Inici de la Festa Major

De les agressions sexuals del Màgic a l’Anís del Mono: les referències a Badalona en el pregó de Laura Fa

La periodista i col·laboradora d’EL PERIÓDICO ha donat el tret de sortida a les ‘Festes de Maig’

  • ‘Cremada del Dimoni’ 2023 a Badalona: data, hora i detalls

  • Agressions Màgic Badalona: la família de la menor violada se n’anirà de la ciutat

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Badalona 2023? Aquestes són les prediccions

De les agressions sexuals del Màgic a l’Anís del Mono: les referències a Badalona en el pregó de Laura Fa

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El tret de sortida a les Festes de Maig de Badalona, la popular Festa Major de la ciutat, l’ha donat aquest divendres 5 de maig el pregó de la periodista badalonina Laura Fa, col·laboradora d’EL PERIÓDICO en el pòdcast de cor ‘Mamarazzis’.

La comunicadora ha basat el seu discurs en el balcó de l’Ajuntament de Badalona en els vincles de la seva trajectòria personal i professional amb la gran ciutat catalana, que troben com a punt de partida els seus inicis a la Ràdio Ciutat de Badalona.

«Vaig decidir venir a Badalona per l’amor a la ràdio i a la ciutat; amb el meu marit vam estar uns anys al barri de Sant Crist i després vam anar al Gorg, on encara estic i no tinc cap intenció de moure’m», ha apuntat Fa, el nomenament de la qual com a pregonera no va mancar de polèmica al ser criticada després d’un comentari en antena per l’exalcalde i candidat Xavier García Albiol (PP).

La proclama de Fa ha estat marcada per les variades referències a Badalona, des d’algunes clàssiques com la fàbrica d’Anís del Mono fins a altres de relacionades amb l’actualitat com les agressions sexuals al centre comercial Màgic Badalona, passant per mencions més jocoses com la de la «llengua badalonina».

«Vaig aprendre la llengua badalonina i ja la controlo i tinc integrades paraules com tornemi, piseria, la tusa, esmoixinada, la fira de l’arrop i tantes d’altres», ha fet broma Fa durant la seva arenga.

Crítiques als polítics

L’exposició de Fa també ha posat en valor que Badalona sigui el ‘bressol’ del bàsquet espanyol. Sense perdre oportunitat, això sí, de criticar els polítics de la ciutat: «Quina llàstima que malgrat ser el ‘bressol’ del bàsquet no puguem presumir de tenir les millors instal·lacions per a la nostra plantilla... Guanyi qui guanyi [en les eleccions municipals del pròxim 28 de maig], poseu-vos les piles, que ens cau tot a trossos». Durant la celebració de la passada Copa del Rei de bàsquet, la Plataforma Juquem a Bàsquet ja va reivindicar millores a les instal·lacions esportives de la ciutat.

En la línia d’utilitzar el seu manifest com un camí de referències personals que porten fins a l’essència de Badalona, Fa ha fet menció a les seves festes a la discoteca Titus; a les seves sortides a córrer per la platja fins a Montgat; als seus passejos per la fàbrica d’Anís del Mono; als seus vermuts acompanyats de les famoses patates fregides Coromines; i al Pont del Petroli, sobre la reconstrucció del qual –després dels danys del temporal ‘Gloria’– no ha perdut oportunitat de tornar a posar el dit a la nafra dels responsables polítics locals amb un nou «poseu-vos les piles».

La culminació del pregó de Fa ha estat marcada pels drets de les dones i el feminisme, àmbit en què la periodista ha reivindicat ferventment que «tots tenim feina a fer».

Notícies relacionades

En aquest sentit, Fa ha demanat explícitament que agressions sexuals com la del centre comercial Màgic de Badalona «no es tornin a produir». «Tinc una filla d’11 anys i vull una Badalona lliure de masclisme per a ella i per a totes les dones de la ciutat», ha conclòs Fa, començant així unes celebracions que experimentaran el seu clímax en el seu tradicional ‘Cremada del Dimoni’, el pròxim 10 de maig a la ’Nit de Sant Anastasi’, copatró de Badalona.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona