UNA ALTRA NIT PER RECORDAR

Messi es reinventa al Barça dels quatre davanters

Valverde aposta per ajuntar l'astre argentí amb Suárez, Coutinho i Dembélé perquè l'equip recobri contundència i gol

marcosl42304141 barcelona   24 02 2018   deportes        messi chuta de falt180225190911

marcosl42304141 barcelona 24 02 2018 deportes messi chuta de falt180225190911 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Marcos López / Joan Domènech

Acabat el partit, i ja lluny de les càmeres, Ernesto Valverde i Pablo Machín xerraven tranquil·lament en les inacabables entranyes del Camp Nou. A fora, el marcador electrònic encara registrava el rotund 6-1 per al Barça que saludava amb alegria l’arribada dels quatre davanters: Messi, Suárez, Dembélé i Coutinho van coincidir junts en l’onze inicial. Van començar i van acabar la nit en què el deu es va reinventar. ¡Una vegada més! Ja se n’ha perdut el compte. «Ens hem trobat amb un Barça voraç, potser aquell gol de Portu ha despertat la bèstia», va dir resignat Machín, que havia aconseguit domar-la a Montilivi a la seva manera, amb el marcatge individual que va decretar de Maffeo sobre Leo.

Però al Camp Nou la bèstia es va desfermar, transformant-se en un huracà i firmant una altra actuació de museu on va deixar, encara que sembli mentida, detalls inèdits del seu joc. Nous matisos per a un ésser extraterrestre que no envelleix. De tot això parlava Valverde a Machín. No fa tants mesos, Txingurri era, com sempre recorda, a «l’altre costat». O sigui, patint Leo. Ara, en canvi, el disfruta. «Li he dit: ‘Pablo, no et preocupis, perquè jo també he sigut rival i he vingut aquí i sé què és. Quan Messi agafa la pilota no saps ni què fer’. ¡És que és així! ¿Què fas?». Així va passar, sense anar més lluny, dissabte.

Amb socis nous 

A Messi, després d’aquell elèctric gol de Portu, se’l va veure tan enfadat que va sacsejar el Barça en un escenari nou. Mai havia jugat amb Dembélé i Coutinho alhora. El francès ocupava la banda dreta donant profunditat i regat, a més d’una valuosa velocitat i superant el seu gris inici fins a regalar l’assistència del sisè gol blaugrana a Luis Suárez.

Coutinho, en canvi, té un altre perfil. Tendeix a orientar-se cap al centre per associar-se amb Messi, però buscant sempre aquella punta esquerra de l’àrea per aportar al Barça un altre recurs. Valuós per escàs. El seu delicat xut amb la dreta en el 5-1 ja queda com a prova que pot aportar el xut a mitja distància, un faceta només explotada per Messi.

Pèrdua fora de l'àrea 

El Barça amb prou feines si ha marcat el 4% dels seus gols des de fora de l’àrea. Cinc de 98. Es compten ràpid: quatre de Messi (tres de falta directa) i el de Coutinho. El percentatge ha descendit respecte a la campanya passada, quan el Barça de Luis Enrique va anotar 22 dels 171 gols (12,8%) des de fora de l’àrea: 13 de Messi (4 de falta), 2 de Rakitic i Neymar (tots dos de falta), més Arda, Denis, Aleñà, Rafinha i Suárez (de falta).

«Tots dos [Dembélé i Coutinho] han fet un pas endavant», va admetre alleujat Valverde. De Messi no va trobar res a destacar –«sembla fàcil el que fa, però no ho és», va dir– , com si l’actuació de l’argentí davant el Girona, amb dos gols i una assistència, entrés en la més absoluta normalitat. En realitat, no va ser res extraordinari.

Dos gols 112 vegades

Notícies relacionades

El de dissabte va ser el seu doble número 112 amb el Barça. En 39 partits  més va marcar tres gols o més. Però Messi viu més feliç quan davant seu s’hi mouen més davanters a més del seu veí Suárez. En els cinc últims partits, el Barça havia fet només sis gols (dos de Suárez, un de Piqué, Alba Coutinho i Rakitic), els mateixos que va endossar a l’atrevit Girona en 90 minuts. La baixada se li pot atribuir a Messi, perquè va passar una passatgera crisi que va tallar a Londres.

Tenir a prop Dembélé i Coutinho va reforçar el joc ofensiu amb múltiples combinacions entre ells. La defensa de cinc del Girona es va veure desbordada per les passades verticals a la seva esquena. Suárez es va emportar la pilota de record, Dembélé i Coutinho l’aplaudiment acollidor de la grada i Messi es va apuntar un altre rècord: el d’assistències en tota la història de la Lliga. Suma 149 passades de gol. A més de marcar-ne, en regala. Entre ell (22 gols) i Suárez (20) decidiran qui conquista finalment el Pitxitxi.