L'última gesta de l¿estrella

El jugador perfecte

Els 86 gols de Leo Messi fan la volta al món i augmenten la llegenda d'un geni únic.

Tots els gols fins ara de l’astre argentí del Barça / periodico

8
Es llegeix en minuts
David Torras i Marcos López

Camí d'un altre rècord: la quarta Pilota d'Or

El misteri es descobrirà el 7 de gener a la gala de Zuric. De moment, se saben els tres finalistes: Messi, Iniesta i Cristiano. Toca esperar. En teoria, és clar. Des que Leo va irrompre a l'escenari, no hi ha gaire suspens. Ni tan sols algú que hauria de mantenir certa distància per la seva condició de president de la UEFA i amo de tres Pilotes d'Or, ha evitat dir en veu alta el que gairebé tothom pensa. «Leo ens superarà a tots», va confessar Platini, l'únic futbolista que les va guanyar de forma consecutiva, referint-se també a Cruyff i Van Basten. Des que Cristiano va guanyar la primera i va deixar el Manchester pel Madrid, Messi s'ha convertit en un malson. I sempre està més ben acompanyat. Xavi o Iniesta són al seu costat. Fa dos anys, hi van ser els tres fills de La Masia. Era la gala d'Iniesta i fins i tot Messi es va sorprendre. La quarta està a punt de caure.

Titular en 14 dels 15 partits i només ha descansat una hora

Amb Tito, el mètode Messi és idèntic al de Guardiola. Ho juga tot. O gairebé tot. Només ha descansat durant una hora a la Lliga. Ha estat titular en 14 dels 15 partits, mai ha estat substituït, ja que ha completat sempre els 90 minuts. L'única vegada que el seu nom no ha figurat, d'entrada, en l'alineació tenia una explicació. Arribava d'un viatge amb l'Argentina i el tècnic el va fer seure a la banqueta de Getafe. Però no s'hi va estar ni una hora. Als 58 minuts de partit, va entrar per Thiago, ja amb 0-1 al marcador, i va fer dos gols en tot just quatre minuts, un de penal.

A Europa, el mateix. Només va ser suplent amb el Benfica la nit en què el Camp Nou es va paralitzar per la por al veure'l caure lesionat. També va sortir al minut 58. Res és atzar en Tito. A la Copa, per exemple, encara no ha debutat. Potser, demà a Còrdova.

Sense els gols de penal augmenten més les diferències

Al marge de com resulten d'incomparables molts gols de Messi, la distància amb els que van rere els seus passos ben allunyats augmentaria si s'elimina una acció que, curiosament, al Barça no acostumen a xiular-li amb tanta facilitat com a altres. I no és perquè no trepitgi l'àrea. Dels 23 gols de Leo, només un ha estat de penal. Els comptes de Falcao i Ronaldo, en canvi, han augmentat considerablement gràcies a aquests llançaments: 6 per al blanc-i-vermell i 4 per al madridista. Si s'eliminessin aquests gols, les diferències ja serien siderals i Messi en sumaria més del doble que els seus dos competidors. Però precisament, el record d'un penal és una de les poques tortures que el persegueixen. «Tinc una espina clavada», diu. És el penal al travesser davant el Chelsea.

Ha aconseguit 74 de les 86 dianes des de dins de l'àrea

Messi és esquerrà. Molt esquerrà. No és casual, doncs, que 76 dels 86 gols (el 88%), hagin estat amb la cama esquerra. Només set amb la dreta (8%) i n'ha marcat tres amb el cap (4%). A l'estrella del Barça se'l vigila cada vegada més. I amb més efectius. Però és realment indetectable. Només així es pot entendre que, tot i que els defenses l'intenten empresonar, ha marcat 74 gols des de dins de l'àrea, incloent-hi els 14 penals que ha tirat aquest any. Els 12 restants han estat des de fora de l'àrea amb set llançaments de falta, faceta del joc en què ha millorat notablement.

Iniesta, amb nou assistències, ha estat el seu principal soci durant el 2012. Diumenge, a Sevilla, n'hi va donar dos. Cesc (6) i Alexis (6) han estat els altres dos principals assistents.

La mà de tres tècnics: Rijkaard, Guardiola i Tito

No ho han de dir els altres, ho diu ell mateix. I no es cansa de repetir-ho. Messi no seria el que és sense la tranquil·la però eficient tutela que va exercir Rijkaard sobre ell, de qui Leo parla sempre amb tanta admiració com agraïment. «Em va saber portar molt bé», proclama, tot i que en aquella època no sempre ho va entendre. Volia anar més de pressa. La mà de Guardiola va resultar molt més determinant al camp. «Leo no pot estar cinc minut sense tocar la pilota», va ser la reflexió que va portar el Pep a canviar-lo de posició, una decisió que va explotar en el 2-6 del Bernabéu. «Faràs 40 gols», li va dir. Es va quedar curt. Guardiola va activar més control sobre els seus hàbits i el va alliberar del fantasma psicològic de les lesions musculars. Tito, partícip d'aquesta gestió i que manté l'ascendent de la seva etapa de cadet, està seguint el mateix camí.

Messi és cada cop millor que el seu gran rival: Messi

Des que va començar a batre rècords, s'ha dit que el pitjor rival de Messi era Messi. Al principi, era més una bona frase que un convenciment perquè ningú podia intuir fins on arribaria aquest talent. En els últims temps és una veritat absoluta. Ningú pot competir amb Leo, ningú està a la seva altura per més que s'hi entestin els que han intentat comparar-lo amb Cristiano. Messi ha fet miques les seves pròpies marques any rere any, encara que mai amb l'efectivitat que està mostrant en aquest inici de Lliga. Ha marcat 23 gols, una xifra que l'acosta a algun dels pitxitxis de final de temporada. El 2005, per exemple, Forlán va guanyar la Bota d'Or, que li va arrabassar a Etoo, amb 25 gols. Un any després, Etoo en va fer 26. Fa 10 anys, Tristán el va guanyar amb 21. En els temps de Müller, el 71, Gárate i Rexach van compartir el Pitxitxi amb 17.

Raúl, Zarra, Maradona, Alcántara... 

Destronats en poc més d'un mes Pelé i Müller, l'horitzó de rècords s'amplia per a Messi. Al davant té quatre grans fronteres per superar. Amb 25 anys, és el màxim golejador en la història del Barça en partits oficials, per davant de César. Però és el tercer si s'hi afegeixen els amistosos, ja que aquest suma 305 dianes, a prop de Samitier (333) i una mica més lluny d'Alcántara (369 gols). A l'Argentina, Batitusta, amb 56, és el davanter més eficaç de la selecció; després vénene Hernán Crespo (35) i Maradona (34). Però Messi, amb 31, està molt a prop seu.

A la Lliga, Telmo Zarra, amb 251 gols, és el pitxitxi de la història, mentre que el blaugrana ocupa el novè lloc del rànquing, amb 192. Comença a veure Hugo Sánchez (234), Raúl (228), Di Stéfano (227), César (226), Quini (219), Pahiño (210) i Edmundo Suárez (195). A Europa, els seus 56 gols l'acosten a Raúl (71).

«Messico 86, el Picasso del futbol, el Messias, ET...» 

A l'Argentina, al seu país, no hi ha dubtes: Messico 86, és el titular del diari Olé, que evoca la xifra de gols i el record del Mundial que va conquistar l'Argentina de Maradona, l'únic títol que li falta realment a Messi per tenir el rang etern que caracteritza el Pelusa. A Alemanya, una vegada desenterrat el record del Torpede que ja ha estat batut, Bild, el diari sensacionalista, el més venut, argumenta que «no existeixen límits per a ell» després de superar l'exdavanter del Bayern Munic.

«Ha caigut un rècord de la mà del Picasso del futbol, l'extraterrestre, el Messies i ET», escriu el diari Süddeutsche Zeitung. I als EUA, el New York Times es fa una interessant pregunta: «Si hagués nascut a tres hores de Bilbao, a Espanya, i no a Buenos Aires, no hi hauria dubte del seu lloc en la història». Si jugués amb la Roja, amb Xavi, Iniesta i companyia ja seria campió del món.

«Només té un defecte: no juga al Bayern Munic»

Hi havia notícies que Gerd Müller no està gaire bé de salut i, de fet, fa temps que no diu res, protegit per l'enorme closca del seu Bayern. Però Messi també ha aconseguit tornar a tenir-ne notícies. Ni que sigui amb unes breus declaracions a una agència alemanya que ràpidament van reproduir la majoria de les pàgines web del seu país. «He tingut el meu rècord durant 40 anys. Ara Messi, el millor jugador del món, l'ha trencat. Me n'alegro per ell», assegurava l'home que va deixar una barrera inabastable de 85 gols. Per a tothom menys per a Leo. «És un jugador increïble, un gegant», afirma el Torpede, que fins i tot es permet fer broma sobre la figura que l'ha superat. «En realitat només té un defecte; que no juga al Bayern Munic». I en aquesta mateixa declaració també llança un desig que potser s'acaba complint. «Espero que el seu rècord també duri 40 anys».

Dia a casa amb Thiago i prenent mate amb el seu cosí

Notícies relacionades

 «Celebrant el rècord amb uns bons mates!!». Només set paraules que Maxi Biancucchi, cosí de Messi i jugador de l'Olimpia d'Asunción paraguaià, va escriure ahir al seu compte personal de Twitter per il·lustrar la tarda familiar de l'estrella blaugrana. Com si res transcendent hagués passat diumenge a Sevilla. Va arribar de matinada a Barcelona, després una suau sessió de recuperació al camp d'entrenament, on ja l'estava esperant Biancucchi, que disfrutava de les seves primeres hores de vacances a la ciutat esportiva i va assistir a l'entrenament del seu cosí. Després van passar la tarda lliure a casa.

Prenent mate, disfrutant en la intimitat familiar de Thiago, el seu fill, amb Antonella, la seva companya. Des que va néixer el petit Messi (2 de novembre), l'estrella ha marcat 13 gols amb el Barça en només set partits i un amb l'Argentina.