La jornada de Lliga - L¿opinió

L'anàlisi tècnica Guanyar la Lliga o ser campió

Tenia raó Guardiola al dir que el Barça no guanyarà la Lliga, perquè si un equip com el Madrid té 10 punts d'avantatge a 12 jornades del final, només pot perdre-la.

Guardiola dóna instruccions als seus jugadors en el partit jugat a l’Iberostar Estadi de Palma de Mallorca, dissabte. / AP / MANU MIELNIEZUK

3
Johan Cruyff

Oblideu-vos-en, aquesta Lliga no la guanyarem. Doncs sí, elPepté (tenia) raó. En té avui i en tenia quan va pronunciar la frase. Que ningú ho dubti. El Barça no pot guanyar la Lliga. No la pot guanyar per molt gran equip que sigui. No la pot guanyar perquè, quan estàs a 10 punts del gran Reial Madrid a falta de 12 jornades, no la guanyes ni que guanyis tots els partits. És així de clar. Aquesta Lliga no la pot guanyar el Barça. Una altra cosa molt diferent és que el Barça acabi sent el campió.

Guanyar la Lliga o ser campió de Lliga, aquesta és la diferència. El Barça, com va dir elPep,no guanyarà aquesta Lliga, però, compte, que el Madrid sí que la pot perdre. Algú (o molts) pot pensar que tot es redueix a un joc de paraules, però no és així. Quan distancies el teu màxim rival tant com va aconseguir fer-ho el Madrid del Barça amb només un terç de Lliga per disputar-se, el títol només es pot perdre, però mai te'l poden guanyar. I això, a vegades, acaba resultant angoixant per al que sembla tenir guanyat el que no té guanyat.

El Barça hauria pogut perdre la Lliga definitivament al Calderón o fins i tot contra l'Sporting. Va salvar dos partits per no acabar el campionat a 20 punts del Madrid i fent-li el passadís al Camp Nou. Ho va fer, i per això avui les coses estan com estan. Eldream teamva viure una cosa semblant la temporada 93-94. La Lliga no la podíem guanyar, encara que jo digués després de perdre 6-3 a La Romareda que aquell resultat ens podia fer-la guanyar. I vam ser campions. Però no la vam guanyar nosaltres, la va perdre el Deportivo.

És cert que vam fer tot el possible per lluitar fins a l'últim segon. És cert que vam perdre només 2 punts dels últims 30. És cert que vam guanyar dos partits desesperats, a l'últim moment, contra el Lleida i el Rayo Vallecano. I també és cert que vam anar a jugar-nos la vida al Bernabéu i també vam guanyar. Però el Depor era qui tenia la Lliga a les mans i la va perdre. Fins i tot va tenir un penal a l'últim instant, però va fallar i va acabar perdent el que tenia guanyat.

No entraré en el tema arbitral, on hi ha molt a dir però mai ha servit de res. Em quedo amb el futbol. I el futbol em diu que el creixement del Barça avui és proporcional a tots els dubtes que genera el Madrid. El futbol em diu que mentre l'equip delPepno té res que l'angoixi, els deMourinhoja veuen fantasmes per tot arreu. I en lloc de simplificar i pensar que és impossible guanyar-ho tot i sempre, en lloc de pensar que qui a l'agost està al cent per cent mai pot arribar al final de temporada sense tenir una baixada física, al Reial busquen excuses de mal perdedor. El Madrid no ho va fer pitjor contra el Màlaga o el Vila-real que quan va jugar contra el Betis o el Rayo Vallecano. Va guanyar on no ho va merèixer i va empatar on ho va tenir tot per guanyar. Així de simple.

Si el Barça no guanya aquesta Lliga no passarà res. Tres Lligues seguides, dues Champions i molts títols més en els tres anys delPepfan que no perdis res si competeixes com un gran. Però, i si resulta que el Madrid perd aquesta Lliga, ¿què passa? Ja sé que és molt difícil que això passi, ja sé que sembla una bogeria. ¡Com pot perdre una Lliga Mourinho amb 10 punts d'avantatge a falta de 12 partits! Però ¿i si la perden? Compte que aquí estem parlant d'una cosa molt seriosa per al madridisme. Estem parlant d'una cosa molt seriosa i molt greu. D'una cosa que, directament, dinamitaria tot un model (entenentMourinhocom a model).

Avui el Madrid o guanya o rebenta. No hi ha terme mitjà.Florentino Pérezha posat tots els seus diners, el seu poder i el seu futur a un únic número. El deMourinho.I és que quan tens 10 punts d'avantatge a falta de 12 jornades i ets el Reial Madrid, només pots guanyar. Perdre la Lliga seria un malson terrible. O sigui, el que va dir el Pep: «Oblideu-vos-en, aquesta Lliga no la guanyem».