València-Barcelona, o una 'mascletà' al febrer

L'equip de Valverde visita un estadi en plena combustió amb un mínim avantatge per accedir a la cinquena final seguida de Copa

marcosl41944927 graf7012  sant joan d esp   barcelona   07 02 2018   los del180207202704

marcosl41944927 graf7012 sant joan d esp barcelona 07 02 2018 los del180207202704 / Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa olor de pólvora. S’albira el fum. Se sent l’estrèpit. Mestalla albergarà una mascletà en ple mes de febrer com a escenari de la semifinal de Copa en què el València lluitarà amb el Barça per la cobejada plaça a la final, que seria la cinquena consecutiva dels blaugranes i la primera dels blancs en deu anys. «Això no significa que en tinguin més ganes que nosaltres; la nostra motivació no és menor que la seva», va avisar Ernesto Valverde de la calenta nit que s’acosta, encara que tindrà al seu costat Gerard Piqué, que ha sigut convocat després de superar les molèsties al genoll pel cop que va rebre de Gerard Moreno.

L'1-0 de l'anada alimenta les expectatives d’un València que veu assumible remuntar aquesta mínima diferència, sobretot amb l’escalf dels seus. El club ha rebaixat dues vegades el preu de les entrades perquè no quedi buida cap de les 50.242 butaques del vell estadi, que el 20 de maig complirà 95 anys des que va ser inaugurat. Avui vibrarà com un adolescent amb el bombament d’adrenalina que insuflarà l’afició.

L'antic tanatori

Mestalla ha renascut. Estarà en plena combustió, en un brutal contrast amb el tanatori que va ser en la semifinal de fa dos anys quan rebia el Barça: l’anada del Camp Nou s’havia saldat amb la massacre del 7-0. L’ambient es preveu tan hiperventilat ara que Marcelino García, l’entrenador local, va haver d’apel·lar al raciocini per disminuir el pols cardíac.

"La jugada de Sergi Roberto va ser fortuïta, igual que quan el porter del València li va trencar les dents a Godín". Ernesto Valverde defensa el seu pupil dels atacs rebuts per la premsa de  València 

«Que l’emoció no pugui a la intel·ligència», va demanar amb continguda passió. «Emocionalment serà molt intens. S’ha de jugar amb el cor i amb el cap també; és indubtable que si no defensem extraordinàriament bé no passarem», va explicar Marcelino, assumint, a més a més, que el seu equip no està en el seu moment més dolç: ve de cinc derrotes consecutives.

Sergi Roberto, el dimoni

El València recupera jugadors respecte l’anada, però ha perdut Andreas Pereira per l’entrada de Sergi Roberto. La necessitat de llançar llenya a la foguera ha convertit el defensa blaugrana en un dimoni. Valverde espera recuperar Piqué, lesionat en el derbi, però a qui es va veure en l’últim entrenament previ a la cita. No va avançar qui serà el seu substitut si no està disponible.

«La jugada de Sergi Roberto va ser fortuïta, igual que quan el porter del València va donar un cop a Godín i li va trencar les dents», va respondre Valverde, molt poc preocupat de l’apassionada nit a la qual s’enfronten els seus homes. Els hi veu acostumats.  Ell també ho està.

«Això dels camps hostils s’ha comentat abans altres vegades, però al final és un partit amb molts al·licients en què l’afició del València estarà al costat del seu equip. Serà un partit fort en què els dos equips cremarem les nostres naus per arribar a la final», va analitzar. Més distància i cansament va mostrar Valverde per les inacabables preguntes sobre el protagonisme de Piqué en les últimes setmanes.

"S'ha de jugar amb el cor i amb el cap; és indubtable que si no defensem bé no passarem". Marcelino García alerta sobre la necessitat de conservar una dosi de fredor 

L'avís a Luis Suárez

«Del tema Piqué ens estem extralimitant donant bombo a tot això: va ser prederbi, postderbi, precopa, postcopa... Això ja ha passat. Fem un pas endavant perquè, si no, no avançarem», va replicar l’entrenador blaugrana, que no veia cap necessitat d’advertir Luis Suárez davant la possibilitat que li busquin les pessigolles.

Notícies relacionades

Ja van parlar tots dos sobre les possibles conseqüències del fogós caràcter del futbolista. Valverde va assumir que no el canviarà. «És veterà, sap com cuidar-se», va dir del perill de veure una targeta, que el deixaria fora de la final per segon any consecutiu. Es va perdre la disputada davant l'Alabès en el comiat del Vicente Calderón.

A Valverde el que realment el preocupa són «els recursos» del València per modificar la seva forma de jugar segons li convingui. A Marcelino el preocupa Messi. «Només m’agradaria que no hi fos un futbolista però pel bé de l’espectacle hi serà i la resta, encara que són molt bons, no són definitius», va comentar el tècnic del València, que veu un Barça amb Messi molt diferent d’un Barça sense Messi. Valverde el va reservar en el derbi, però avui no.