Fa un any al número 22 del carrer Granada

Continua el viacrucis dels desallotjats d’unes ruïnes de Badalona: «Hem estat deprimits»

  • Els veïns d’un bloc semiesfondrat, fora de casa seva des del març del 2022, viuen una odissea de la qual encara es desconeix el final

Continua el viacrucis dels desallotjats d’unes ruïnes de Badalona: «Hem estat deprimits»

RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Cap a les deu del matí del dia 10 de març del 2022, Miguel Agüera, veí del 1r 2a del número 22 del carrer Granada de Badalona, sortia del dormitori per anar al lavabo. Amb prou feines uns minuts després, la cambra estava envaïda de runa. A aquesta mateixa hora, la terrassa de l’àtic 2a col·lapsava i quilos i quilos de ciment i alumini es desplomaven a l’estada. En aquell moment, el Miguel no sabia que aquesta seria l’última nit que dormiria a casa seva. 

«Em va venir d’un pèl, qüestió de minuts. M’arriba a agafar mentre encara dormia i no ho explico», recorda a aquest diari el veí, amb gest negre. Aquell mateix matí, el cos de Bombers de la Generalitat, una vegada estudiats els danys causats per l’ensorrament, va ordenar el desallotjament de tots els residents. Vint-i-una persones van haver de sortir d’allà molt de pressa, i deixar enrere les seves pertinences.

Aquest, el de l’ensorrament, és el primer capítol de l’odissea dels veïns del número 22 del carrer Granada de Badalona, un viacrucis que ja dura un any i que encara no coneix el desenllaç. 

L’estafa

El Quique és un més dels veïns afectats. Tot i que el seu pis no va patir danys aparents en l’ensorrament, tampoc pot viure a casa seva. Juntament amb el Miguel recorden el primer capítol de l’odissea, l’estafa. Les paraules que els surten de la boca són molt gruixudes quan recorden que van ser enganyats

Les setmanes immediatament posteriors a l’ensorrament, l’ajuntament va apressar els veïns que apuntalessin l’edifici i retiressin ells mateixos la runa. «Parlem d’una propietat privada, per a la rehabilitació de la qual l’ajuntament no pot destinar recursos públics», recorda el tercer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Badalona i regidor de Protecció a les Persones, David Torrents (Junts).

Així, els veïns van pagar 25.000 euros a una persona que s’havia d’encarregar d’apuntalar l’edifici. No obstant, el presumpte paleta va col·locar-hi uns quants puntals i va desaparèixer. Així, va deixar a l’estacada els residents. «Diuen que l’han vist pel barri, jo la veritat prefereixo no veure’l de nou, perquè...», diu el Miguel, mossegant-se la llengua.

Els hotels

«Em vaig comprometre des del primer minut a garantir que tinguessin un lloc digne per viure. Amb els afectats del carrer Granada i amb qualsevol persona desallotjada», recalca el regidor Torrents.

Si bé resulta subjectiu mesurar la dignitat, el cert és que els veïns van estar vivint en hotels a càrrec del consistori durant els primers vuit mesos de l’odissea. Primer, a Santa Coloma de Gramenet, fins que va arribar l’estiu. Després, a Barcelona.

Com que les habitacions no tenien cuina, el Miguel recorda que li va tocar menjar de menú tot aquest temps: «¡A 20 euros per àpat, fes comptes de quant m’he gastat!». 

Els lloguers

L’estada en hotels va acabar el novembre del 2022, quan es va resoldre que Granada 22 havia d’anar a terra. Aleshores, cinc de les famílies del bloc van demanar entrar en algun dels pisos de lloguer social de la mesa d’emergència. Un cop revisades les peticions, es van assignar pisos a quatre de les cinc famílies.

Dos d’aquests pisos, els del Miguel i el Quique, no reunien les condicions mínimes d’habitabilitat i higiene, cosa que va retardar-ne l’entrada unes setmanes, una vegada el Govern municipal es va encarregar de netejar-los i agençar-los amb els electrodomèstics bàsics. El Quique i el Miguel estan negociant que el consistori també assumeixi el cost d’alta de subministraments, una cosa de la qual finalment s’encarregarà l’ajuntament, segons el regidor Torrents. 

Des de l’ensorrament, el març del 2022, i fins al mes d’octubre, el Govern municipal va gastar 234.232 euros a l’atenció dels veïns afectats, segons les dades facilitades per la regidoria local de Protecció a les Persones.

La vida nova

El vell bloc del carrer Granada de Badalona està sentenciat. Un informe confirma la ruïna tècnica de l’edifici i un segon informe explicita la ruïna econòmica que portaria una hipotètica reforma. La seva existència és com la d’una llunyaníssima estrella que des de la Terra encara podem veure, però que en realitat fa temps que està morta

Notícies relacionades

Els que sí que continuen allà són els veïns, mirant el cel. El 6 de març del 2023 a la tarda, el Miguel i el Quique observen a peu de carrer la bretxa que recorre de cap a cap la façana. Tots dos observen el bloc com qui mira una antiga foto de família. Parlen dels temes que capitalitzen la seva vida des de fa un any: advocats, informes arquitectònics, factures de subministraments i hipoteques. Asseguren que l’odissea els ha canviat la vida. Han passat períodes de depressió i han hagut d’aprendre a gestionar l’estrès. Tots dos diuen que han perdut més de 10 quilos aquest any.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona

Temes:

Vivenda Badalona