Els vuit presidents vius del Barça es reuniran a la llotja per acomiadar Cruyff en el clàssic

Bartomeu, Rosell, Laporta, Núñez, Carrasco, Gaspart, Reyna i Montal coincidiran al Camp Nou

rpaniagua33320797 barcelona 26 03 2016 cresp n negro en el ca160328174439

rpaniagua33320797 barcelona    26 03 2016     cresp n negro en el ca160328174439
 

/

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Barça va emetre, el dia de la mort de Johan Cruyff, una carta d’agraïment a la contribució de l’astre holandès que comptava amb les adhesions dels vuit últims presidents de l’entitat. La desaparició de l’exjugador i exentrenador va aconseguir la unanimitat que no s’ha vist en els últims 25 anys al club. Aquella unió serà visible dissabte que ve al clàssic contra el Reial Madrid, amb la presència dels vuit dirigents junts a la llotja.

L’últim gol del Johan serà pòstum. I inoblidable, com l’obra que va edificar al Camp Nou. Però sempre visible, s’enfronti el Barça al Madrid o al Llevant, es tracti del primer equip o de l’aleví, tallats tots els equips del club pel mateix patró que va dissenyar Cruyff durant el seu mandat com a tècnic (1988-1996).

DE CARRASCO A BARTOMEU

Junts es veuran, per primera vegada, el president que el va fitxar i que el va acomiadar (Josep Lluís Núñez) amb el que va ser un dels seus principals admiradors, Joan Laporta, devot cruyffista i que va acostar de nou el creador del 'dream team' a tenir una participació, secundària i purament assessora, al Barça.

Hi serà també el president que va firmar el fitxatge del Cruyff futbolista el 1973, Agustí Montal, i el president accidental que va donar pas a les eleccions de 1978 que va guanyar Núñez i que va suposar el primer comiat de l’holandès, Raimon Carrasco. El que va moure els fils perquè se li retirés la presidència d’honor, Sandro Rosell, amb el que intenta recuperar la figura de Cruyff com a patrimoni universal del barcelonisme, Josep Maria Bartomeu. El que va anar el 1996 al vestidor a dir-li que seria substituït per Bobby Robson, Joan Gaspart, i Enric Reyna, que va tancar el trienni d’aquest últim.

LES ÚLTIMES VISITES

Tots vuit van firmar dijous un comunicat d’agraïment «a un home genial i rebel» que va omplir els barcelonistes d’«altes cotes d’autoestima», fent-los veure  «que cap rival era invencible, que podíem aconseguir el que ens proposéssim». Cruyff, «la icona que va explicar millor que ningú que el Barça és més que un club», haurà aconseguit, en la seva desaparició, un instant inèdit històric. Cosa que, com l’estil, té més valor que un títol: ni una Copa d’Europa, ni cinc, han aconseguit que els vuit dirigents es deixessin veure junts deixant de banda disputes i personalismes. Tots, menys Carrasco, van coincidir no obstant, en un acte igual de luctuós: el funeral de Tito Vilanova a la catedral de Barcelona l’abril de l’any 2014.

Un exemple de respecte i generositat comparable al dels milers de barcelonistes que han desfilat (més de 40.000) i seguiran desfilant avui pel Camp Nou per mostrar el seu condol per una pèrdua tan sensible. Els familiars i els amics més pròxims s’acostaran avui a l’Auditori 1899, on la família Cruyff els rebrà per compartir els dies de dolor en un espai íntim i privat. Abans, Jordi Cruyff agrairà els missatges de milers de barcelonistes i els que no ho eren però admiraven el seu pare.

«PARA’T I NO CORRIS»

Admiració era el sentiment d’Eusebio Sacristán, un dels visitants ahir a l’estadi juntament amb els equips d’handbol, hoquei herba, el femení de futbol i fins i tot el Barça B que ell va dirigir entre el 2011 i el 2015.

Notícies relacionades

«El Johan va canviar la meva vida», va explicar el que va ser centrecampista del 'dream team' i avui és entrenador de la Reial Societat. «Quan era difícil col·locar jugadors com jo, va aparèixer ell i va permetre que la meva carrera tingués la trajectòria que va tenir», va explicar emocionat, evocant els set anys que va passar al Barça (1988-95) i els 10 títols que va conquistar.

«Quan les coses no sortien bé, et deia: para’t, no corris; reflexiona a veure què està passant i ja et tornarà a sortir», va relatar com a exemple del missatge gairebé contracultural de Cruyff. El tècnic el va arribar a col·locar fins i tot de lateral dret. Una cruyffada que va sortir bé. «Amb ell tot tenia explicació, entenies el perquè», va compartir Eusebio.