Bartomeu esgota terminis per a la successió de Luis Enrique

El president del Barça, que guarda silenci, tindrà al final l'última paraula per elegir el nou inquilí de la banqueta del Camp Nou

 

  / EFE / ANDREU DALMAU

3
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Des del 2003 fins ara, Josep Maria Bartomeu ha estat present, d’una manera més o menys activa, en l’elecció del nou entrenador del Barcelona. En totes, menys en l’aposta que va fer Joan Laporta per Pep Guardiola (primavera del 2008), perquè ell, acompanyant Rosell, ja havia dimitit el 2005.

Però Bartomeu va estar present en la successió continuista de Tito (2012), ja com a vicepresident esportiu, emparant la rupturista mesura de portar Tata Martino (2013) i després, ja com a president, quan va donar autoritat a la paraula de Zubizarreta, que creia en Luis Enrique com el tècnic per impulsar el projecte.

S'arriba a final de  S'arriba a final de curs i el club encara no ha resolt les claus del futur: nou tècnic i renovació de Messi i Iniesta

Ara, tres anys més tard, Bartomeu s’enfronta a una altra decisió de tanta profunditat estratègica que pot marcar el futur immediat del seu segon i últim mandat. A començament d’any, tenia deures per fer: la renovació de Messi i Iniesta i el futur de Luis Enrique. Passats cinc mesos, tot continua igual (de moment sense notícies sobre la continuïtat de l’estrella, l’autèntic pilar del projecte, ni del capità) i només la renúncia voluntària de l’asturià ha facilitat una mica el treball al president, que ha mantingut un perfil baix en tots els assumptes, delegant sempre la responsabilitat en Robert Fernández, el secretari tècnic del club.

La ‘carpeta Zubi’

Fa temps que Robert treballa amb una llista de candidats per succeir Luis Enrique. Ha tingut temps per elaborar-la després que l’asturià, ja l’estiu passat, li traslladés seriosos dubtes sobre el seu futur. En aquesta llista ja no hi ha, òbviament, Jorge Sampaoli, l’entrenador del Sevilla que d’aquí uns dies oficialitzarà que se’n va del club per dirigir la selecció argentina. En canvi, es mantenen, per exemple, Ernesto Valverde i Juan Carlos Unzué, el segon entrenador de Luis Enrique en aquests tres anys, com ja ho va ser en el seu dia de Rijkaard i de Guardiola, sense descartar altres tècnics.

El president no pot cometre  'l'error Tata', que va obligar el club a remodelar totalment el projecte fa tres anys amb Luis Enrique

Robert ha fet aquesta restringida llista sabent que l’última paraula correspondrà sempre al president, obligat com està a no cometre un error com li va passar a Rosell amb Tata, condicionat per la urgència del temps després de la recaiguda en la malaltia del difunt Tito. Bartomeu podria fins i tot recuperar la carpeta que va deixar Zubi a les oficines del club (fins en dues ocasions va tenir l’opció, no concretada mai per diverses raons, de fitxar Valverde).

Forta remodelació

Notícies relacionades

Es donaria així la paradoxa que arribés finalment el tècnic extremeny al Camp Nou quan la persona que més creia en ell va ser acomiadada de males maneres per Bartomeu. Unzué, en canvi, seria continuar amb el luisenriquisme, però sense Luis Enrique, avalat pel seu excel·lent coneixement del vestidor, per més que se li retregui la seva inexperiència com a primer entrenador. Valverde, en canvi, ha dirigit fins a cinc equips (Athletic, en dues ocasions, Espanyol, Olympiacos, també en dues, Vila-real i València) en una llarga carrera a les banquetes que va arrencar el 2003.

Ja fa dos mesos que  Luis Enrique va anunciar que se n'anava. Valverde i Unzué continuen sent els grans candidats

El mateix any en què Unzué seia a la banqueta del Camp Nou com a entrenador de porters amb Rijkaard, Valverde iniciava la seva primera etapa al vell San Mamés. El Barça guarda silenci, assumint, això sí, que es veurà obligat a portar a terme una forta remodelació per sacsejar la plantilla i apuntalar l’equip titular (un lateral dret i un interior són bàsics i, fins i tot, potser un altre central). Tot i això, encara pot ocultar les seves intencions sobre el pla de successió de Luis Enrique perquè continua tenint opcions a la Lliga. Robert deu haver fet el treball, però Bartomeu decidirà. Seva serà, per tant, l’última paraula.