LA INCÒGNITA EUROPEA

Valverde, o la peça que balla a Stamford Bridge

El tècnic del Barça ha d'escollir entre Paulinho, Dembélé o André Gomes per completar l'onze titular contra el Chelsea a la Champions

marcosl42188693 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva    fcb   180218192345

marcosl42188693 entrenamiento del barcelona en la ciudad deportiva fcb 180218192345 / MIGUEL RUIZ

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

Com en les grans ocasions –i la visita al Chelsea ho és, encara que es tracti dels vuitens de final de la Champions–, Ernesto Valverde va reclutar tota la plantilla a Londres. Tots els disponibles: es queden a Sant Joan Despí el sancionat Nelson Semedo i l’inhabilitat Philippe Coutinho, que va participar en la primera fase amb el Liverpool. El tècnic va convocar els 20 jugadors del primer equip més el tercer porter, Adrià Ortolà, i tres d’ells s’asseuran a la grada de Stamford Bridge. Al grup s’hi va incorporar Thomas Vermaelen, que va rebre l’alta.

Valverde s’endú jugadors de sobres però, en el fons, n’hi falta un. Una peça que va ballant tota la temporada. La que hauria d’haver ocupat el buit que va deixar Neymar. Diversos futbolistes s’han repartit la vacant, mal que bé, perquè ningú s’ha quedat el lloc en propietat. La inestabilitat d’aquesta demarcació no ha afectat, però, el compte de resultats, vista la marxa de l’equip.

A Valverde li sobra plantilla i li falta un titular. Està cantada l’alineació a excepció del nom del quart centrecampista, que originàriament era el tercer davanter. La irregularitat de Gerard Deulofeu, ja cedit a Anglaterra, les lesions d’Ousmane Dembélé i la falta de continuïtat de Paco Alcácer, per no parlar de la desídia d’Arda Turan, han llimat una de les puntes del que va ser el trident.

Els aspirants

Sense que cap d’ells hagi imposat les seves condicions, Valverde ha rebuscat en la llista de centrecampistes. Al final, el més utilitzat en aquest lloc ha sigut Aleix Vidal, que en el primer partit de la temporada va exercir de lateral dret. El tècnic prefereix veure’l a l’altra àrea, on ha aportat dos gols: a la Copa al Múrcia i a la Lliga al Madrid.

Aleix Vidal, tot i començar de lateral dret, és qui més ha utilitzat Valverde

Aleix és un dels tres aspirants que es presenta al concurs, perquè Sergi Roberto haurà d’exercir de lateral en absència de Semedo i perquè Coutinho ni tan sols és candidat per inelegible. Els precedents contra els rivals més potents conviden a suposar que Valverde prefereix un home de contenció més que l’esperit ofensiu de Dembélé, a qui va dosificant els minuts per la debilitat física que ha mostrat amb les seves lesions.

L’extrem francès va patir el primer trencament muscular tres partits després del seu debut i va patir el segon problema en el quart de la seva reaparició al gener. Va jugar 28 minuts contra el Getafe a casa, on va estar malament, i no en va disputar ni un de sol a Eibar.

André Gomes és la peça a la qual recorria el tècnic per dotar de consistència l'equip, però no va ser convocat ni contra el Getafe ni l'Eibar

Notícies relacionades

Els altres dos postors són André Gomes i Paulinho. El portuguès segueix sense respondre a la confiança que li han donat Luis Enrique i Valverde. L’aire capbaix que desprèn no genera la més gran de les confiances. Només ha sigut titular una vegada els últims sis partits (la tornada copera de València), i va ser substituït al descans. En els dos últims ni tan sols anava convocat.

Paulinho ha participat en 12 dels 13 partits del 2018, alternant titularitats i suplències. L’aportació golejadora que va reforçar la seva posició ha decaigut, amb només dues dianes des del gener. Més malament li va a Denis Suárez, que no ha jugat en els últims sis compromisos.