Tradició local

Badalona presenta un Dimoni «sense fums» per a les Festes de Maig 2023

  • L’autora contempla dues interpretacions: un dimoni enutjat amb l’arribada de la Zona de Baixes Emissions o un dimoni emportant-se els cotxes que no compleixin la normativa»

  • Es plantarà a la platja durant la celebració de les festes i, com és tradició, es cremarà la nit de Sant Anastasi, el 10 de maig

Badalona presenta un Dimoni «sense fums» per a les Festes de Maig 2023

Ayuntamiento de Badalona

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Badalona (Barcelonès) va presentar aquest dimarts 21 de febrer el disseny guanyador del vint-i-quatrè concurs ‘¡Crema’l tu!’, Premi de Disseny del Dimoni de Badalona que es plantarà a la platja durant totes les Festes de Maig i que, com és tradició, es cremarà la nit de Sant Anastasi, el 10 de maig. Durant l’acte també es va donar a conèixer el cartell i el mocador de les festes d’aquest 2023.

El disseny escollit ha sigut l’obra ‘¿Sense fum!’, un Dimoni de formes geomètriques i pensat en el fet que ha de ser construït i cremat, molt «allunyat de les falles valencianes o d’un dibuix d’animació o còmic» com destaca la seva autora, la badalonina Àgata Gil.

La figura presenta un dimoni ple de cotxes que, ja que aquest any Badalona serà Zona de Baixes Emissions en compliment de la normativa europea i estatal pot tenir, segons la mateixa autora del disseny, dues interpretacions: «Un dimoni enutjat amb la mesura enviant més cotxes a la ciutat o un dimoni emportant-se els cotxes que no compleixin la nova normativa».

Àgata Gil està llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i és graduada superior en Il·lustració i en Gràfica Publicitària a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona. A més de ser il·lustradora i dissenyadora gràfica per a diferents entitats, administracions, editorials i revistes, actualment Gil també exerceix com a docent de diverses assignatures a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo.

El cartell guanyador

Durant l’acte s’ha fet públic també el cartell de les Festes de Maig. Les guanyadores van ser Yvonne Menetray, de segon curs del cicle formatiu de grau superior (CFGS) d’Il·lustració, que va obtenir el primer premi; Francesca Mero, també de segon curs del CFGS d’Il·lustració, que ha tingut el segon; i Laia Jaén, de segon curs de l’Escola Superior de Disseny i Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAPC), que ha aconseguit el tercer premi.

Des del consistori recorden que fa uns anys l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo i l’Ajuntament de Badalona van establir un acord de col·laboració en què es demanava que els alumnes del centre participessin en el disseny del cartell de les Festes de Maig amb l’objectiu d’«incentivar la creació i promoure la difusió de la producció i obra gràfica dels joves artistes i dissenyadors de l’escola».

Des d’aleshores, l’obra seleccionada, que és la imatge gràfica del cartell i de les aplicacions del Pla de Comunicació de les Festes de Maig, és obra de l’alumnat d’aquest centre educatiu.

Mocador verd-i-negre

El color del mocador d’aquest any és verd-i-negre, colors de La Penya de Badalona. «S’ha volgut d’aquesta manera continuar recollint l’esperit i l’orgull de ciutat que ha inundat tots els barris de Badalona durant la celebració aquests dies de la Copa ACB de Bàsquet», diuen des de l’Ajuntament de Badalona.

Notícies relacionades

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, va assenyalar durant la presentació que: «És de nou tot un encert que la figura del Dimoni ens confronti amb un tema d’actualitat com és la convivència amb els automòbils a la ciutat».

Més notícies de Badalona en l’edició local d’EL PERIÓDICO