Badalona prem l’accelerador per poder disposar d’un gerent municipal abans de les eleccions

Es tractaria del primer gerent en la història del consistori, un dèficit que ha penalitzat històricament la capacitat organitzativa dels governs municipals

Badalona prem l’accelerador per poder disposar d’un gerent municipal abans de les eleccions

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

L’Ajuntament de Badalona és a un pas més a prop de disposar, per primera vegada en la seva història, d’un gerent de govern municipal. «Tindrem gerent en un mes, mes i escaig. Abans del final del mandat», ha assegurat a EL PERIÓDICO el regidor de Recursos Humans, Manel Sorribas (ERC), que afirma que ens trobem «al final del procés de selecció».

Ja es coneixen els noms dels tres candidats seleccionats d’entre les cinc candidatures que s’han presentat. Tots acrediten experiència en càrrecs de l’Administració pública.

D’una banda, l’exregidora de Medi Ambient (per Convergència i Unió) del consistori badaloní, Mercè Rius Serra, que també va ocupar el càrrec de directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat. El trio el completen Carlos Pérez Mauri i Josep Solà Font. Pérez Mauri va ser director de l’Àrea de Serveis Territorials de l’Ajuntament de Castelldefels i Solà Font, director general de Patrimoni de la Generalitat, entre altres càrrecs.

Cadascun dels candidats ha preparat un projecte, que exposarà i defensarà davant la Comissió de Valoració. Tot i que el secretari de l’esmentada comissió va firmar un document en què se citava els tres candidats per fer la presentació dels seus projectes el 4 d’abril, el regidor Sorribas ha explicat a aquest diari que encara s’ha de fixar una data definitiva. Després faltarà que la comissió valori les exposicions i projectes presentats i que el govern municipal decideixi el nom del primer gerent municipal de la història de Badalona.

Desencallar l’Administració municipal

La missió d’un gerent municipal és gestionar i controlar l’organització administrativa de manera tècnica. O en paraules de Sorribas: «El gerent ha de fer aterrar de forma tàctica el dia a dia dels objectius polítics i convertir-los en objectius operatius, així com gestionar els recursos humans». Així, la falta històrica d’una gerència en el govern de Badalona dona mostra de l’embús organitzatiu de la institució.

Amb l’objectiu de posar remei al problema, el desembre passat el ple municipal va aprovar, per unanimitat, l’informe final i l’extinció de la comissió per «l’impuls i seguiment de la modernització i descentralització de l’Ajuntament de Badalona».

«Serà necessari tot un mandat per ordenar la casa, i un segon mandat per consolidar aquesta ordenació. Ara mateix hi ha unes 300 vacants de treballadors per cobrir a l’ajuntament, i uns 400 treballadors interins sense estabilitzar», exposa Carme Martínez, vicepresidenta de la comissió.

Notícies relacionades

La de l’informe de conclusions de la comissió de modernització va ser una sessió plenària estranyament cordial, en què tots els grups polítics, del PP a Guanyem, van coincidir a valorar molt positivament la feina feta per la comissió i agrair personalment a Martínez el seu afany.

L’alcalde Guijarro va arribar a manifestar que «veient la feina feta en la comissió, moltes vegades he volgut compartir govern amb Guanyem i amb Carme Martínez de manera personal, per poder treballar junts». Poques setmanes després, Martínez va deixar la formació anticapitalista i ara és la número 4, com a independent, de les llistes d’ERC per a les pròximes eleccions municipals.