Fa un any al número 22 del carrer de Granada

El futur dels desallotjats d’unes ruïnes de Badalona depèn de si la banca els ‘perdona’ la hipoteca

  • L’Ajuntament de la ciutat catalana negocia amb les entitats bancàries per «trobar una solució» a veïns que refusen escometre els pagaments hipotecaris d’un pis en el qual ja no viuen

El futur dels desallotjats d’unes ruïnes de Badalona depèn de si la banca els ‘perdona’ la hipoteca

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

El futur, incert per als veïns desallotjats fa un any del bloc del carrer Granada, ofereix diverses opcions. O Generalitat o Ajuntament de Badalona podrien arribar a un acord amb els propietaris per a l’expropiació no forçosa de l’immoble. L’administració local es quedaria el solar i els veïns rebrien una contrapartida econòmica.

De fet, tot i que s’entreveu difícil atesa la situació de vulnerabilitat econòmica de la majoria de veïns, fins i tot podrien ser els propietaris els que es quedessin el solar, i després vendre’l, o construir un nou bloc. 

Abans, però, cal atendre la negociació de la condonació del pagament de les hipoteques. Els veïns no volen continuar pagant la hipoteca d’un lloc en el qual no viuen, i en el qual mai més viuran; el consistori, per la seva banda, es va comprometre a mediar amb les entitats bancàries: «Estem treballant amb Ofideute [el servei d’assessorament dirigit a les famílies amb dificultats per mantenir la propietat del domicili] per trobar una solució, però els temps de l’Administració i de les entitats bancàries són inescrutables», expliquen fonts municipals de Badalona a aquest diari.

Així, fins que no hi hagi certeses sobre si els bancs condonen o no les hipoteques, tot està en l’aire.

Genaro i Elidia

Des del carrer, l’aspecte de l’edifici un any després de l’ensorrament no deixa lloc a dubtes. L’esquerda a la façana és tan gran que els coloms hi nien al seu aire. A més, des del novembre, una tanca de seguretat delimita un espai de seguretat en cas que es produeixin més despreniments, alhora que impedeix el pas a l’immoble.

Tot i això, el candau que tancava la tanca no va durar gaire. Fa unes setmanes, la parella del 1r 1a va decidir que passaria les nits a la casa de la qual van ser desallotjats i que segueix en ruïnes i sense ser esfondrada en el dia d’avui. Són l’Elidia i el Genaro. Ell, amb 72 anys, es va jubilar el desembre passat. Quan l’Ajuntament va atorgar contractes de lloguer social als veïns afectats, ells es van quedar fora per no complir els «requisits econòmics i de propietat» necessaris per entrar a la Taula d’Emergència habitacional.

El consistori els va oferir llavors un pis de lloguer de l’Oficina Local d’Habitatge de Badalona, però la parella el va rebutjar. Van argüir que no podien assumir el pagament dels 600 euros de lloguer, sumat als terminis de la hipoteca pendent.

«Vam dormir a casa d’un dels nostres fills unes quantes nits, però allà ja són 5 persones, i no hi cabem tots», assegura Genaro. Preguntat per si no tem que passi una desgràcia, reconeix que dorm amb un ull obert: «És clar que tenim por, però aquesta és la nostra casa».

Per minimitzar riscos, passen el dia fora i només entren al pis per dormir. En realitat, poc podrien fer si volguessin passar tot el dia a casa, ja que no hi ha llum ni aigua ni gas.

Notícies relacionades

El regidor Torrents assegura que ha parlat amb la parella: «Els hem dit que no hi poden accedir, que hi ha risc per a la seva vida. Des de l’Ajuntament no podem atorgar-los un pis de la Taula d’Emergència perquè no compleixen els criteris. No puc prevaricar», confessa el regidor.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona

Temes:

Vivenda Badalona