NO HA DEBUTAT ENCARA AMB EL BARÇA

La 'incógnita Yerry Mina'

El central colombià, que va arribar en el mercat d'hivern, no trepitja un terreny de joc des del passat 3 de desembre

marcosl41872730 cda811  bogot   colombia   01 02 2018   fotograf a de archiv180205183701

marcosl41872730 cda811 bogot colombia 01 02 2018 fotograf a de archiv180205183701 / Alberto Estevez

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

No ha jugat ni un minut. Valverde ha tingut opcions, no gaires, això és cert, d’obrir la porta de l’equip a Yerry Mina. Però el tècnic ha sigut prudent, extremadament prudent. El central colombià, de 23 anys, ja fa gairebé un mes que és a Barcelona i només se’l va veure trepitjar descalç la gespa del Camp Nou amb motiu de la seva presentació. Des d’aleshores, ni rastre de l’exjugador del Palmeiras, a qui Valverde ha volgut protegir d’una ràpida exposició per no cometre errors, que puguin, sobretot, posar en perill la seva continuïtat al club.

És la seva primera experiència a Europa després de cridar l’atenció dels caçatalents de grans clubs pel seu brillant pas pel Brasil. Però aquest central imponent, salvatge en el seu joc, per a les coses bones i per a les dolentes, no ha tingut ni tan sols la possibilitat de fer un Erasmus particular. A més, el seu ofici no és gens fàcil en un equip com el Barcelona,  en què el central viu gairebé més a prop de Messi que de Ter Stegen. Tot això explica l’extrema precaució que ha demostrat el Txingurri.

Un fitxatge de club

Era, a més, un fitxatge de club, cosa que s’havia treballat des de fa temps en l’estructura esportiva. La contractació de Yerry Mina per 11,8 milions d’euros no té una paternitat coneguda. Es tracta d’un central d’enormes possibilitats, sobretot físiques (fa gairebé dos metres), a qui el moment en què ha arribat ­–en plena temporada, amb títols en joc i partits delicats­– no l’ajuda gens.

«Ja estem completament immersos en la competició, són moments difícils», va subratllar el tècnic blaugrana abans de visitar Cornellà quan li van preguntar si era l’estadi elegit perquè debutés el colombià. Doncs no. Només en va conèixer la banqueta. Ni tan sols va sortir a escalfar-se perquè Messi, Sergi Roberto i Jordi Alba, per la fissura a la mà de Digne, van ser els tres elegits. «S’està adaptant a l’equip, esperant que l’entrenador li doni una oportunitat», va afegir Valverde com si parlés d’una altra persona, admetent, això sí, que hi té dipositades «moltes esperances».

Dies de convivència

Però, de moment, només se’l veu als entrenaments, superada ja l’emoció que li va suposar conèixer Messi i descobrir l’univers blaugrana. «Se’m van posar els pèls de punta quan Messi se’m va acostar», va confessar Yerry Mina, un desconegut per al Camp Nou. Es podria dir que també resulta desconegut per al mateix Valverde, que aprofita aquests 26 dies de convivència per anar-lo integrant en el teixit tàctic d’un equip tan complex que fa grinyolar qualsevol peça nova que no encaixi a la primera. Una mala estrena ho enverinaria tot. 

Notícies relacionades

«Yerry ve d’un altre futbol i s’ha d’adaptar al nostre. No hi ha possibilitat de fer proves ni tampoc pretemporada», reitera el tècnic, mentre el colombià va coneixent la seva nova ciutat acompanyat ara per Geraldine, la seva parella, que va arribar aquesta mateixa setmana. També té temps lliure per retrobar-se amb la Roca Sánchez, el seu compatriota que acaba d’aterrar a Cornellà.

Coutinho, l’altre fitxatge d’hivern, va aterrar i va jugar a l’instant. Poc o molt. Però ha participat en els quatre últims partits. Yerry, en canvi, ni en un. Ha assistit com a espectador privilegiat des de la banqueta als duels amb l’Espanyol (Copa), l’Alabès (Lliga), el València (Copa) i un altre cop l’Espanyol (Lliga). Però el verdader problema és que des de la seva lesió a mitjans d’agost passat (va patir una fractura del cinquè metatarsià del peu esquerre que el va tenir tres mesos de baixa) gairebé no ha jugat. Només quatre partits amb el Palmeiras i un amb la selecció colombiana. L’última vegada que Yerry Mina va trepitjar un camp va ser el 3 de desembre passat davant l’Atlético Paraenense. Ja fa més de dos mesos i Mascherano, mentrestant, ja disfruta dels seus primers amistosos hivernals a Marbella amb el Hebei xinès.