Així va ser el 'Tamudazo' que va deixar el Barça sense Lliga

La dinàmica del Barça en aquest tram final ha despertat el record del gol de Tamudo que va sacsejar la Lliga 2006-2007

El caos final en la temporada 2006-2007 que va deixar el Barça sense el títol de Lliga / YOUTUBE

3
Es llegeix en minuts
CHRISTIAN MARTÍNEZ / BARCELONA

El gir dramàtic dels esdeveniments que ha viscut la Lliga, on el Barça ha deixat escapar 11 dels últims 12 punts en joc permetent que tant l'Atlètic com el Reial Madrid somiïn d'atrapar-la, ha propiciat que els més nostàlgics hagin mirat enrere per recordar un dels episodis més cruels per a l'aficionat blaugrana. Nou anys han passat ja d'aquell moment, i encara ningú ha aconseguit esborrar-lo del seu imaginari. Va ser una nit nefasta, on ni la mà de ‘Déu’ va salvar el desastre.

90.695 van experimentar al Camp Nou la sensació de veure com s'escapava una Lliga en 18 segons 90.695 van experimentar al Camp Nou la sensació de veure com s'escapava una Lliga en 18 segons

Aquell 9 de juny de 2007, el Camp Nou es va vestir amb les seves millors gales per a un derbi especial, diferent, amb una aroma de títol de Lliga que augmentava la necessitat de derrotar l'etern rival a Barcelona. Era la penúltima jornada de campionat, i 90.695 espectadors es van sumar a una festa on el RCD Espanyol compareixia en el paper d'acompanyant de luxe, sense res més en joc més que l'orgull després d'una temporada grisa. Amb el Barça empatat a punts amb el Reial Madrid, però amb els de Fabio Capello, igual que ara deambula sense equip a la caça d'alguna súper oferta, en avantatge gràcies al gol average, l'antesala de l'última jornada de Lliga es presentava com un tot o res. A més dels dos grans esperava ansiós el Sevilla, tercer en discòrdia amb 70 punts, a tan sols dos del liderat.

Amb l'habitual horari unificat, els transistors van adquirir una altra dimensió aquella nit als estadis de la Lliga i voltants. Aquell fatídic dissabte, de record infaust per als blaugranes, va començar amb el preludi del que faltava que arribés. Raúl Tamudo, etern capità blanc-i-blau, va avançar els seus al batre en un mà a mà Valdés després d'una magistral passada d'Iván de la Peña, un altre dels grans maldecaps blaugrana. Les primeres alegries de la nit arribarien des de la Romareda, a 300 quilòmetres de distància del Camp Nou, on unes mans d'Iván Helguera provocades per l'únic i talentós Pablo César Aimar van afavorir que Diego Milito avancés els aragonesos, que es jugaven entrar a la Champions, de penal. Amb els dos grans caient, qui es fregava les mans era el Sevilla, que va desaprofitar l'ocasió a l'empatar davant el Mallorca (0-0).

LA MÀ DE DÉU

En ple desconcert, el caos va ser el millor aliat del Barça. Com si es tractés d'afegir més espectacularitat a la pel·lícula, el col·legiat no va veure com Leo Messi aconseguia l'empat després de marcar amb la mà superant així la sortida de Kameni. Famosa com ‘la mà de Déu’, aquell empat situava el Barça com a líder davant el cabreig dels blanc-i-blaus i el somriure murri de Joan Laporta a la grada. L'aleshores president va deixar anar tota la seva tensió quan, de nou, Messi va avançar els blaugranes amb un xut amb la dreta amb assistència de Deco.

Els dos gols de Messi van fer creure que la gesta era possible

Amb tres punts més que l'etern rival, la felicitat del Barça va acabar en aquell instant. La resta, un calvari. Van Nistelrooy va posar l'empat a Saragossa amb un gran cop de cap, i Diego Milito va posar un fil d'esperança al ridiculitzar la defensa blanca abans de batre entre les cames Iker Casillas (2-1). Però va ser un miratge. Una dura il·lusió que acabaria en tragèdia.

EL CAOS EN 18 SEGONS

Notícies relacionades

El Camp Nou va celebrar aquell gol com si del seu equip es tractés, i va viure més pendent del transistor que del que passava en el derbi. I quan des de Barcelona  ja es tocava la glòria, van fer acte de presència Quentin Tarantino, Steven Spielberg i companyia per firmar la millor pel·lícula rodada mai en un rectangle de joc. En el minut 89, en ple èxtasi blaugrana, Van Nistelrooy va situar el 2-2 i tan sols 18 segons després va arribar el gran cop. Tamudo va aprofitar una ràpida contra per batre Víctor Valdés i situar també l'empat a Barcelona. Aquell gol també va rebre un nom. El 'Tamudazo' va sacsejar el Camp Nou i la Lliga, evitant el títol blaugrana i servint-lo en safata al Reial Madrid.

Els seus petons a l'escut davant la incredulitat blaugrana encara estan a l'imaginari blaugrana que veu com aquell tram final d'infart es pot repetir aquesta temporada en una Lliga que semblava més que resoltaLliga . L'última jornada d'aquell campionat no va deparar sorpreses, ja que el Reial Madrid es va imposar al Mallorca per 3-1, amb patiment després d'anar perdent durant 67 minuts, i va fer inútil la golejada del Barça aNou Estadi de Tarragona (1-5). Com en un 'dejà vu', aquell silenci sepulcral que es va viure el desgraciat 9 de juny va tornar aquest diumenge, però en aquesta ocasió el Barça encara té temps per encaixar i clavar l'últim cop.