Municipals 28M

¿Qui guanyarà les eleccions a Badalona 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Les prediccions per a Barcelona, sis ciutats catalanes més, Madrid i la Comunitat de Madrid

  • Badalona davant les municipals: la tornada d’Albiol o cosir ferides entre les esquerres

¿Qui guanyarà les eleccions a Badalona 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
2
Es llegeix en minuts
Alberto López
Alberto López

Politòleg

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

EL PERIÓDICO ofereix avui dimecres 10 de maig una nova actualització del mercat de prediccions Predilect per conèixer l’evolució de l’estimació de vot en les eleccions municipals a Badalona. Fruit d’un projecte d’investigació de la Universitat de Zuric, aquesta eina electoral funciona com un mercat de borsa i es basa en les transaccions d’un notable grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques.

¿QUÈ ÉS UN MERCAT DE PREDICCIONS?Badalona promet continuar fent parlar. Després d’un mandat amb moció de censura, les urnes decidiran una altra vegada si Xavier García Albiol (PP) compta amb una nova oportunitat, especialment si aconsegueix una majoria absoluta (14 regidors de 27), encara inèdita per a ell, que pogués desbancar l’actual govern quadripartit (PSC, ERC, Comuns i Junts) liderat pel socialista Rubén Guijarro.

Serà la novena vegada que es presenti el polèmic dirigent del PP en una localitat que ha sigut governada per quatre alcaldes diferents en 10 anys després de dues mocions de censura i una dimissió. L’actual i multicolor executiu, amb el suport extern de Guanyem, ha aconseguit prosperar amb una bona sintonia entre els socis malgrat els obstacles propis de disputes internes com les que han marcat l’esdevenir local d’ERC, en altre temps sòcia del Guanyem de l’alcaldable Dolors Sabater, al seu torn portaveu de la CUP al Parlament.

En aquesta última actualització, el PP d’Albiol arriba al 65,8% de probabilitats de recuperar l’alcaldia de Badalona, dada que supera la seva millor marca en la sèrie a principis de maig (65,09%). ERC, per la seva banda, es manté en un 22,52% de probabilitats de recuperar la vara de comandament badalonina per sobre del PSC (7,7%), formació ara al capdavant de l’alcaldia. Les probabilitats que una altra formació obtingués l’alcaldia es redueixen al 3,98%.

Notícies relacionades

Albiol està al capdavant des que va començar aquesta sèrie de prediccions, i suma a hores d’ara 10 punts més que a principis de març. Així mateix, ERC ha estat sempre per sobre del PSC, tot i que tots dos van arribar a estar, a finals de març, pràcticament empatats al voltant del 21%, cosa que significa que els socialistes s’han deixat uns 14 punts des d’aleshores.

Predilect és l’únic mecanisme que permet seguir l’última hora de les expectatives electorals més enllà de les enquestes i fins i tot la mateixa jornada electoral, atesa la prohibició legal de publicar estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis i fins que tanquin els col·legis electorals.