. Tots els blaugranes van protestar aquesta acció, que podia haver acabat amb una vermella al meta canari, però Mateu va semblar no veure-la. «És veritat que Chichizola ha tocat la pilota amb la mà, però no sé què ha interpretat l’àrbitre», va admetre Paco Jémez, tècnic del Las Palmas.

Gran gol de Messi

El penal va ser el punt d’inflexió en un partit que semblava encarrilar l’equip blaugrana amb un gran gol de Messi, de falta, però que es va anar emboirant amb el pas dels minuts. El conjunt de Valverde no rematava el duel i va propiciar que l’impredictible Lahoz l’armés amb una de les seves decisions. I així ho va fer. Sí, ho va fer el col·legiat però es va deixar enredar el Barça amb el seu mal joc, encallat i sense fluïdesa, en una nit en què Valverde no va encertar la tecla.

Perquè si incomprensible va ser la decisió de Lahoz, més va sorprendre encara que el preparador deixés a la banqueta Coutinho i Dembélé, apostant d’entrada per Aleix Vidal com a extrem dret i, de nou, amb Paulinho, al centre del camp. El Barça necessitava fluïdesa, just el que no acostuma a donar l’anàrquic centrecampista brasiler, que ni tan sols va arribar a l’àrea ni va facilitar el joc d’atac.

Notícies relacionades

El tècnic va rectificar en la segona meitat, veient el panorama molt negre. Va rellevar Paulinho, Aleix i Iniesta i van entrar Coutinho i Dembélé i Rakitic, tot i  que tampoc va millorar el joc. El Las Palmas es va embalar i ni tan  sols els sis minuts que va donar Lahoz com a temps afegit (aquí la va  encertar) van servir per marcar el segon.

Suárez, mesurat durant tot el partit perquè una groga el deixava sense jugar davant l’Atlètic, va marxar al vestidor, cabrejat, sense voler discutir amb Mateu. Al contrari que Piqué, que no va jugar però que va acabar calent. El central va marxar recriminant a l’àrbitre la seva actuació, embogidora una vegada més per a desesperació del Barça, al qual Lahoz ja li va pispar la Lliga del 2015 al Camp Nou davant l’Atlètic, a l’anul·lar un gol a Messi per un fora de joc inexistent. Torna l’equip blanc-i-vermell diumenge amb la Lliga en joc. Sort que Mateu Lahoz no hi serà.