UN CÀRREC POLÈMIC I CONVULS

Zubi, Robert, Segura, la cadira elèctrica del Camp Nou

El Barça ha tingut quatre estructures esportives en els tres anys i mig que fa que Bartomeu és a la llotja

zentauroepp39936407 170903202320

zentauroepp39936407 170903202320

2
Es llegeix en minuts
Marcos López / Barcelona

No serveix de res tenir contracte en una cadira tan elèctrica, la de director esportiu o secretari tècnic o mànager esportiu, que n’expulsa els propietaris. Zubizarreta, per exemple, tenia firmat un document que l’acreditava com a director esportiu del Barcelona fins al juny del 2016. Però el tsunami d’Anoeta –el gener del 2015– se’l va endur. Bartomeu iniciava així un llarg carrusel de canvis que van tenir l’esplendor fa tot just un mes al col·locar Pep Segura com a màxim responsable d’aquesta estratègica i decisiva àrea del club, sense importar-li que coincidís en ple mercat de fitxatges.

De Zubizarreta, que exerceix ara el càrrec de director esportiu del Marsella, a Segura. El Barça viu instal·lat en un constant canvi de pilot. Quatre models diferents i fins a tres denominacions diferents ha acabat utilitzant Bartomeu per designar el líder del projecte. Zubi, l’arquitecte de la reconstrucció de l’estiu del 2014, amb l’arribada de Luis Suárez, Ter Stegen, Bravo, Rakitic (i també de Vermaelen, Mathieu i Douglas), va dissenyar la plantilla que va guiar Luis Enrique al triplet. Acomiadat de mala manera, i sense rebre cap explicació del president fins a uns mesos després, es va modificar la ruta. 

Comissió efímera

En ple camí cap a les eleccions del 2015 (només faltaven quatre mesos), Bartomeu va recórrer a la creació d’una «comissió tècnica» amb tres directius (Javier Bordas, Jordi Mestre i ell) i dos assessors. «Rexach és un expert en el futbol del Barça i Braida és un professional que coneix perfectament el món del futbol», va dir llavors el president.

Però la fórmula li va durar molt poc a Bartomeu. Durant la campanya electoral va esquivar donar pistes sobre qui seria el successor de Zubizarreta. No va donar cap nom. Va arrasar a les urnes i va nomenar immediatament Robert Fernández. Però el seu càrrec no era el mateix. Va quedar arraconada la cadira de director esportiu que ocupava l’exporter basc i va aparèixer la de secretari tècnic. ¿La comissió? Va desaparèixer del pont de comandament i van tornar Rexach i Braida als confortables despatxos d’assessors.

De canvi en canvi

Notícies relacionades

Ni cinc mesos van arribar a exercir el provisional rol. A més, la sanció FIFA i el triplet de Berlín unit a la força de Luis Enrique (tècnic i cap de l’àrea esportiva) van deixar a la comissió poc marge de maniobra. L’estiu del 2015, van arribar Arda Turan i Aleix Vidal al Camp Nou, però no van poder debutar fins a mitja temporada.

Robert sí que va ser el responsable del mercat de la passada temporada. Va apostar per rejovenir la plantilla i omplir el fons d’armari, però només Umtiti es va colar en l’onze inicial. Un any després, i de manera inesperada, i sense importar-li que coincidís amb el mercat de fitxatges,  Bartomeu movia, un altre cop, les cadires i deixava Robert en una situació delicada. Ni director esportiu, ni secretari tècnic... Es tornava al 2014, però amb un altre nom: Pep Segura és mànager general esportiu.