La processó més antiga

La processó més antiga resideix a Badalona i compleix el seu 395è aniversari

La processó del Silenci, que va néixer el 1627, és la més antiga de la història catalana documentada, i la tercera de l’espanyola

La processó més antiga resideix a Badalona i compleix el seu 395è aniversari
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Badalona es tenyeix de negre. La processó del Silenci enfosquirà els carrers medievals del barri de Dalt, el nucli antic de la ciutat metropolitana, aquest Dijous Sant. La tradicional marxa, també coneguda com la processó dels Misteris, que va néixer el 1627, és la més antiga de la història catalana documentada, i la tercera de l’espanyola. Motivo pel qual aquest any compleix el seu 395è aniversari.

La processó badalonina aterra amb la seva màxima esplendor sense restriccions derivades de la pandèmia generada per la covid-19, després de dos anys convivint amb limitacions sociosanitàries.

Notícies relacionades

La singular marxa d’aquest dijous, 6 d’abril, començarà a les 21 hores, però abans del tret de sortida, els estaferms –coneguts com els soldats romans– sortiran a les 18.15 hores de la rectoria de la parròquia de Santa Maria i aniran fins a la capella de la confraria per honrar el seu patró, sant Anastasi, que també ho és de la ciutat de Badalona. El ritual, conegut com la processó petita, acaba amb l’encesa d’un ciri votiu, per donar pas a la processó del Silenci.

El silenci perdura gairebé 400 anys

La processó del Silenci es va originar el 1627 i el seu nom dona resposta al recorregut que amb un silenci sepulcral fa la població barcelonina, que únicament escolta ‘Record i memòria’, un cant que fan els nens d’entre 5 i 12 anys. Una tradició que s’ha convertit en un dels elements més singulars de la processó de la ciutat catalana.