Sanitat pública

Badalona Serveis Assistencials assaja amb un robot per reduir el risc de caiguda dels pacients

  • Forma part d’un programa pilot per introduir la robòtica en el dia a dia dels centres sanitaris

Badalona Serveis Assistencials assaja amb un robot per reduir el risc de caiguda dels pacients

ACN / Àlex Recolons

3
Es llegeix en minuts
ACN

Dos centres de Badalona Serveis Assistencials (BSA): l’Hospital Municipal de Badalona i el Centre Sociosanitari El Carme, participen en dues proves pilots a escala europea per introduir la robòtica en l’entorn sanitari en benefici de pacients i professionals.

En aquest últim s’estan estudiant des de fa setmanes les capacitats del robot ROSE per veure com aplicar-les en el seu dia a dia.

Concretament, se l’està «formant» per recórrer les habitacions a la nit i, mitjançant la seva càmera tèrmica, emetre una alerta quan identifiqui pacients en risc de caure del llit. «L’objectiu del pilot és que el robot aprengui a conviure en un centre sanitari per integrar-lo en el dia a dia del procés assistencial», assenyala Pilar Otermin, gerent de BSA.

El Centre Sociosanitari El Carme de BSA és un dels quatre centres col·laboradors del projecte europeu Robot ROSE covid-19 Response (ROSE-C19R), pel qual ha incorporat aquest mes de setembre i fins a mitjans d’octubre un robot dotat de càmera infraroja i un braç articulat.

Conviure en un entorn hospitalari

Durant una visita de l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, al centre, Sergi Garcia, infermer del departament d’innovació i projectes de BSA, ha explicat que el robot ROSE té moltes funcionalitats i que durant les primeres setmanes el que han fet és veure quines s’adaptaven millor a les seves necessitats.

També han anat introduint dades en el seu sistema per «ensenyar-lo» a conviure en un entorn hospitalari, amb pacients i professionals en continu moviment.

Així, s’està provant el robot ROSE en tasques de suport a cura de pacients i professionals vinculades a logística, seguretat del pacient, rehabilitació i comunicació i relació social.

Rehabilitació

El robot també interactuarà amb els usuaris que estan en procés de rehabilitació. Per exemple, si una persona ingressada prem el botó d’avís a infermeria, el personal podrà enviar ROSE a la seva habitació i utilitzar-lo d’instrument per parlar amb ella.

El robot també oferirà als pacients rutines de rehabilitació física, cognitiva o lúdiques (escoltar una història, escoltar música, realitzar exercicis físics, etc.).

El projecte s’emmarca a DIH-HERO, una plataforma independent que connecta centres d’innovació digital a Europa per crear una xarxa sostenible per a tots aquells que estan actius en el sector de la robòtica sanitària. El seu principal objectiu és accelerar la innovació en robòtica per a la cura de la salut.

Hospital Municipal de Badalona

El pilot que actualment es desenvolupa al centre d’atenció especialitzada és fruit de la col·laboració amb l’empresa PAL Robotics i també té el seu origen a la plataforma DIH-HERO. La primera experiència va tenir lloc el 2020 a la zona d’hospitalització de pacients amb covid-19 a l’Hospital Municipal de Badalona. BSA va provar el robot TIAGo Base Delivery i TIAGo Base Conveyor per traslladar material no sanitari al centre hospitalari i per acostar la safata del menjar a pacients aïllats, respectivament.

Posteriorment, a l’estiu del 2021, amb la mateixa empresa, es va iniciar aquest estudi sobre l’anàlisi i impacte de la incorporació de la robòtica sanitària en un centre històric com l’Hospital Municipal de Badalona, que aquest any commemora el seu 90 aniversari.

Sense cap objectiu de substitució, el propòsit del pilot era estudiar l’impacte de la implementació d’un robot a la 2a planta de l’Hospital. En una primera fase, el robot, amb els equips d’enginyeria i innovació de les dues institucions, van integrar la infraestructura del centre, per fer possibles els desplaçaments autònoms.

Actualment, s’inicia la segona fase, en la qual l’objectiu és que el robot TIAGo Base Delivery es desplaci de manera autònoma dins de l’entorn establert –incloent diferents plantes, fent servir l’ascensor, per portar a terme tasques rutinàries i de poc valor afegit de Laboratori i Farmàcia, com recollir mostres.

Notícies relacionades

Fins ara, les experiències mostren com delegar aquestes tasques en la tecnologia permet als professionals disposar de més temps d’atenció directa als nostres pacients.

Llegeix totes les notícies de Badalona a EL PERIÓDICO Badalona