Claus locals

De la plena ocupació hotelera a les pistes en obres: radiografia local de la Copa del Rei a Badalona

  • La quarta ciutat catalana més poblada, que impulsa la seva marca a través del gran esdeveniment, preveu un impacte econòmic directe d’uns cinc milions d’euros

  • Mentre el consistori remodela pistes i pavellons, la Plataforma Juguem a Bàsquet reivindica la millora de les instal·lacions públiques a peu de carrer

De la plena ocupació hotelera a les pistes en obres: radiografia local de la Copa del Rei a Badalona

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

L’aterratge local de grans esdeveniments, especialment en ciutats amb alts índexs de vulnerabilitat com les de l’àrea metropolitana de Barcelona, acostuma a suscitar el debat de si veritablement aquests macroesdeveniments repercuteixen positivament en els municipis o si, per contra, el benefici socioeconòmic que guanyen a les urbs no justifica l’alteració de les vides dels veïns durant limitats però intensos períodes de temps.

En els esmentats debats subjeuen els denominats ‘models de ciutat’, entorn dels quals els municipis metropolitans –l’Hospitalet de Llobregat amb el Mobile World Congress i la Fira o Santa Coloma de Gramenet amb el Rock Fest, sense anar més lluny– tracten d’impulsar les seves marques locals per evitar anar permanentment darrere de Barcelona, no sense l’eterna incertesa de fins a quin punt compensa localment posar els barris a disposició dels esdeveniments, amb el risc que la marca de la gran ciutat acabi capitalitzant tot el que passa al seu voltant.

Un d’aquests esdeveniments d’impacte que se celebren en l’entorn metropolità aquest 2023, específicament a la ciutat de Badalona (Barcelonès), és la Copa del Rei de bàsquet, que torna del 15 al 19 de febrer a la quarta ciutat més poblada de Catalunya 40 anys després de fer-ho per primera vegada, en la temporada 1984-1985.

Davant l’esdeveniment, l’Ajuntament de Badalona ha posat el focus a promocionar la marca local de la ciutat com a ’bressol’ nacional del bàsquet, amb la històrica ‘La Penya’ (Club Joventut Badalona) com a amfitrió del torneig.

Notícies relacionades

¿Quin es preveu que sigui l’impacte del gran esdeveniment a la gran ciutat catalana? Aquesta és la radiografia de claus locals de la Copa del Rei a Badalona.

Plena ocupació hotelera

El sector hoteler de Badalona preveu plena ocupació durant els dies en què transcorri la Copa del Rei, asseguren fonts municipals. A una setmana que comenci la competició, hotels de la ciutat com el Marina, el Rafael, el Miramar o hostals com el Badaloní o el Solimar ja registren la pràctica totalitat de les seves habitacions reservades. Fins i tot, assenyalen des del consistori, altres complexos hotelers de la zona, com l’Hotel IBIS de Santa Coloma de Gramenet o la Ciutat de Sant Adrià de Sant Adrià de Besòs també han notat increments substancials de les reserves per ser temporada baixa en aquestes dates de l’any.


Cinc milions d’euros d’impacte econòmic

Tot i que des de l’Ajuntament de Badalona expliquen que l’estudi sobre l’impacte econòmic de la Copa del Rei a la ciutat es farà a posteriori, com a gran previsió apunten a uns cinc milions d’euros d’impacte directe, que revertirien positivament en les arques municipals, i uns vuit d’impacte indirecte, vinculat a la promoció, fins i tot internacional, de la ‘marca Badalona’ (per exemple, Movistar té comprats els drets per emetre la competició).

En termes de comerç local, Cinto Gubern, president de BadaCentre, l’associació de comerciants del centre de Badalona, afirma que «gastronòmicament sí que preveiem que la Copa tingui un gran impacte», en relació amb la potencial dinamització de l’esdeveniment en el sector de la restauració. «En el comerç és possible que també reverteixi positivament, malgrat que el febrer és un dels pitjors mesos de l’any; si fos a finals de maig, quan són les festes de Badalona, l’escenari seria molt millor», remarca Gubern, que destaca l’acció dels comerciants al carrer del Mar amb estands de promoció dels locals.

Pistes i pavellons de bàsquet en obres

Finalment, els pavellons i pistes exteriors de bàsquet de Badalona són una altra de les claus locals de l’acollida de la Copa del Rei de bàsquet a la ciutat. Aprofitant l’esdeveniment i la implicació local des de la base en aquest esport –3.000 jugadors federats i 183 equips–, el consistori ha mobilitzat 3,4 milions d’inversió (1,5 M dels quals prové de la Diputació de Barcelona) per posar a punt façanes i instal·lacions de poliesportius com el de Montigalà, Bufalà; La Plana; Llefià; Joaquim Blume, o Casagemes.

Al seu torn, fonts municipals expliquen que les actuacions de millora també han arribat fins a pistes exteriors com la de Joaquim Ruyra; Sant Jaume; Artigues, Bufalà; La Pau, o plaça de les Brigades Internacionals. Tanmateix, des de la Plataforma Juquem a Bàsquet reivindiquen que són moltes les pistes que porten desperfectes. José Hita, responsable de la plataforma, cita per exemple la pista de la plaça Badalona Gorg; la pista de la plaça de la Regalèssia; la de la plaça Joan Miró; la de la plaça Oriol Martorell, entre d’altres.

«El bon estat de les pistes de bàsquet de la ciutat, molt especialment de les públiques a peu de carrer, no pot dependre de la Copa del Rei», apunta Hita, que demana la posada a punt de les instal·lacions «perquè els que no poden pagar-se un club privat puguin disfrutar del bàsquet».

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona